Irene: “Een aangepaste Whole30 was de oplossing voor mijn misselijkheid”

Irene had haar gezonde levensstijl helemaal gevonden na een Whole30. Maar toen ze geconfronteerd werd met 24/7 misselijk zijn tijdens de eerste weken van haar zwangerschap, zocht ze haar heil in droge koekjes en beschuit. Voor ze het wist waren al haar lichamelijke ongemakken terug. Ze keerde, met Brenda als coach op de achtergrond, terug naar een Whole30-achtige levensstijl met geweldig resultaat: de misselijkheid verdween. In dit blog, geschreven door Irene zelf, deelt ze haar ervaring en geeft ze de tips die haar zo goed geholpen hebben.

Irene: Ok, waarschijnlijk is een Whole30 niet meteen het eerste waar je aan denkt als je zwanger bent. Je hebt immers al genoeg aan je hoofd; de blijdschap van het zwanger zijn, de gierende hormonen door je lijf, wellicht nog een gevoel van ongeloof. Tel daar bovenop dat de kans groot is dat je zo nu en dan misselijk bent en dat beschuit of biscuit het enige is waar je op die momenten trek in hebt.

Maar daar gaat het mis… juíst bij de biscuits en beschuit die vaak worden aangeraden om te eten bij (ochtend)misselijkheid.

Zo ging het de eerste paar weken van mijn zwangerschap ook helemaal mis met mijn eetpatroon. Laat ik voorop stellen dat mijn zoektocht naar gezonde voeding, een lange was. Van jarenlang vegetarisch leven (en veel, heel veel kaas, soja en granen eten) naar een langzame omschakeling naar een Paleo leefstijl.

Gezond bezig

Jarenlang dacht ik dat ik gezond bezig was; ik at immers alleen maar volkoren brood en volkoren granen. Veel groenten en fruit, maar ook veel melk- en sojaproducten. Ik had veel last van mijn darmen, gewrichten en spieren en was chronisch vermoeid.  Na een bezoek aan een diëtiste besloten we de zuivel en gluten uit mijn voedingspatroon te schrappen. Wat er over bleef? Nog meer soja en veel glutenvrije ‘meuk’. Glutenvrije koekjes, veel peulvruchten, brood gemaakt van maismeel; kortom veel koolhydraten en suiker.

Een paar maanden later kwam ik terug bij de diëtiste en zij zette me naast een gluten- en lactosevrij dieet, ook op een suikervrij dieet. Langzaam ging het beter, maar toch bleef de onverklaarbare pijn in mijn spieren en gewrichten, om maar te zwijgen van de buikpijn.

Dit ging lange tijd zo door, totdat ik in contact kwam met een orhtomoleculair arts welke mij vertelde dat ik insuline resistent was en mijn hele darmflora van streek was. Een paar weken later deed ik onder begeleiding van Brenda Heskes mijn eerste Whole30. Mijn voedingspatroon werd drastisch omgegooid. Geen granen, geen peulvruchten, geen soja, geen zuivel. Wat wel? Groenten, knollen, fruit, noten, zaden, gezonde vetten en wat vlees en vis.

Het was wennen, maar ik voelde me na een aantal weken fantastisch. Zo goed zelfs, dat ik de Paleo-leefstijl aan bleef houden. Geen schommelingen meer in mijn bloedsuikerspiegel, geen pijn in mijn lijf en eindelijk weer energie!

24/7 misselijk

Tot ik in verwachting raakte… vanaf dag 1 was ik misselijk… En dan heb ik het niet over een beetje misselijk in de ochtend. Nee, ik was 24/7 misselijk. Zo erg, dat ik van gekkigheid niet meer wist waar ik het zoeken moest. Ik begon op internet te zoeken naar wat ik er tegen moest doen; beschuit en biscuitjes zouden helpen. Dus ik sloeg hele pakken Maria biscuits en beschuit in. Verder at ik alleen maar geroosterd brood met kaas. Achteraf gezien niet heel slim. Maar als je zo misselijk en ten einde raad bent, probeer je alles…

Met de dag nam de pijn in mijn spieren en gewrichten weer toe en ik voelde me steeds vermoeider worden. Dus besloot ik op zoek te gaan naar een gezond alternatief tegen mijn misselijkheid…

Er gaan verschillende theorieën op waarom vrouwen misselijk worden. Sommigen zeggen dat dit komt doordat het HCG hormoon in je lichaam stijgt. Anderen zeggen dat het komt door aversie tegen bepaalde voeding (hier kom ik later op terug).

De meest interessante theorie vond ik echter, dat de misselijkheid te maken heeft met een schommelende bloedsuikerspiegel. Dit omdat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je lichaam minder gevoelig is voor het hormoon insuline. Kort door de bocht; je wordt (meer) insuline resistent. Voor mij was dit een eye-opener. Ik dacht; ‘als ik al die jaren heb gekampt met insuline resistentie en een schommelende bloedsuiker en Whole30/Paleo daarbij hielp, dan moet deze leefstijl me ook nu gaan helpen om mijn misselijkheid onder controle te krijgen.’

En wat bleek, een (aangepaste)Whole30 werkte tegen de misselijkheid. Na een paar dagen voelde ik me beter dan ik me de afgelopen weken had gevoeld en kreeg ik steeds meer energie terug. Daarom zou ik eigenlijk iedere zwangere vrouw een aangepaste Whole30 willen aanraden. Ik zeg bewust aangepast, want er zijn nu eenmaal een paar dingen waar je als zwangere vrouw rekening mee moet/kunt houden. Met de volgende tips kun je je Whole30 tijdens je zwangerschap tot een goed einde brengen.

