Recepten geven vaak meer gedoe dan gemak

Stel je krijgt de kans om met Obama te praten... of met Madonna... of met Oprah, Lionel Messi, Bill Gates... of [vul iemands naam in]. Wat zou je dan vragen? Zou je dan vragen: "Goh, Bill... hoe programmeer je nu precies de button van het start-menu?". Of zou je aan Madonna vragen: "Kan je me dat danspasje leren uit Borderline?".
Tuurlijk niet!
Wat je wil weten van succesvolle mensen, is: hoe krijgen ze voor elkaar wat ze voor elkaar krijgen, hoe werkt hun brein, hoe bedenken ze de processen waardoor ze keer op keer succesvol zijn? Wat is hun strategie? Want als je dat snapt, kan je het zelf keer op keer herhalen, op jouw manier... en je eigen succes creëren.
Mensen die gezonder gaan eten willen altijd meer recepten... en dat is net zoiets als vragen naar 'menu start' en 'danspasjes'... wat je nodig hebt voor langdurig resultaat, is een voor jou  werkende strategie.
HealthCreators Whole30-coach Brenda deelt in dit blog haar strategie voor gezonde maaltijden volgens de Whole30-filosofie.

Mensen die gezonder willen gaan eten volgens een Whole30-levensstijl zijn altijd op zoek naar meer recepten die Whole30-proof zijn. En ik denk dan altijd: het internet staat er al vol mee! De boekenwinkels puilen ervan uit! Er is geen tekort aan recepten, zelfs niet aan Whole30-recepten... Je weet alleen de tijd niet vrij te maken om ze te zoeken, boodschappenlijstjes te maken en uitgebreid te gaan koken volgens een recept met het boek erbij of je tablet.
Want, zie je jezelf al staan, op een willekeurige woensdag, na een lange dag op je werk, met een paar hongerige kinderen die de boel afbreken in hun kamer, een telefoon die maar piept van de email, een project-deadline die je de volgende dag hebt en waar je vanavond aan wil werken... en jij bent precies 75 gram pijnboompitten aan het afwegen voor een recept. No way...

Er is geen tekort aan recepten, zelfs niet aan Whole30-recepten... Je weet alleen de tijd niet vrij te maken om ze te zoeken, boodschappenlijstjes te maken en uitgebreid te gaan koken volgens een recept met het boek erbij of je tablet.

Gedoe vs gemak

Voordat je gezonder ging eten, hoe vaak kookte je toen volgens een recept... met het boek erbij? Waarschijnlijk 1x per jaar: met Kerst... en dan zat er ook nog een enorme druk op om te slagen! Koken volgens een recept is voor de meeste mensen best stressvol... dus waarom zou je dat kiezen, bovenop de rest van de dagelijkse beslommeringen?
Doordat veel mensen dat wel gaan doen wanneer ze een nieuwe levensstijl beginnen, ervaar je die nieuwe levensstijl als 'gedoe', waar je tijd voor moet maken, die je niet hebt...
Daar tegenover staat het 'gemak' van je oude levensstijl, waarbij je dingen in een pan gooide die je al je hele (volwassen) leven in de pan gooit, op precies die manier: snel, gemakkelijk, geen gedoe... en als alles tegenzit, smeer je een boterham: de ultieme 'geen gedoe maaltijd'.
Wanneer dit je mindset is, als dit je overtuiging wordt: "gezond leven is gedoe"... hoe groot is dan de kans dat je dat langdurig gaat volhouden? Inderdaad: heel klein. Zeg nou eerlijk: wie heeft er tijd voor gedoe wanneer er ook gemak is? Zeker op werkdagen?
Als je leert hoe je gemakkelijk gezond kan eten, een strategie aangepast aan jouw leven... zodat gezonde keuzes gemakkelijk worden, dan is de kans dat je het langdurig volhoudt veel groter. Gaat het altijd makkelijk zonder gedoe zijn? Vast niet! Zo zit geen enkel leven in elkaar, tenslotte...

Good food word

Heel eerlijk: ik heb een door Melissa Hartwig gesigneerd exemplaar van "The Whole 30" met onwijs veel recepten... Whole30 gesigneerdik heb er weleens doorheen gebladerd en het ziet er allemaal fan-tas-tisch uit... ik heb, geloof ik, 1x iets uit het boek gemaakt... en dat weet ik niet eens zeker. Ze heeft er ook ingeschreven:
"For Brenda, Keep sharing the good food word. Melissa Hartwig xx".
De opdracht is dus niet: kook de kip primavera op bladzijde weet-ik-veel.
En "the good food word" heeft geen ingrediëntenlijst... het is een mindset!

Door recepten ervaar je die nieuwe levensstijl als 'gedoe', waar je tijd voor moet maken. Daar tegenover staat het 'gemak' van je oude levensstijl, waarbij je dingen in een pan gooide die je al je hele leven in de pan gooit: snel, gemakkelijk, geen gedoe...

