Naomi gaat paleo, week 2

Geen pannenkoeken meer! Dat was de les van deze week. Want een paleo uitdaging blijkt dus meer te zijn dan een aantal voedingsmiddelen die een oermens niet had, schrappen uit je dieet. De bedoeling is dat je het eten ook anders gaat beleven. Niet alleen stoppen met de ingrediënten van fast food, maar het hele concept moet het raam uit. En dat valt niet mee… vooral omdat ik daardoor geen pannenkoeken als ontbijt meer mag!

De eerste 2 dagen van de afgelopen week gingen eigen precies zoals week 1. Eigenlijk best makkelijk, ik voelde me goed en tevreden over mijn resultaten. Een groot feest dus. Toen kwam ik erachter dat paleo meer inhoudt dan alleen eten.
Het begon zo: ik wilde mosterd in een gerecht, maar wist niet of dat toegestaan was… even opzoeken op internet, op de site van deWhole 30 (zoals de challenge heet). Tijdens het scrollen zie ik het ineens staan… Paleo Whole30 NutritionPANCAKES: NO. Huh??? Wat???? Ik maak als ontbijt altijd pannenkoekjes van eieren en banaan! Dat mag ik allebei hebben!  Toch? Soms doe ik er nog zoete aardappel doorheen, of bacon of gemalen nootjes… dat mag ik hebben! Toch? Dus waarom geen pannenkoeken???
Zoals je misschien kunt lezen was ik verbaasd en super teleurgesteld. Ik ben dol op pannenkoeken en hoewel het wel veel werk was, vond ik mijn ontbijt met pannenkoeken heerlijk. En dat mocht dus niet meer…

Psychologie van het eten
Ik las verder in de paleo-bijbel, op zoek naar de motivatie voor het pannenkoeken-verbod. Er blijkt een hele theorie achter te zitten… waar ik het jammer genoeg nog mee eens ben ook. Het komt hierop neer: het programma is meer dan een stel regels over wat je wel en niet mag eten, er zit een filosofie achter. En die is: je psychologische houding tegenover Paleo Whole30 Nutritioneten moet ook veranderen. Precies dat zinnetje: “Ik ben dol op pannenkoeken…”, daar zat het probleem!  Want de voedingswaarde van 1 banaan, 3 eieren en wat kokosolie is precies hetzelfde: of je ze nou los eet of als pannenkoek. Maar als mij gezegd wordt dat ik er geen flensjes van mag bakken, ben ook ik teleurgesteld. Dat komt dus omdat voedsel een psychologisch effect heeft, ook op mij. En ik dacht nog wel dat ik daar geen last van had…

Emotie eten
Dit programma wil ook dat psychologische effect doorbreken. Want veel mensen eten omdat ze verdrietig zijn, proppen zich vol met chocolade als ze boos zijn, eten taart als ze blij zijn, eten shoarma XL als ze dronken zijn, een bonbon als beloning voor een prestatie en ga zo maar door…
Wanneer je je favoriete comfort food gaat maken met paleo-ingrediënten, dan ga je dus compleet voorbij aan de filosofie van de Whole 30-challenge. Dat sprak me aan: zelf eet ik vaak alleen voor de voedingswaarde, maar niet altijd dus!Mijn vrouw Brenda heeft veel meer een probleem met eten uit emotie: vooral verdriet, frustratie en boosheid worden het liefste gesmoord in chocolade. Maar door het lezen van het boek “What are you hungry for?” van Deepak Chopra is ze zich wel bewuster geworden van hoe het (bij haar) werkt. Ze behaalt daar ook mooie resultaten mee.

Paleo Whole30 NutritionBij Health Get Things Done (de voorloper van HealthCreators) kom ik regelmatig mensen tegen die met hun doelen in de knoop komen doordat ze zich door hun emoties laten verleiden te gaan (vr)eten: ineens een rol koekjes wegwerken na een teleurstelling. Of mensen die denken dat het nooit meer gezellig kan zijn zonder wijntje. Dat is het psychologische effect van eten gemixt met emotie. Dat je beter af bent als je dat gedrag doorbreekt, daar ben ik het mee eens. Dus nam ik een besluit: geen pannenkoeken meer!
Later had ik er nog een gesprek over met Brenda, die eerlijk toegaf dat zij waarschijnlijk de losse ingrediënten van de pannenkoeken gewoon zou opeten en het daarbij zou laten. Maar dat ze van de banaan-ei-pannenkoeken wel een stapeltje op zou kunnen. Omdat ze zichzelf wijs zou maken dat het gezond voedsel is en dat het dus geen kwaad kan om er veel van te eten. Dat is iets wat ik in de praktijk wel vaker tegenkom: dat mensen heel gezond eten, maar dan in zulke hoeveelheden, dat ze er alsnog hun doelen niet bereiken. De hoeveelheid calorieën die ze eten is dan nog steeds niet in balans met de hoeveelheid calorieën die ze verbranden. Die mensen zouden zichzelf behoorlijk in hun voet kunnen schieten als ze niet ook dat deel van de Paleo-uitdaging aangaan. Weer wat geleerd!

Genoeg calorieën
De rest van de week ben ik dus heel strikt geweest, heb geprobeerd mijn eten smakelijk te laten zijn, maar niet meer te laten lijken op wraps, pannenkoeken of lasagna. Wel heb ik Paleo Whole30 Nutritionbesloten dat dat na de 30 dagen challenge weer wel mag, maar misschien niet altijd.
Doordat ik mijn eten niet meer zo leuk ging verpakken, bleek ik ook minder te gaan eten en kreeg ik ineens honger. Daarom ben ik maar een paar dagen gaan bijhouden wat ik precies binnen kreeg. Dat bleek inderdaad wel een beetje weinig te zijn, ook qua calorieën. Dit heb ik opgelost door mijn porties vlees te vergoten (want ik zat voor mijn doen ook wat laag in de eiwitten), hier en daar een zoete aardappel toe te voegen en wat meer noten te eten. Toen ik dat 2 dagen volhield, had ik weer het gevoel dat ik te vol zat. Daarnaast kreeg ik van de begeleider van de challenge te horen dat ik te weinig calcium binnen kreeg. Dat probeer ik nu op te lossen door aan verschillende gerechten een schepje chia zaad toe te voegen. Proef je niets van, hopelijk helpt het.
Kortom: week 3 wordt de week van het fine tunen. Uitvogelen waar ik me lekker bij voel en dat ik geen tekorten opbouw. Ik zag deze week een TedTalk over mindful eating, dat ga ik ook maar eens toepassen deze week.  De paleo challenge is in ieder geval niet saai!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.