Heleen: “Ik ben gaan Sportvasten voor de marathon”

Sportvasten is wat Heleen heeft gebruikt om optimaal aan de start van de marathon van Rotterdam te verschijnen. Ze traint 4x in de week volgens een uitgekiend schema. Maar om die training nog een extra zetje te geven, besloot ze ook te gaan Sportvasten.

Dat het voor haar werkt, bleek al snel: tijdens de vastenkuur verbeterde ze per ongeluk haar beste tijd op de 5 kilometer. En 10 dagen na de kuur deed ze hetzelfde met haar 10 kilometer tijd. Haar duurhartslag ging 9 slagen per minuut naar beneden, terwijl haar Wattage per kilo lichaamsgewicht omhoog ging (voornamelijk doordat ze afviel, zonder aan kracht in te boeten).
Heleen: “Ik zie het echt als een trainingsprikkel. Waar ik op aas is die dag supercompensatie, dat je het gevoel hebt dat je alles aankan. Dan proberen die dag te laten vallen op de dag dat ik mijn marathon loop, dat wil ik”.

Wat is Sportvasten?

Sportvasten kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen.
Een kickstart naar een gezonder leven… (alleen in combinatie met een verandering in levensstijl, bijvoorbeeld door een combinatie met een Whole30)
Een anti-aging methode (voornamelijk vanwege dat gezondere leven van hierboven).
Maar waar het allemaal mee begonnen is, is een manier om sportprestaties te verbeteren… Eerst van topsporters en daarna van (ambitieuze) recreatieve sporters. Zoals Heleen.

Wat doe je bij Sportvasten?

Sportvasten is een combinatie van vasten en trainen. Eigenlijk is het een mini-trainingskamp voor je lichaam, wat 8, 9 of 10 dagen duurt. Dat doen we zo:
Alle dagen van de kuur sport je 20 tot 30 minuten matig intensief.
 Je bouwt eerst in 3 dagen je eten af, op de derde dag zijn al je maaltijden al vloeibaar.
Daarna ga je 1, 2 of 3 dagen sapvasten, met een klein sapje per maaltijd.
Vervolgens bouwen we in 4 dagen het eten weer op, zodat de spijsvertering weer goed op gang komt.
Op alle dagen krijg je op maat gemaakte supplementen die de ergste bijwerking van vasten (zoals knallende koppijn en voedingsstoffentekorten) verzachten en je lichaam helpen om van suikerverbranding te switchen naar vetverbranding.

Hoe werkt Sportvasten in je lichaam?

Waar bij ‘normaal’ vasten vooral je lever aan de bak moet om je lichaam van glucose te voorzien (je lever kan zelf glucose te maken uit vetten of aminozuren), gebeurt er bij Sportvasten meer.
Door het trainen verbruik je de suikervoorraad van je spieren.
Door het vasten is er geen suiker om dat tekort in je spieren aan te vullen.
Daardoor schakelen je spieren, na een tijdje, over op vet als brandstof.
Door dit een aantal dagen achter elkaar te doen, gaat je lichaam meer ‘energiefabriekjes’ (mitochondria) bouwen in je spieren, waardoor je steeds beter wordt in vetverbranding.

Dat noemen we in Sportvasten ‘de switch’. Wanneer je spieren zowel suiker als vet kunnen gebruiken, verbetert je duurvermogen en daarmee je sportprestatie.

Resultaten van Sportvasten

Tot 15% verbetering van het duurvermogen
Gewichtsverlies: 2-4 kilo bij vrouwen, 4-6 kilo bij mannen. 70 to 90% daarvan is vet.
Afname buikvet, redactie omtrek met gemiddeld 4 cm
Betere bloedsuikerhuishouding, daardoor minder trek in zoet
Daling van bloeddruk, LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed
Bij krachttraining na de kuur: toename van spiermassa

Voor wie is Sportvasten?

 “Sportvasten is alleen geschikt voor actieve mensen die echt willen veranderen” – Sportvasten-ontwikkelaar Remco Verkaik.