Je eigen manier vinden

Er is een reden waarom er bij de Whole30-begeleiding geen maaltijdplan zit: wat ik wil is mensen leren hun eigen manier te vinden om hun maaltijden te maken. Ik heb het altijd een raar idee gevonden, zo'n maaltijdplan: Dat ik, op een regenachtige woensdagmiddag in februari, ga verzinnen, wat jij op een stralende zaterdagavond in augustus moet gaan eten... Crazy! Ik kan daar met mijn hoofd niet bij. En ik weet zeker dat het niet werkt, omdat: er is een wereld vol met maaltijdschema's en die worden alleen gebruikt door mensen die niet bij hun gezondheiddoelen of streefgewicht zijn.
Daar zit een causaal verband: je volgt iemand anders plan, niet het jouwe... En als het niet jouw manier is, hou je het niet langdurig vol. Dan blijft het altijd 'gedoe'. Je denkt alleen dat een maaltijdschema makkelijk is omdat je er niet over na hoeft te denken... maar zo leer je ook nooit je eigen oplossingen bedenken, een methode die precies past in jouw leven. Wanneer het leven zich dan niet in een plan laat stoppen, bij onverwachte omstandigheden en kinken in de kabel... dan ga je van het plan af en schiet je zo je oude levensstijl weer in. Omdat je niets geleerd hebt over jouw manier.
Natuurlijk sta ik je tijdens je Whole30 bij met raad en daad en, jawel, zelfs wat eenvoudige recepten... maar het belangrijkste is dat je die manier leert om die gezonde levensstijl in te passen in jouw leven. En dat kan heel verschillend zijn: Roxana heeft als strategie dat ze altijd een portie extra kookt van haar avondeten en dat is haar lunch voor de volgende dag. Marije maakt juist wel tijd om recepten te zoeken, aan te passen, een maaltijdplan te maken en alles van te voren klaar te zetten/maken. Cathelijne  zegt juist dat ze stress krijgt van recepten: "Mijn timing is niet zo goed en met zo'n recept is dat wel belangrijk. Ik kook door de week meestal door groenten en bijvoorbeeld gehakt in de pan te gooien en dan iedere dag wat andere kruiden. Het ziet er niet uit, maar is best lekker, heel gezond... en snel klaar". En dat is alle drie prima, zolang er een methode uitkomt die voor hen werkt. Ze houden het alle drie  makkelijk vol, dus: mission accomplished. Ik zou deze methodes niet voor ze verzonnen kunnen hebben.

Oh ja, het allerbelangrijkste van dit recept: bewaar wat voor later, zodat je niet 2x hoeft te koken!

Oneindig veel shepards pies

Naomi en ik werken qua eten meer met variaties op hetzelfde thema: bijvoorbeeld een shepards pie (← link naar een recept! hahaha).
shepards pieIs super handig, snel klaar en in grote hoeveelheden te maken... en dus maken we dat vaak, nooit volgens recept en altijd anders. Het is eigenlijk: bak een ui met andere groenten die je hebt in je koelkast. Bak gehakt mee, van welk dier dan ook. Doe er kruiden bij waar je trek in hebt. Smeer er een puree op van welke knollen je gekookt hebt (aardappels, zoete aardappels, yam, taro, knolselderij). Zet onder de gril. Eet op. Oh ja, het allerbelangrijkste van dit recept: bewaar wat voor later, zodat je niet 2x hoeft te koken!
Daarnaast is een werkende strategie van ons dat we altijd veel maken. Als de oven aanstaat, zit ie vol! Tjokvol: een hele kip, een kilo zoete aardappel, wat plakjes bacon op een bakpapiertje en nog een bak bietjes onderin.
Als we soep maken, maken we een paar liter... zodat we er vaak van kunnen eten en ook nog wat invriezen.
1x koken, 3x eten met 2 personen. Dat is wat wij willen!
Daarnaast hebben we ons erbij neergelegd dat niet alles hoeft te smaken alsof Jonnie Boer full time voor ons aan het koken is. Vroeger was ook niet ieder broodje kaas wat we gegeten hebben heerlijk, knapperig, vers met mooie, belegen boerenkaas en wat tuinkers. Soms lijken Whole30 opgewarmde gemaks-maaltijden qua eetsensatie veel meer op wat ik vroeger op school wel eens at als ik honger had: twee kleffe boterhammen met fabriekskaas die sinds gisteren in mijn schooltas hebben gezeten. Soms heb je gewoon iets te eten nodig, ook in een gezonde levensstijl: een opgewarmde (of zelfs koude) shepards pie is dan soms beter dan met een nieuw recept de keuken ingaan. We leven in de echte wereld, niet in een ideaal plaatje.

1x koken, 3x eten met 2 personen. Dat is wat wij willen! Daarnaast hebben we ons erbij neergelegd dat niet alles hoeft te smaken alsof Jonnie Boer full time voor ons aan het koken is. 

