Doe het nu, dan kan je alles!

De kranten staan er vol van: Nederland wordt dik! Mijn mening: Nederland is nu al dik! En nog belangrijker: ongezond! We gaan Amerika en dichter bij huis Engeland achterna. Waarom? Ten eerste te veel aanbod  aan slecht eten. Ten tweede: steeds meer mogelijkheden om dingen zittend te doen en niet actief te zijn. Het aanbod van ‘gemak’ lijkt soms zo groot, dat het  moeilijk is iets anders te kiezen. Om dat te kunnen, moet je sterk in je schoenen staan en daarvoor moet er wel vaak eerst een ander probleem worden getackeld. Eentje die niets met eten of bewegen te maken heeft.

De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met de training die tussen de oren plaats vindt. Dat komt gedeeltelijk doordat mijn vriendin eind 2010 letterlijk omviel van alle stress in haar leven. Ze kreeg er een evenwichtsstoornis van. Pas sinds kort krijgt ze er de vinger achter hoe dat nou kon gebeuren, bij een leuke, actieve, sportieve, energieke, succesvolle vrouw. Daar praten we samen ook veel over. We komen er steeds meer achter dat misschien niet iedereen omvalt, maar dat veel mensen wel gebukt gaan onder die druk die haar uiteindelijk te veel werd.

In onze maatschappij is er veel druk, er is een beeld waaraan je moet voldoen. Misschien niet eens omdat jij dat wil, maar omdat het wordt verwacht. De lat ligt hoog en als we hem halen, leggen we hem stiekem wat hoger. Dit filmpje illustreert dat prachtig:

Bij ons thuis gaat het tegenwoordig vaak over een schrijver van spirituele boeken, Eckhart Tolle. Ik heb zelf zijn boeken niet gelezen, ik ben niet zo’n lezer. Maar hij heeft samen met Oprah Winfrey ooit in 10 afleveringen zijn boek “A new earth” besproken. En daar heb ik wel wat van opgestoken. Dat wil ik met je delen. Ik heb niet het idee dat ik in 1 blog heel de leer van Eckhart Tolle kan uitleggen, daar heeft hij zelf ook meerdere boeken voor nodig gehad!

oprah-en-eckhartVolgens Tolle wordt er een boel ellende veroorzaakt door iets wat hij 'ego' noemt. Dat is een verzameling van je gedachtes, gevoelens, je verleden, je toekomst, alles waarvan je denkt dat je het moet zijn, doen, hebben, houden. En die druk vanuit de maatschappij speelt dat 'ego' mooi in de kaart.

Maar goed nieuws: dit 'ego'... dat is niet wie jij bent.

Tolle omschrijft het 'ego' zo:
"Denken, en meer precies de identificatie met het denken, daaruit ontstaat het ego en dat zorgt ervoor dat het ego blijft bestaan. Vooral in onze westerse maatschappij is dat helemaal uit de hand gelopen. Ons denken denkt dat het echt is en het doet zijn uiterste best het belangrijkste te blijven. Negatieve gevoelens zoals boosheid, afgunst, angst, nijd en jaloezie onstaan allemaal vanuit het ego”

Tot zover klinkt het redelijk vaag, niet? In het kort staat er: jij bent jij en niet je gedachten. Misschien herken je dit: Het 'ego' is het stemmetje dat je vertelt dat je je verdriet en ongenoegen kan weg eten met slecht voedsel. Door het 'ego' wint de kaassouffle het van je doel om gezonder te eten. En wat ik vaak zie, is dat daarna het hek van de dam is: dan gaat er een patatje bij en een blikje frisdrank en een ijsje. “Want alles is vandaag toch al verloren”. Ook dat is het 'ego', bij zo’n actie wrijft het 'ego' in zijn/haar handen van genoegen.

Nu zijn er twee dingen die je kunt doen om minder in de greep te zijn van het 'ego'. Je realiseren dat je een 'ego' hebt, zodat je het herkent en er afstand van kunt nemen. Op het moment dat je dat duiveltje op je schouder herkent, zal de boodschap dat je doel wel even kan wachten tot na die reep chocolade minder overtuigend binnenkomen. Of wanneer je in de spiegel kijkt en tegen/in jezelf zegt: “Wat zie ik er vandaag slecht uit en wat een olifantenbenen heb ik zeg!”, en je herkent dat als je 'ego'. Kijk jezelf nog eens aan en zeg hardop: “Stop! Dit ben ik niet”. Dat kan enorm helpen.

