Vergeet niet om ook je hoofd te trainen!

tiffs-teamI am the Biggest Loser and I weigh 75 kilo”, een nu nog te zwaar meisje op de televisie roept deze zin keer op keer, met een dik Australisch accent. Ik kijk één van mijn favoriete televisie series: Biggest Loser Australia. Drie maanden geleden gingen 4 personal trainers aan de slag met 16 hele forse mensen. De zwaarste was iets van 240 kilo. Deze week is de finale, er zijn 4 mensen over die al tientallen kilo’s kwijt zijn geraakt  en er wordt keihard getraind. Niet alleen in de gym, ook in de keuken en vandaag is de geest aan de beurt.

commandoIk vind dit programma leuk omdat het positiever is dan het Amerikaanse origineel en stukken spannender dan de Nederlandse variant, De Afvallers. Daarnaast doe ik nog weleens een leuk ideetje op. Een van de trainers heet “The Commando” en doet eigenlijk alleen maar bootcamp met zijn kandidaten. Zijn trukendoos lijkt onuitputtelijk en de deelnemers van mijn bootcamps doen daar hun voordeel mee!

Maar goed, terug naar het nog altijd dikkige meisje op TV, Kasey heet ze.  Ze twijfelt er al maanden aan of ze het wel kan: dat afvallen, dat sporten. Min of meer bij toeval is ze bij de laatste 4 gekomen, niemand zag haar als bedreiging. Vandaag doet ze een trainingssessie met Olympisch Kampioene Beach Volleybal Natalie Cook, die in London aan haar 5enatalie Olympische Spelen gaat meedoen. Natuurlijk wordt er geroeid, gespind, gelopen en allerlei krachtoefeningen gedaan. Maar het valt mij op dat Cook voornamelijk geïnteresseerd is in het hoofd van Kasey, in haar mentale gesteldheid. Ze houdt haar gouden medaille voor Kasey’s neus als een wortel aan een hengeltje voor een paard in een stripverhaal. En iedere 5 seconden moet Kasey roepen: “I am the Biggest Loser and I weigh 75 kilo”. Waarop Cook aanvult: “En nu wachten tot de weegschaal dat ook doorheeft”. Want Kasey weegt nu nog rond de 88 kilo en is nog altijd de underdog in de strijd om het programma te winnen.

Het klinkt misschien belachelijk om iedere 5 seconden iets te roepen wat niet waar is, waarvan je weet dat het nu feitelijk niet waar is. En toch verandert er wat gedurende de training: Kasey wordt feller, overtuigt zichzelf dat ze het kan en op het laatst… ga ik het zelfs geloven. Waarom zou Kasey tijdens de finale niet 75 kilo wegen en de wedstrijd winnen? “You are, who you say you are”.

Wat Natalie Cook tijdens de training doet is een techniek die veel professionele sporters gebruiken: ze trainen naast hun lichaam net zo hard hun brein. Amateur sporters doen dat eigenlijk veel te weinig. En waarom eigenlijk? Mohammed Ali deed het al, die riep al dat hij de kampioen was voordat de wedstrijd was begonnen. Dat klinkt arrogant, maar het hoorde voor hem erbij: mentaal stapte hij als winnaar de ring in, knappe tegenstander die daar wat aan ging doen, want voor Ali was het al een vaststaand feit.

kasey1Wat Ali kan, kan jij ook. Wat Kasey leert tijdens 1 trainingssessie met een Olympisch Kampioen, kun jij ook leren. Wat je doel ook is: afvallen, een pr lopen tijdens een hardloopwedstrijd, super fit aan die nieuwe zware baan beginnen. Maak in je hoofd een plaatje van hoe dat eruit ziet, hoe het voelt, ruikt, wat de reacties van anderen zal zijn, wat jouw reactie op jou zal zijn. Sport je fit, eet je fit, denk je fit… als je het de hele tijd tegen jezelf herhaalt, ga je het vanzelf geloven. Dan wordt zondigen op je dieet en een keertje trainen overslaan steeds onwaarschijnlijker, want zo denken fitte mensen niet! Maak er een feit van, geen wens.  Het klinkt misschien als hocus-pocus… maar het is de methode van winnaars. Die kunnen niet allemaal ongelijk hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.