Tem je sociale media gedrag: niet omdat het moet, maar omdat het kan!

"Ik wil eindeloos instructievideo's kijken, op YouTube. Niet omdat het moet.... maar omdat het kan".
Ondertussen vouwt een man in een jacuzzi in een limousine die hij deelt met 2 zeeleeuwen met 1 hand talloze figuurtjes van een origami-papiertje, volgens mij zelfs de auto uit de film 'Back to the future'. Het blijft een super grappige reclame van Tele2, waarin eigenlijk ook wel een beetje de draak wordt gestoken met de onzin die we allemaal uithalen op internet.
Maar, feit blijft, we besteden steeds meer tijd online en niet iedereen heeft zichzelf daarbij in de hand. En wat dat betreft kan je je afvragen: ik hoeverre wil je, wat kan en moet het daarom? Precies het omgekeerde van het catchy zinnetje van de reclame dus. Tijd voor tips om je social media gedrag gezond te houden... want dat kan (en misschien moet het zelfs)!

Heb jij weleens last van fantoom-piepjes (dat je denkt dat een van de apps op je telefoon een melding geeft, terwijl dat niet zo is)?
Of baal je weleens dat je je eten al half op hebt en geen foto hebt gemaakt van je bord zodat je het op Instagram had kunnen zetten?
Lijdt je aan FOMO (Fear Of Missing Out, oftewel: angst om iets online te missen)?

Toegegeven: ook wij besteden veel tijd online... en het is jaren gelden zelfs een keer voorgekomen dat ik Naomi een SMS stuurde terwijl we naast elkaar zaten met de tekst: "Zullen we de telefoons wegleggen?". Toch zie ik het nog vaak om me heen gebeuren: mensen die samen iets leuks aan het doen zijn, maar het eigenlijk niet meemaken omdat ze op een scherm staan te loeren. Dat internet gedraagt zich soms als de sirenes uit Homerus' Odyssee: probeer het maar eens te weerstaan.
Whole9 co-creator Dallas Hartwig zei het pas geleden ook goed, op Instagram nog wel (voel de ironie):Dallas
"Een goede vriend zijn is 3% moeite en 97% je niet laten afleiden door het internet".
Het blijft net koordansen, want zelfs wanneer je je super bewust bent van je gedrag op internet, gebeurt het nog steeds dat je in een onbewaakt moment in gezelschap ineens naar dat scherm zit te staren. Het gebeurt Dallas, het gebeurt ons.

Hoe creëer je eigenlijk bewust zijn over je online gedrag? Wat sowieso een leuk experiment is, is al je social media apps van je telefoon halen... al is het maar voor een dag. Hoe voel je je daarbij? Hoe vaak zit je toch met je foon in je handen, terwijl er niets te kijken valt? Of te posten!
Sommige mensen bestieren hun Facebook-pagina alsof het een part-time-job is (en voor sommige is het hun part-time-job). Anderen kijken liever een beetje rond en drukken hier en daar op 'Vind ik leuk'. En veel van ons doen allebei een beetje. Sociale media zijn zo ondertussen het cement aan het worden in veel vriendengroepen, families en andersoortige gemeenschappen. Helemaal offline gaan... het is bijna niet te doen!

Kan het? Moet het? Wil je het?

Even terug naar die grappige reclame van Tele2, met dat catchy zinnetje: Niet omdat het moet, maar omdat het kan....

Naar aanleiding van dit filmpje hadden wij pas geleden een hele discussie. Want: is het wel zo dat het niet moet, maar alleen kan? Is het niet vaak zo dat je de dingen die kunnen, vanzelf ook gaat willen? En dat willen langzaam verschuift naar moeten? Kan je nog maslowkopiemeedraaien, meepraten zonder dat je de Facebook-pagina's van belangrijke mensen in je leven bijhoudt? Is het je ooit overkomen dat je verbaasd was dat iemand iets niet van je wist, een levensgebeurtenis die je vroeger op zeker persoonlijk ter sprake had gebracht... en dat je nu je wenkbrauwen fronst en zegt: "Dat heb ik gedeeld op Facebook!". Mij wel... van allebei de kanten van het verhaal. Op die manier, komt 'moeten' toch in het vizier.
Daarnaast: online zijn is zo normaal geworden, dat we het verwachten. Het zou een aantal jaren geleden niet bij me op gekomen zijn om een TV serie te bekijken in de trein... nu mopper ik op de gratis wifi in het OV omdat 'Game of Thrones' hapert. Wifi is sowieso bijna een basisbehoefte van de mens geworden. Beschutting, voedsel, liefde, zelfontplooiing... en wifi. Omdat het kan (zonder haperingen aub!), verwachten we het ook... en moet het dus. En omdat het kan, zit ik TV te kijken op een plek waar ik hiervoor nog weleens in een spontaan gesprek kwam met een wildvreemde... (toegegeven: ik reis sinds ik geen baan meer heb in Hilversum ook veel minder met de trein).

