Kan je goed in je vel zitten en ook willen afvallen?

In de sport- en fitnesswereld lopen de gemoederen hoog op. Al jaren lang wordt een bepaald beeld van gezonde, fitte mensen gepropagandeerd. Zo'n beetje elke sportschool, fitchick-blogger en dieetguru houdt hetzelfde plaatje omhoog: vrouwen, meestal met een paardenstaart en een ontbloot middenrif, glimlachend op een crosstrainer of bijtend in een appel. Of, voor de fitspo-pushers, zwaar bezweet met een tekst er overheen in de trend: "je kunt altijd nog harder trainen". Daar is een nu tegenbeweging tegen ontstaan. De mensen die "body acceptence" hoog op de agenda hebben staan en hun voornaamste boodschap is: "Sla de weegschaal kapot met een moker en voel je lekker in je lichaam, zoals het nu is". Op verschillende sites slaan aanhangers van de 2 stromingen elkaar nog net de hersenen niet in, vooral op Instagram kan het er soms hard aan toe gaan.
HealthCreators (voedings)coach Brenda weet dat er een derde weg is: namelijk lekker in je vel zitten en als doel hebben om wat af te willen vallen: "Het draait er helemaal om met welke mindset je je doel om af te vallen nastreeft".

De boodschap die HealthCreators uitdraagt over afvallen wordt vaak verkeerd begrepen. Ons belangrijkste voedingsprogramma, de Whole30, verbiedt je op de weegschaal te staan voor 30 dagen. Veel mensen denken daarom dat je bij ons niet mag afvallen. Dat klopt niet.

Onvrede als motivatie

Sommige mensen denken dat accepteren dat je lichaam eruit ziet zoals het er nu uitziet, dat je van jezelf kan houden wat de weegschaal ook zegt... dat dat betekent dat je niet als doel kan hebben om een paar (of een boel) kilo's af te vallen. Dat klopt ook niet.
Veel mensen denken dat ze motivatie zullen krijgen om iets te veranderen als ze maar genoeg hekel aan zichzelf, aan hun huidige situatie hebben. Onze ervaring: dat motiveert helemaal niet!
Sommige mensen denken dat ze pas van zichzelf kunnen (of mogen!) houden als ze voldoen aan het ideaal plaatje van de maatschappij: slank richting dun. En dat je dus af moet vallen or die trying om geaccepteerd te worden. Dat klopt heel erg niet... (wat niet wil zeggen dat de maatschappij hier en daar wel zo reageert, helaas).

Houden van...

Van jezelf houden en willen afvallen zijn twee verschillende dingen die naast elkaar kunnen bestaan. Vergelijk het met van je partner houden en van je kinderen houden en van je ouders houden en van je vrienden houden. Onze overtuiging: Wanneer je het goed aanpakt, kunnen 'body acceptence' en afvallen prima hand-in-hand gaan. En dat doe je zo:

1. Je bent niet wat je weegt

Realiseer je een ding goed: je bent zoveel meer dan hoe je eruit ziet!
Het is moeilijk om te onthouden in een maatschappij waar zoveel nadruk op het uiterlijk ligt. Maar weet dit: je uiterlijk zegt helemaal niets over je waarde als mens. Niets. Wat je weegt ook niet.
Jij bent een verzameling van je waardes, je persoonlijkheid, je eigenaardigheden, je persoonlijke geschiedenis, je familie, vrienden, je passie(s), je werk, je relaties, je geest, je energie, je liefde... je denkt misschien dat ik ontspoor, maar ik ben bloedserieus. Deze dingen (en nog veel meer) maken jou tot wie je bent.
Je lichaam is hoe je eruit ziet... niet wie je bent.
Nogmaals: dit is lastig om te leven, zeker omdat we leven in een maatschappij die alleen maar meer lijkt te focussen op de buitenkant... maar geloof ons: wanneer je je focust op de dingen die geweldig zijn aan jezelf, hoe makkelijker je de uiterlijke waanzin om ons heen herkent voor wat het is: oppervlakkige waanzin.