“The primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it.”  - Eckhart Tolle

The Revolution starts here!

The Revolution starts here!

En daarnaast helpt het om je te realiseren dat je op ieder moment een nieuwe keuze kan maken. Je leeft altijd in het 'nu' en het 'nu' biedt je altijd alle kansen. Dus zelfs halverwege de reep chocolade kun je ervoor kiezen dat je doel toch belangrijker is… en stoppen met eten. De truc is vervolgens je niet schuldig te gaan voelen. Het verleden is geweest en nu doe je het wel goed.

Graaf eens, desnoods met de hulp van een professional, in je verleden, naar een moment dat je echt gelukkig was. Een tijd waarin je niets afwist van "hoe het volgens de maatschappij moet", maar jij gewoon lekker jij was. Maak desnoods een lijstje van wie je toen was… en realiseer je je dat je dat nog steeds bent!

“You can only lose something that you have, but you cannot lose something that you are.” – Eckhart Tolle

En ja, als personal trainer weeg ik mensen. Dat doe ik om te zien waar we feitelijk staan ten opzichte van het doel wat we willen bereiken. Het getal dat verschijnt zegt niets over de waarde van die persoon.

En ja, als personal trainer weeg ik mensen. Dat doe ik om te zien waar we feitelijk staan ten opzichte van het doel wat we willen bereiken. Het getal dat verschijnt zegt niets over de waarde van die persoon.

Ik begon dit blog over het steeds dikker worden van Nederland en dat dit volgens mij komt door allerlei verleidingen als slecht eten en gemakkelijke opties waardoor we steeds minder bewegen. Het is dus het 'ego' dat kiest voor al dat gemak en lekkers.
Afvallen door een gezonde levensstijl met voldoende beweging is mijn antwoord. Maar wie kent er niet een heleboel mensen die dit al keer op keer geprobeerd hebben en het niet volhouden. Ik ben ervan overtuigd dat dit pogingen zijn die ingegeven worden door het 'ego'. Wanneer je wil afvallen om erbij te horen, om in een bikini te passen, omdat het van je verwacht wordt, omdat je denkt dat je in een maatje 36 WEL gelukkig zal zijn, omdat je partner het wil, dan ben je reddeloos verloren op de lange termijn. Zelfs als het lukt je streefgewicht te bereiken, zal het vasthouden heel moeilijk zijn. Het 'ego' zal namelijk alleen voor de tijdelijke oplossing gaan. En je dus eigenlijk verder van de doel afbrengen.

Wanneer je gaat afvallen echt voor jezelf, om met een gezond lichaam te kunnen leven, om een droom te verwezenlijken, dan zal het 'ego' veel minder grip op je hebben. Wanneer je hier al bewust van bent, zal het al een stuk makkelijker zijn om de juiste paden te kiezen om naar je doel te komen. Bekijk hier hoe Eckhart Tolle het zelf verwoord. In het Engels, zonder ondertiteling.

 

PS: Tijdens het schrijven en terug lezen van dit stuk besef ik me ineens dat voor veel mensen dit verhaal nauwelijks te rijmen zal zijn met mijn sport. Bodybuilding is eigenlijk best een feest van het 'ego'. Je traint je het otje, verft jezelf bruin, trekt een glitter bikini aan, spant je spieren aan en vraagt aan anderen of ze jou de beste vinden. Voorheen bracht niet winnen mij ook best veel verdriet.

De ommekeer kwam voor mij na het lezen van een interview met pro-figure atlete Monica Brant. Eerst won ze alles en toen ineens won ze iedere keer (net) niet. In het begin paste ze haar lichaam steeds aan naar de feedback van de juryleden. Maar daarmee won ze nog steeds niet, omdat de jury elke keer iets anders bleek te willen. Een mooie kans voor het ego om je zelfvertrouwen de grond in te boren want: "het is nooit goed genoeg". Monica Brant vertelde in een interview over haar keuze om het podium op te stappen met haar lichaam zo afgetraind zoals zij het mooi vind. Je kunt namelijk niemand anders zijn dan jezelf. Soms verloor ze daardoor en soms won ze.

Sinds een paar jaar ga ik ook zo om met mijn sport. Ik werk aan een lichaam dat ik mooi vind. Ik geniet van de weg naar een wedstrijd en ben super gelukkig als ik tevreden ben met mijn wedstrijdlijf. Als ik daarvoor een prijs krijg is dat mooi meegenomen.. maar de echte prijs is dat ik er sta.panorama1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.