Mini maaltijden

Als je zwanger bent, heb je vaak geen zin in hele grote maaltijden. Simpelweg omdat je maag gekrompen lijkt tot de grote van je embryo 😉

Het antwoord hierop; maak mini maaltijden. Behalve dat het makkelijker is om vaker kleine maaltijden te eten, houdt dit ook je bloedsuikerspiegel in balans. Eet verdeeld over de dag Whole30 mini-maaltijden.

Aversie tegen eten

Bij alleen het zien van bepaalde producten kun je tijdens je zwangerschap al misselijk worden. Zo kon ik de geur van koffie niet meer verdragen (terwijl ik voorheen een echte liefhebber was) en werd ik al misselijk als ik in de supermarkt bloemkool of broccoli zag liggen (terwijl dit altijd mijn lievelings-groentes waren).

Hormonen doen rare dingen met je lijf…

Gelukkig leert de Whole30 ons te kijken naar wat we wél mogen eten. En in dit geval kun je dat vertalen naar ‘kijken wat je wél wilt eten’. Eet alleen díe groenten die goed vallen. Net als de bronnen van proteïne die wel goed vallen. Zelf kon ik vaak geen dierlijke vorm van proteïne aan, dus zocht ik naar een Whole30 alternatief. Uiteindelijk kwam ik bij vegan erwtengehakt van ProLa Terre uit.

Focussen op hetgeen wat wel mag en wat je wel lekker vindt, maakt je leven een stuk aangenamer!

Ochtenmisselijkheid

Zorg dat je in de ochtend genoeg drinkt en iets lichts eet. Bijvoorbeeld een klein stukje fruit met wat noten. Op deze manier stabiliseer je je bloedsuikerspiegel, zonder dat je tegen heug en meug een zwaar Whole30 ontbijt naar binnen ‘moet’ proppen.

Zelf maakte ik zo nu en dan in de avond een chia pudding voor de volgende dag; chiazaad, ongezoete amandelmelk en lijnzaad op laten stijven in de koelkast en de volgende ochtend at ik dit met geraspte kokos en fruit. Geen Whole30 maaltijd, maar wel een ontbijt met Whole30-waardige producten. Kijk dus ook hier naar was je wél kunt eten en wat goed valt. Wees niet te streng voor jezelf, maar probeer je wel aan Whole30 ingrediënten te houden.

Eet niet teveel fruit

Fruit is gezond. En fruit is op sommige momenten misschien wel hetgeen waar je het meeste trek in hebt. Zo nu en dan een stukje fruit is prima, maar overdrijf het niet. Juist omdat de suikers in fruit voor flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen zorgen. Om je bloedsuikerspiegel constant te houden, kun je ook wat noten eten bij je stukje fruit.

Denk aan je zoutgehalte

Aangezien je tijdens een Whole30 geen kant-en-klaar producten en ‘pakjes en zakjes’ gebruikt, is je zoutinname waarschijnlijk een stuk lager dan anders. Heb je een lage bloeddruk? Zorg dan dat je altijd wat gezouten noten in huis hebt. Zorg ook dat je voldoende zout binnen krijgt, zeker bij warm weer.

Ga nooit de deur uit zonder snacks (en vul je koelkast met snacks)

Weet je dat je een lange dag voor de boeg hebt? Of zit je de hele dag op kantoor inclusief vergaderingen? Zorg altijd dat je Whole30-waardige snacks bij je hebt. Zoals bijvoorbeeld noten, worteltjes, snacktomaten, komkommer, zelfgemaakte guacemole en zelfgemaakte kikkererwten-vrije Paleo hummus.

Sowieso is het fijn om je koelkast te vullen met deze snacks. Zelf had ik allerlei bakjes zelfgemaakte Paleo  -pesto, -baba Ganoush, -hummus en -tapenade in de koelkast.

Wees voorbereid

Zoals bij iedere Whole30 geldt ook voor een ‘zwangerschaps-Whole30’ wees voorbereid. Zorg dat je bijvoorbeeld zelfgemaakte soep in de vriezer hebt of andere kliekjes. Zeker in het eerste trimester ben je tegen de avond helemaal uitgeput en de kans is groot dat je niet altijd zin hebt om te koken. Speel daar dus op in.

Neem je supplementen in de avond

Slik je supplementen? Neem deze voor het slapen gaan en niet in de ochtend. Sommige supplementen kunnen je namelijk alleen maar misselijker maken.

Houd een dagboek bij

Schrijf regelmatig op hoe je je voelt en of je dit koppelt aan wel/niet eten of bepaalde dingen eten. Het mooie van een Whole30 is dat het begint met voeding en eten, maar dat je ook leert naar je persoonlijke processen en ontwikkeling te kijken. Blijf daarom bijhouden waarom je de dingen doet, zoals je ze doet. Zie deze fase als een geweldig leerproces. Iets wat je kan helpen nóg dichter bij jezelf te komen.

Wees lief voor je lijf en voor je baby

Een baby in je buik staat de eerste maanden vooral gelijk aan; moe, moe, moe. Niet zo vreemd, aangezien er een nieuw mens in je lijf groeit. Neem dus je rust. Geen zin om te sporten? Ga lekker wandelen. Geen energie om te wandelen? Verwen jezelf met het nemen van een lekker bad of een middagje Netflix.

Zorg voor je lijf, zoals je ook voor je baby zou zorgen.

En eet je een keer iets niet Whole30-achtigs? Let it go. Stap gewoon weer op de Whole30 wagen en wees extra mild voor jezelf!

Comments are closed.