In plaats van de hele tijd op je telefoon te kijken in de rij bij de supermarkt of koffieshop, kijk rond, maak oogcontact, begin een praatje met de persoon naast je. 

In hoeverre bepaalt je online-leven je off-line leven?

Laten we niet vergeten dat sociale media niet alleen maar een probleem is, het is ook hartstikke leuk. Maar het is een beetje als met alle gezonde gewoontes: je moet wel kunnen blijven kiezen waar en wanneer je online gaat. Zodra het automatisme wordt om al je accounts te checken op ieder loos moment in je leven, het (bijna) een verslaving wordt, is het tijd om zelf weer aan het roer te gaan staan.
Allereerst door je bewust te worden van wat je nu eigenlijk zoekt online: Erkenning? Bevestiging? Expressie? Verbondenheid? Nieuwsgierigheid? Informatie? Contact met anderen?
Vraag je eens af: wie volg je, wat deel je en waarom?
In hoeverre bepaalt je online-leven je off-line leven? Is je eten weleens koud geworden omdat je het niet naar je zin op de foto kreeg? Heb je weleens make up opgedaan omdat je een selfie ging maken? Weleens een foto van een leuk moment niet gepost omdat je er 'niet goed genoeg' opstond? Durf jij iets te delen wat helemaal niet leuk of gezellig of slim is... bang wat anderen ervan kunnen vinden en hoe ze erop zouden kunnen reageren?

Het maakt niet uit of je dit gedrag echt doet, maar komt het weleens in je op? En zou je dat ook denken als er niets online hoefde? Wat voor een invloed heeft het beeld dat je van jezelf geschept hebt online op je authentieke zelf?
En ben je niet per ongeluk zo vaak online dat je offline leven eronder lijdt?

More social, less media

Ik noemde hem al eerder: onze Whole9-partner Dallas Hartwig is een soort tegenbeweging gestart. Eerst paste hij de definitie een van de factoren van de Whole9 aan: contact met mensen. Daarbij kwam de ondertitel: In real life. Facebook telt hiervoor dus niet! Tegenwoordig schrijft hij veel over: "More social, less media". Hij geeft toe dat het een soort schizofrene situatie is om hiervoor te pleiten op het internet (iets wat ik ook merk tijdens het schrijven van dit blog). Maar het gaat er dan ook niet om om helemaal offline te gaan, maar vooral om zelf de baas te blijven. Dit zijn zijn 5 tips voor sociale gezondheid:

#1: Wees beschikbaar
Als je meer contact wil met mensen, dan moet je ervoor zorgen dat je aanspreekbaar bent. In plaats van de hele tijd op je telefoon te kijken in de rij bij de supermarkt of koffieshop, kijk rond, maak oogcontact, begin een praatje met de persoon naast je. 

#2: Neem het riscio
Wees de eerste die glimlacht. Wees de eerste die zichzelf voorstelt. Praat met mensen in de supermarkt. Neem het risico die rare snuiter te zijn die met iedereen praat! Ga er niet van uit dat mensen het vervelend vinden. Als iemand een praatje met mij aanknoopt, vind ik dat meestal leuk (tenzij mensen gaan klagen, dat kap ik af). 
Dallas
#3 Wees een wijze mediaconsument
Onderzoek jouw gebruik van social media, TV en alle andere dingen die jou en je aandacht weghalen en houden van wat er in het hier en nu gebeurt. Net als junkfood kan media van slechte kwaliteit vervangen worden door betere dingen. Ga niet een uur op Facebook zappen voordat je gaat slapen. Bel een vriend of heb een gesprek tijdens het eten.