Om te kunnen Sportvasten moet je een basisconditie hebben om de training iedere dag te kunnen doen zonder al te erg stuk te gaan.
Daarnaast vindt HealthCreators het belangrijk dat mensen een basis van goede voeding moeten hebben: wanneer je ondervoed bent qua voedingsstoffen, geeft (Sport)vasten vooral veel extra stress voor je lichaam en daardoor zijn de resultaten van Sportvasten in onze ervaring minder goed. Het maakt dan niet uit of je te zwaar bent: iemand kan gemakkelijk overvoed zijn qua calorieën en ondervoed zijn qua voedingsstoffen.’

Ook mensen met ondergewicht, diabetes type 1 (of wanneer je bij type II insuline spuit) of bijvoorbeeld mensen met een burn out of chronisch vermoeidheidsyndroom kunnen niet Sportvasten.

Maar als je nu nog niet voldoet aan de voorwaarden voor Sportvasten, kunnen we je in een speciaal programma helpen om daaraan wel te gaan voldoen.

Wat doe ik na Sportvasten?

Het is niet zo dat een Sportvastenkuur een magische truc is waarna je nooit meer terugschakelt op suikerverbranding. Om de resultaten van Sportvasten vast te houden, zal je ook je levensstijl na de kuur gezond moeten houden. Daarmee bedoelen we: je moet blijven sporten en een gezond voedingspatroon moeten volgen. Denk daarbij aan ons Whole9 voedingsadvies: veel groenten, bij iedere maaltijd dierlijke eiwitten als vis, kip of ei en gezonde vetten als olijven of avocado. Het is niet zo dat je van 1 keer een taartje, een biertje of een patatje meteen terug switcht de suikerstand in, dus ook daarvoor blijft wel plaats.

Minikuren

Daarnaast kunnen we een programma met ‘mini-kuren’ maken, waarbij je regelmatig 1 dag ‘vast’ of waarbij je soms letterlijk een kleine kuur van 3 dagen volgt om het resultaat vast te houden.

Heleen (49) staat aan de vooravond van een groot avontuur dat begon toen ze zich inschreef voor de marathon van Rotterdam: 9 april gaat ze van start.
Die 42 kilometer (en 195 meter) loop je niet zomaar vanzelf, daar komt een heleboel voorbereiding bij kijken. Ze loopt inmiddels al een paar jaar en heeft al veel kilometers in de benen, maar ze wil er echt alles aan doen om te finishen, het liefst nog in een mooie tijd.

Whole30

Vorig jaar heeft ze bij HealthCreators een Whole30 gedaan en al veel geleerd wat welke voeding voor haar doet. Op weg naar een workshop in Amsterdam had ze een lang gesprek met Brenda over haar marathon-voorbereiding. Daar ontstond het plan om Sportvasten te gebruiken. Heleen: “Voor mij was een Sportvastenkuur een logisch vervolg op de Whole30. Dat is echt de focus op goede voedingsstoffen, maar ook een geestelijke en fysieke uitdaging. Ik zie Sportvasten als een trainingsprikkel, een soort wetenschappelijke experiment op mezelf: wat doet het met me? Ik ben vooral geïnteresseerd in die mysterieuze superdag die je hebt na de kuur. Brenda vertelde dat veel mensen een dag hebben waar ze bij een gewoon loopje denken: ‘Ik zou zo een marathon kunnen doen’. Dat wil ik!”.

