Triggerpoint

Wanneer je gestreste spieren, een stijve nek of rug, of vaak hoofdpijn hebt, dan is een Triggerpoint-behandeling misschien de oplossing. Met druk- en draaitechnieken worden knopen uit spieren gemanipuleerd. Vergis je niet: het is geen massage! Het geeft in de meeste gevallen wel direct verlichting, meer kracht, lenigheid en stabiliteit.
In alle Personal Training-programma's is foamrolling (een vorm van Triggerpoint) opgenomen.

Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints staan ook wel bekend als 'knopen in de spieren'. Het zijn pijnlijke, meestal verdikte plekken in spieren. De knoop is nooit ontspannen, zelfs niet wanneer je dat bewust probeert. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een stukje van de spier continue in een kramp is. Wanneer je de spier met knoop probeert te rekken, doet dat pijn en maakt het de klacht vaak alleen maar erger.
Een triggerpoint kan naast pijn, bewegingsbeperking, stijfheid en krachtverlies veroorzaken. Het lukt dan bijvoorbeeld niet om een bepaalde beweging te maken, of die beweging doet pijn.
Ook is de doorbloeding in de knoop minder, waardoor afvalstoffen moeilijker worden afgevoerd. Soms zit de pijn ergens anders dan in de knoop, afgeleide pijn heet dat.

Foamrolling

Als personal trainer komt Naomi bij bijna iedereen triggerpoints tegen. Daarom besteedt ze in de beginfase veel aandacht aan foamrolling, een techniek waarbij je zelf knopen kan opsporen en kan behandelen. Meestal zijn mensen enorm verbaasd door het onmiddellijke resultaat wat ze zien, bijvoorbeeld wanneer ze 1 been foamrollen en het andere niet, dan merken ze meteen het verschil in mobiliteit, flexibiliteit en bewegingsuitslag.

Behandeling

Sommige plekken van het lichaam zijn moeilijk te behandelen met een foamrol of een balletje. En sommige knopen willen maar niet ontspannen. Dan kan Naomi de plek behandelen. Dat doet ze met triggerpoint compressie door middel van aanhoudende druk op het triggerpoint. Gewoon met haar handen, haar duim of haar elleboog.
De behandeling kan soms behoorlijk oncomfortabel zijn, de pijn kan tijdelijk doortrekken naar een andere plek... maar wanneer de spier 'loslaat' is de opluchting ook direct voelbaar.

Kosten

Een triggerpoint behandeling kost €20 voor 15 minuten en €35 voor 30 minuten. Wanneer je personal training bij Naomi doet, kan een triggerpoint behandeling onderdeel zijn van een personal trainingssessie.