#4 Hou je schermen uit de slaapkamer
Je gaat beter slapen (en zelfs je relatie kan verbeteren) als je je bed gebruikt voor slapen en intieme zaken. Vermijd elektrische apparaten een uur voor het slapen gaan, zodat je lichaam en geest kunnen ontspannen... wanneer de telefoon in een woonkamer aan de lader liggen, kan jij echt even contact hebben met je lief.

#5 Zie de ander

Geef mensen aandacht: in het verkeer, in de sportschool, op je werk. Maak contact met andere mensen, zie ze niet als dingen of obstakels op je weg. Gezien worden is erkenning van je waarde als mens en dat heeft iedereen nodig. En als jij andere mensen meer ziet, geeft het hun de kans om jou ook te zien.
In het contract wat bij mijn telefoon zat, staat niets over de plicht om op te nemen of het bereikbaar moeten zijn!
 In aanvulling op de tips van Dallas Hartwig, hebben we er ook nog 1 van Melissa Hartwig, die wij allang deden, maar zij heeft er een pakkende naam voor bedacht:

Tip 6: #unfolllowfriday

Heb je het zo druk met je sociale online leven, dat dit bovenstaande niet haalbaar lijkt, dan is het tijd om de boel even flink uit te dunnen. Een paar paragrafen geleden stelde ik je de vraag: wie volg je en waarom? fitspiration2Ga met jouw antwoord in je achterhoofd door je vriendenlijst en de lijst van mensen die je volgt op Instagram en Twitter. Ontvolg (dat kan ook zonder te ontvrienden als je dat te ver vindt gaan) iedereen waar je meestal zomaar voorbij scrollt, die negatieve gevoelens bij je oproept, die je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Alle mensen die jouw social media feed vullen met negativiteit of andere dingen waar jij je aan ergert (dat kan zelfs een stroom aan zoete plaatjes zijn met knuffelbeetjes enzo). Je bent niet verplicht iemand te volgen...
Wat wil je aantreffen als je je Facebook opent, bepaal je helemaal zelf...
Voorbeeld: Ik, Brenda, ontvolg en ontvriend iedereen die ik in het echte leven uit de weg zou gaan (is weleens gebeurt met een oud-collega) en iedereen die 'fitspiration' deelt: van die  foto's waarop staat: "If you suck it up now, you don't have to suck it in later"... Ik ben al zoveel jaren blootgesteld aan dat soort praat, dat het zo nu en dan tot mijn eigen ontzetting nog steeds uit mijn mond floept, terwijl ik het allang niet meer zo zie. Mijn Facebook is een inspirerende plek geworden, met een te behappen tijdlijn, zodat ik er snel doorheen ben. Ik ben voor HealthCreators namelijk al best veel op social media... privé heb ik besloten mijn vrienden wat vaker 'live' te gaan volgen.

Een half jaar geleden hebben we nog een vrij rigoureuze stap gezet om ons leven terug te claimen van het internet:

Tip #7: Piepjes uit

We hebben besloten een automatisch antwoord te installeren op onze mail waarin we uitleggen dat we mail nog maar 2x per dag bekijken. Tegelijkertijd hebben we allebei het geluid van al onze Apps uitgezet... je wil niet weten hoeveel tijd er vrij komt als je niet meer te pas en te onpas gestoord wordt door iedereen. Zijn we daardoor minder goed bereikbaar: jazeker! Missen we weleens een What'sApp of een bericht via Messenger: YEP! Aan de andere kant: voor de mensen bij wie we op dat moment in de buurt zijn, zijn we een stuk beter bereikbaar geworden. Wij kunnen soms uren, soms wel een dag, vergeten dat we een telefoon hebben! Echt waar... en ik voel me er niks schuldig over. In het contract wat bij mijn telefoon zat, staat niets over de plicht om op te nemen of het bereikbaar moeten zijn!
Op andere dagen kost het wat meer moeite het geroep van het internet te negeren in gezelschap, maar het is een kwaliteitsslag die de moeite waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.