De eerste hindernis bij het Sportvasten kwam al snel: de maximaal test. Niet dat de test moeilijk is voor Heleen, maar die gebeurt op de fiets… en aan fietsen heeft ze een rot-hekel! Toch had ze mooie resultaten: ze haalde een wattage van 3,56Watt per kilo lichaamsgewicht. Wat indrukwekkend is…

Het Sportvastendagboek van Heleen

Uit het Sportvasten-dagboek van Heleen: Dag 1

Vandaag de start. Daar hebben we goed over nagedacht, de komende 10 dagen heb ik geen feestjes of hele rare bijzonderheden.
Vanmorgen vroeg allereerst een half uurtje gerend, koud zeg! En tegelijkertijd heerlijk. Nu net m’n ontbijt op, fruit met sap. En natuurlijk ‘superjuice’ (de bijnaam van het Sportvasten-supplement metabolic switch met aminozuren en polyfenolen). Brenda had me vooraf al verteld dat de superjuice iets kon doen, nou, dat doet ie hoor!
M’n gezicht en handen prikkelen. Niet heel erg naar, maar eerlijk is eerlijk, ik ben blij dat ik de voorkennis hierover had.
Ik heb er zin in, niet alleen deze 10 dagen maar ook de BAM, superdupermegaboost dag die hierop volgt. En om die dag goed in kaart te krijgen, doe ik nog 2 minikuurtjes in maart/april, zodat die marathon echt in de boeken komt!”

Niet zwaar

De eerste dagen van haar Sportvastenkuur vielen Heleen eigenlijk buitengewoon mee. Ze liep haar rondjes, genoot van haar pistachenootjes en keek gretig uit naar de eerste resultaten. Ongeduldig bijna.

Heleen: “Ik vond het fysiek echt niet zwaar. Het is heel vastomlijnd wat je moet doen en dat deed ik. Dat komt wel omdat ik helemaal achter het experiment sta, want normaal ben ik niet zo volgzaam. Dat merkte ik mentaal ook wel… Ik werd wat rebels.”

Uit het Sportvasten-dagboek van Heleen: Dag 2

“Dag 2 van Sportvasten en het is voor m’n gevoel nog niet echt zwaar. Ik beloof mezelf dat die dag vast nog komt!
Heb vandaag nog groenten en pistachenootjes mogen eten (wat zijn die zalig!!!), straks de groentebouillon en flink water.
De superjuice  gaat wat trager naar binnen waardoor de prikkels in mijn lijf een stuk minder zijn.”

In Sportvasten worden de ergste bijwerkingen van het vasten ondervangen met supplementen, maar aan 1 ding ontkomt bijna niemand en ook Heleen niet. Vroeg of laat krijg je een keertje honger: “Heel raar, ik kreeg ineens trek in witte puntjes met HEMA-worst. Dat eet ik normaal ook helemaal niet. Die trek hield overigens aan tot na de kuur, maar ook dat ik denk is een uiting van mijn rebelse aard”, vertelt Heleen.

Gelukkig gedraagt ze zich ook tijdens de kuur niet als een rebel, want je zal altijd zien: hetgeen ze mag als diner…. lust ze eigenlijk niet!

Uit het Sportvasten-dagboek van Heleen: Dag 3

“Zo! gisteren had ik nog aan niks te merken, vandaag is het wel anders. Fysiek is het nog steeds prima, maar in m’n hoofd heerst een spook dat ‘eten’ heet.
Het is afbouwdag 3, waarop ik 3 x een sapje drink.
Waar ik vandaag ook moeite mee had was het diner. Tomatensap!!! Wij zijn geen vrienden, nooit geweest ook, helaas geen andere keus dan het toch drinken. IJs en ijskoud, het ging, niet meer en niet minder.
Hardlopen ging prima, ik heb nog geen switch kunnen constateren.”

Vastendagen

De vastendagen zijn het hart van de Sportvastenkuur: 3x per dag 100ml sap.”Voor mij waren die sapjes 3 kleine cadeautjes op die dagen”, zegt Heleen.
In die kleine hoeveelheid sap zit precies genoeg suiker in om je hersenen draaiende te houden, maar je spieren moeten op een andere manier aan brandstof zien te komen. Of dat gebeurt, test je tijdens de kuur met een plasstrip… als het vakje paars kleurt, dan zit je in de vetverbranding en ben je ‘geswitcht’. Heleen kijkt behoorlijk reikhalzend uit naar dat moment: “Dat is echt een mind-dingetje, bijna een zwangerschapstest die je elke dag doet. Zal ik…?”