2. Geef je gezondheid voorrang

Een fantastische manier om lekker in je vel te zitten (nu, op dit moment) en als doel te hebben af te vallen... is dat je je doel niet laat draaien om je uiterlijk.
Huh??? Zijn er nog andere reden om af te vallen???  Jazeker!
Soms kan afvallen een gezondheidsvoordeel geven. Dan denk ik niet aan je BMI, maar bijvoorbeeld bij versleten knieën die moeite hebben om je gewicht te dragen of die pijn gaan doen bij het hardlopen. Of wanneer je chronisch laaggradig ontstoken bent, waarbij er een hele duidelijke link is naar de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt, vooral in je buik.
Gezondheid, energie, rust en betere sportieve prestaties kunnen allemaal een reden zijn om af te willen vallen. Ons best gelezen blog van 2016 ging over het maken van een pull up. Wanneer dat je doel is en het lukt maar niet... dan kan dat zijn omdat je meer weegt dan je kan optrekken. Als je heel graag pull ups wil maken, omdat je je er fitter door voelt, omdat het bij jouw sport hoort... dan kan afvallen dus een doel zijn.
Je uiterlijk, hoe je eruit ziet zou eigenlijk helemaal onderaan dit rijtje moeten staan... en staat daar ook als het gaat om hoe gelukkig het je zal maken. "Hoe gelukkig je je voelt in  je lichaam heeft vaak helemaal niets met je lichaam te maken!", schreef ik twee jaar geleden al in het blog: Je ideale lichaam begint tussen je oren. Dat klopt nog steeds.

3. Hou rekening met je geschiedenis en context

Je bent geboren met een setje genen: de helft van je vader en de helft van je moeder. Daarbij horen ook een aantal uiterlijke kenmerken.
Je hebt een immuunsysteem dat gevormd is in de eerste jaren van je leven en geprogrammeerd is in de baarmoeder.
Als je lijkt op ons, heb je een lichaam waarmee je domme dingen hebt gedaan: teveel gezopen, gerookt, volgestopt met ongezonde voeding. Waarschijnlijk heb je lange tijd veel te veel suiker gegeten (of doe je dat nog steeds). Waarschijnlijk heb je regelmatig Frankenstein-foods gegeten, wat we in de Whole30 ook wel 'op eten lijkende substanties' noemen. Alles met zoetstof valt daaronder. Alles waar alle voedingsstoffen uit geraffineerd zijn, zodat je wel calorieën eet, maar geen verzadiging of letterlijk voeding ervaart.
Je hebt ziektes gehad, waanzinnig stressvolle situaties meegemaakt en nog heel veel meer.
Niemand in de hele wereld kent jouw verhaal zo goed als jij. Niemand in de hele wereld kent jouw lichaam zo goed als jij. Jij en je lichaam zijn de enige twee die jullie hele pad hebben afgelopen tot waar je nu bent.

Geschiedenis

Omarm dat hele verhaal, accepteer waar jij en je lichaam nu zijn. Pak die hele geschiedenis en ga vooruit...
Het pad dat jij en je lichaam delen, heeft hele grote invloed op wat je kunt bereiken en wat niet.
Ik geef mezelf als voorbeeld: ik ben bijna 46 en nog steeds 1.60 meter... ik weet dat ik nooit meer door ga groeien naar 1.75 meter... Ik heb een burn out gehad, dat heeft gevolgen voor mijn stressbestendigheid en dat heeft invloed op mijn gewicht. Ik heb een kapotte linkerknie en dat geeft beperkingen wat ik wel en niet kan op sportief gebied. Ik ben 20 jaar vegetariër geweest terwijl ik soja-intolerant ben.. dat heeft gevolgen voor mijn darmen.
Ik kan vechten tegen mijn genen en mijn verleden, maar daar word ik heel ongelukkig van.
Ik kan ook kijken hoe ik de beste versie van mezelf kan worden en daarmee het hele verhaal meenemen... Die uitdaging ga ik met plezier aan!

4. Weet: je lichaam probeert altijd in balans te komen

In een pruilbui kan je misschien weleens denken: waarom doet dat lijf niet gewoon wat ik wil? Ik heb vroeger bij een voet vol blaren van een lange wandeling weleens geroepen: "Wie heeft dat water daar naartoe gestuurd???!". Ik was het niet... het was mijn lichaam wat ergere schade probeert te voorkomen.
Je lichaam doet ook zijn/haar best.
Ondanks alles wat er op het pad is gekomen, Frankenstein-foods, minder fantastisch medisch advies/medicijnen, stress, hele nachten doorhalen... je lichaam doet altijd wat het moet doen om weer in balans te komen. Homeostase heet dat.

Sluit vrede met je lichaam

Dat is iets wat je lichaam moet doen... dat het soms oncomfortabel is, die weg terug naar balans... daar kan je lichaam ook niets aan doen.
Jij bent hier ook niet de schuldige.
Jij en je lichaam doen allebei je best.
Dus: verklaar je lichaam niet de oorlog om af te vallen... werk samen.
Leer wat voor JOU werkt en doe dat.
Leer wat niet werkt... en doe dat niet.
Dit is het enige lichaam wat je hebt en je moet er je hele leven mee doen. Geef het compassie... dat heeft je lichaam ook echt nodig!