Druk, druk, druk

We hebben het allemaal heel druk (daarover binnenkort een blog, zit nog in de reseacrh-fase). #melissaeatsWat doen succesvolle drukke mensen? Neem nu Whole30-hoofdbaas Melissa Hartwig, die deelde op Instagram wat zij doet wanneer ze het druk heeft. (Druk voor haar is: 2 boeken tegelijk schrijven, een internationaal bedrijf leiden, een aantal grote presentaties houden, een echtscheiding regelen incl. zakelijke en privé boedelscheiding, part-time zorg voor haar kind, plus alle dingen die ze leuk vind). Denk je dat ze dan in die periode fijn wat nieuwe recepten gaat uitproberen? Tuurlijk niet! Er gaan 5 gezonde, go-to maaltijden op repeat met kleine variaties. Bijvoorbeeld: de ene keer botersla en andere keer ijsberg. En daarnaast gaat ze lekker, gezond uit eten: laat de moeilijkere recepten maar over aan de mensen die goed kunnen koken, lijkt het devies. Op sociale media kan je zien hoe haar eten eruit ziet en dat is toch wat anders dan wat veel receptenblogs je als standaard voor houden. Vraag je eens af: wat is voor jou realistischer en haalbaarder?

Er gaan 5 gezonde, go-to maaltijden op repeat met kleine variaties. Bijvoorbeeld: de ene keer botersla en andere keer ijsberg

Nut van recepten

Natuurlijk hebben recepten ook nut.
Misschien ben je een hobbykok en vind je het ontspannend om te koken. Doen! Kijk of je je eigen recepten kan verzinnen, om zo je creativiteit echt uit te dagen.
Zoete aardappeltoastSoms kan een recept je inspireren. Zo zijn wij er sinds kort via een recept achter gekomen dat je plakjes zoete aardappel in de broodrooster kan stoppen. Fantastisch. Het recept had nog allerlei ingewikkelde dingen met gepocheerde eieren en zalm... maar wij hebben er gewoon een omelet met bacon tussen geknald. Het was voor zevenen 's ochtends, we hadden nog een werkdag... come on, dan ga je geen ei pocheren!
Soms heb je trek in iets waarvan je nog niet weet hoe je het moet maken... Dan zoek je een recept en probeer je dat uit. Wat daarbij belangrijk is, is dat je je eerst afvraagt of je daar nu tijd voor hebt. Dan: dat je weet waar je moet zoeken. Dus daarom toch: wat strategieën en zoek-tips.

Tips, trucs en links

We hebben we wat recepten op onze site staan en ze zijn makkelijk te vinden via deze link.
recepten
Ook kan je ons gratis e-boek 'Het begint met wat je eet' downloaden met Whole30 recepten.

Tip

Grill een kip… en een pro tip: vul de kip met kippendijen… alles blijft malser en jij houdt meer over.
Zorg daarnaast voor noodvoorraad van tonijn in blik, Brandt & Levi hot dogs, kalkoensaucijzen (Marqt), biologische chipolata worstjes van de AH, gerookte zalm, gehakt om te rullen… Proteïne die snel klaar is… en geen ei is!
Gegrilde kip

Link

Voor de hobbykoks of inspiratiezoekers... niet voor de gehaaste door-de-weekse-maaltijden!
Op de Facebook of Instagram van Whole30 recipes heeft iedere keer een andere foodblogger het een week voor het zeggen. Alle recepten zijn gecheckt en Whole30 proof... en in het Engels.
Whole30 recipes

Tip

Veel haast, niets in huis? Ren naar de supermarkt, koop kippenblokjes (aub geen plofkip!), een zak roerbakgroenten (pas op voor mais en doperwten!), misschien wat gegaarde geschilde krieltjes in een zak… Gooi thuis alles in 1 pan: eerst kokosolie, dan kip, dan aardappels, dan groenten. Maak op smaak met zout, peper… een van de vele kruidenmixen van Jonnie Boer, een scheutje coco amino’s of vissaus. Eten!

Link

Wanneer wij iets nieuws zoeken voor wat afwisseling, dan kijken we meestal hier:

Stupid Easy Paleo
SEP

Steph Gaudreau maakt vaak hele eenvoudige dingen, verder is ze een boss met gewichtheffen.

 

Nom Nom PaleoNom nom

Michelle Tam is de koningin van Aziatisch koken en gebruikt Red Boat vissaus alsof het op moet.

Well fed
Well fed

Mel Joulwan heeft ook een heleboel tips voor koken zonder recept... en heeft ooit ons op het spoor gezet naar cougettesoep (die we allang niet meer maken volgens haar recept.

Strategie

K.I.S.S.... de naam van deze strategie is verzonnen door Steph Gaudreau Keep It Super Simple... dat onderschrijven wij helemaal! En niet alleen voor koken....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.