Bij Heleen geeft de plasstrip op dag 4 waarschijnlijk een vals negatief weer: het lijkt alsof er helemaal niets gebeurt!
Maar op dag 5 heeft ze blij nieuws… en niet alleen van de “Sportvasten-zwangerschapstest” maar ook op sportief gebied. Geheel per ongeluk loopt ze op vastendag 2 een nieuw persoonlijk record op de 5 kilometer!

Uit het Sportvasten-dagboek van Heleen: Dag 5

“Wat een bijzondere dag was het vandaag. Goed geslapen, zelfs met een lege buik. Ik werd fit wakker maar rond 10 uur erg honger. Rustig aan gedaan met sju, koffie en water. Gelukkig knapte ik goed op!
Half 1 een een rondje gerend, ook dat ging goed! Maar waar ik natuurlijk reuze benieuwd naar was, was of de switch gelukt was! Na 2 dagen vasten zou er toch wel iets veranderd zijn?
Ja! Paars als paars kan zijn op het teststokje!
In goed overleg morgen niet de derde vastendag maar weer opbouwen!

Ik kan zo uitkijken naar m’n fruit morgen vroeg, wat waardeer ik m’n eten ?.”

Persoonlijk record

Dat persoonlijk record van Heleen is wel uitzonderlijk hoor! Tijdens Sportvasten train je normaal 20 tot 30 minuten op gematigde intensiteit. Maar ja, ze had gewoon een hele goeie dag…
Heleen gebruikt voor haar marathon naast de Sportvasten-methode nog een programma, wat qua naam verwarrend veel lijkt op Sportvasten: Sportrusten. Dat is een schema van 100 dagen, waarbij Heleen 4x in de week loopt in een bepaalde hartslagzone. Ook loopt ze nooit meer dan 15 kilometer voordat ze van start gaat op de marathon: “Het is voor mij een trainingsschema om hem uit te lopen. En omdat ik al heel erg bezig was met lopen in een bepaalde hartslagzone, was het goed te combineren met Sportvasten waarbij je ook in een bepaalde zone moet trainen.”

Uit het Sportvasten-dagboek van Heleen: Dag 6

“Ik werd blij wakker. En ook wel licht in twijfel, ik mocht vandaag met de opbouwfase starten, een dag eerder dan het protocol voorschreef. Dus ja, blij omdat er weer ‘eten’ op het programma stond, twijfel of ik niet te snel gegaan was. Maar, Naomi en Brenda van HealthCreators hebben hun  zegen gegeven dus het is goed.
Eerste afspraak: roeien met Brenda. Ja, óók! We gingen steeds 5 minuten roeien en 5 minuten m’n geliefde fietsen… dit keer op een ding waar ik chagrijnig van wordt. ?(Air Assault Bike, bij ons wel bekend als de AssHole Bike – HC)
Met koffie achter de kiezen was ik een uur later weer thuis, weer een urinetestje en ik zat bijna net zo goed in de vetverbrandingsfase als gisteren. Blij ei dus ?
Nu ga ik het ‘Diner’ bereiden, kip, bloemkool en en en GEEN pistache nootjes??? Nou ja, Ok, ik ben sterk en trek ze morgen uit de kast.
Je merkt het, Mn humeur is goed, slapen gaat prima en m’n hoofd is ok!”

Pistachenootjes

Het eten van die pistachenootjes waren tijdens de kuur echt iets om naar uit te kijken voor Heleen. Dat bleek na de kuur het toch een beetje te draaien om een soort ‘vakantieliefde’: ze eet nog steeds nootjes, maar eigenlijk nauwelijks pistache meer. Dat pellen, he…

Zo tegen het einde van het Sportvasten geeft Heleens lichaam ook een signaal dat het wel mooi is geweest: de energie is even op. Daarom heeft ze 2 dagen niet hardgelopen, maar wel lekker veel gewandeld.

Uit het Sportvasten-dagboek van Heleen: Dag 7

“De dag begon vandaag relatief laat. Dat wil zeggen, ik ging maar niet aan. Rillerig, honger, op de 1 of andere manier dacht mijn lijf dat ik van schaarste naar totaal niets was gegaan mbt eten.
Het was voor mij zo opvallend dat deze dag pas na de lunch op gang kwam!
Ik ben niet gaan hardlopen, even mezelf in acht nemen. En gelukkig heeft dat z’n vruchten afgeworpen, nu is het weer helemaal goed. Het lijkt wel dat m’n lijf om eten vraagt door het eten wat erin gaat! misschien is dat wel de clou, door eten krijg je trek?”

Hoewel het op het einde een heel klein beetje zwaar werd, kijkt Heleen tevreden terug op haar Sportvasten-avontuur.

Uit het Sportvasten-dagboek van Heleen: Dag 9

“De laatste dag en zoals het altijd gaat, op de laatste dag, in de laatste kilometer of de laatste kilo: er zou makkelijk nog wat bij kunnen (hihihi)!
Nee hoor, ik ben tevreden dat het morgen weer ‘iets’ normaler is! Wat het verschil dan maakt, is met name tijdens ontbijt en lunch, Dan neem ik meestal veel meer groenten, in de winter dan ook warme groenten en zeker geen salade!
Het Sportvasten heeft me veel gebracht. Zomaar een paar opmerkelijke ontdekkingen die ik in deze 10daagse deed:
-> Overal, echt overal is eten!
-> En overal gaat het ook over eten!
-> Ik had vanaf dag 3 een paar dagen enorm zin in zoetigheid (ik eet normaal praktisch geen suiker).
-> Mijn lijf kan prima tegen schaarste, in ieder geval onder begeleiding van Brenda.
 En het hele programma heeft ook wel wat met m’n hoofd gedaan. Het bewustzijn dat ik zonder brandstof ook prima een eind kan rennen en dus ook kan functioneren is best een eye opener.

Resultaten

Bijna 2 weken later, zit Heleen weer op de fiets bij HealthCreators om te kijken wat de kuur met haar gedaan heeft. Ze heeft mooie resultaten:

Ze is 2,2 kilo afgevallen en dat voor iemand die fit is en geen overgewicht had. Gewichtsvermindering is juist voor iemand die de marathon gaat lopen fijn: alles wat je niet mee hoeft te sjouwen is pure winst. Mede door het gewichtsverlies is haar vermogen ook gestegen naar 3,7Watt per kilo lichaamsgewicht.

Daarnaast is haar hartslag in haar duurzone met 9 slagen per minuut gedaald. Dat heeft enorme voordelen: ze kan dezelfde inspanning daardoor langer volhouden of in dezelfde hartslagzone blijven lopen, maar harder gaan. Ook een super groot voordeel bij een uitdaging als de marathon!

Ik kan dieper gaan

Heleen: “Ik voel me niet opmerkelijk veel fitter, maar ik heb vooral gemerkt dat ik veel dieper kan gaan. Ik heb inmiddels ook mijn persoonlijk record op de 10 kilometer verbeterd…. Ook train ik regelmatig nuchter, hardlopen voor het ontbijt. Ik red de 15 kilometer makkelijk daarbij… daarna heb ik dan wel echt trek in een eitje.

Onze volgende uitdaging is de voeding voor en tijdens de marathon. Dat doe ik samen met Brenda en zij heeft een hotline met Remco Verkaik, het brein achter Sportvasten. Die voeding ga ik de komende tijd uitproberen tijdens wat loopjes… en ik ga nog een paar mini-kuren doen om mijn vetverbrandingsswitch vast te houden en mijn superduperdag goed te kunnen timen.
Ik heb de smaak behoorlijk te pakken: ik heb me inmiddels ook ingeschreven voor de marathon van Berlijn!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.