5. Wees jezelf... en als je niet weet wie dat is: leer jezelf kennen

Je lichaam de schuld geven dat jij er niet lekker in zit... is het paard achter de wagen spannen.
Het probleem ligt zelden bij je lichaam... wijzelf zijn veel vaker het probleem.
Je lichaam haten, overal de schuld van geven... is een beetje als het kwetsbaarste kind in de klas pesten.
Pestkoppen hebben meestal zelf heel veel problemen, die ze afreageren om iemand anders. Kijk een paar afleveringen van 'Over de streep' en je weet dat het waar is. (De link leidt naar een aflevering waarin ik als vrijwilliger mee doe).
Wees niet de pestkop van je lichaam!

Minderwaardig

Soms haten we ons lichaam, terwijl we eigenlijk reageren op een probleem wat meer in ons zit.
Misschien voel je je minderwaardig. Misschien ben je bang voor iets. Misschien ben je bang dat niemand je leuk zal vinden als je jezelf bent.
Vraag je af waar dat soort gevoelens vandaan komen en werk daaraan... desnoods met hulp van iemand.
Bouw een positievere relatie met jezelf. Hoe meer je van je binnenkant houdt, hoe meer rust je vindt...
Wanneer je eigenwaarde, rust en acceptatie niet meer afhangen van wat je weegt, kan je veel beter oordelen of en hoeveel je wil afvallen... en waarom. Dan staat er ook veel minder op het spel wanneer je een tijdje blijft hangen op hetzelfde gewicht (of een ons aankomt)... dan is het alleen een teken dat je misschien wat aan je plan moet veranderen, niet het bewijs dat jij een mislukking bent.

6. Vergelijk je lichaam eens met je huis

De Amerikaanse paleo-blogger Stefani Ruper maakt een grappige vergelijking. Ze vergelijkt je lichaam met je huis...
"Je huis is je veilige plek. Het is je gezellige rustplaats.
Het heeft 4 muren die je beschermen, het heeft centrale verwarming, het zorgt ervoor dat je comfortabel bent, dat je kan leven.
Alleen al daarvoor wil je eeuwig dankbaar zijn.
Dat wil niet zeggen dat je niet af en toe de kozijnen moet laten verven of de scharnieren van de deur moet smeren".
Ze concludeert dat zulke acties zelfs goed zijn voor jou en je huis.
Hetzelfde kan gelden voor afvallen: dat kan goed zijn voor jou en je lichaam... en dat is de enige goede reden om het te doen.

7. Zet geen streefgewicht

Een streefgewicht zetten is de meest effectieve manier om jezelf te saboteren. Als je het heel sec bekijkt: jij gaat over je acties, niet over de resultaten van die acties.
Jij gaat over de acties, je lichaam bepaalt welke resultaten daarbij terugkomen.
Maak met jezelf een afspraak over wat je anders gaat doen... en doe dat. Hang er geen resultaatverplichting aan vast. Kijk na een tijdje wat je resultaat is en pas eventueel je actie daaraan aan.
Bijvoorbeeld: ik ga gezond eten. Na een week of 6 evalueer je de resultaten hiervan: hoe voel je je, hoe zie je eruit, hoeveel gezondheidswinst heb je, hoeveel extra energie heb je... hoeveel ben je afgevallen? (Let op: het is 1 van de dingen in een rijtje!)
Mooie resultaten? Ga zo door!
Kan het beter? Pas aan en doe dat een week of 6.

6 ons eraf

Zie het verschil met een voornemen als: ik ga 10 kilo afvallen in 3 maanden... en er is na 2 weken 6 ons af. Je voelt je een mislukking, je afvalpoging is mislukt... je gooit de handdoek.
Ik heb ooit geleerd dat je het resultaat van een actie nooit kan weten totdat je de actie onderneemt. Zelfs actie die je al 100-duizend keer gedaan hebt, kunnen weleens anders lopen dan je denkt. Ik beet pas geleden tijdens het eten ongenadig hard op mijn tong... dat betekent niet dat ik niet kan eten, dat ik een mislukking ben en dat het nooit meer goed komt. Gewoon beter oppassen waar je tong is wanneer je je kiezen op elkaar klapt... Hetzelfde geldt voor je voeding aanpassen: wacht eerst het resultaat af en leer ervan.
Dat is het grote verschil tussen een dieet-mindset en een groei-mindset. Een streefgewicht is de snelweg naar een dieet-mindset.

Terug naar het begin

Wees geduldig in je pogingen om af te vallen: verandering gaat niet vanzelf en regelmatig niet in een tempo waarin jij het graag wil zien.
Je hoeft je lichaam van nu niet te haten om motivatie bij elkaar te scharrelen om te doen wat gezond is. Ook niet als dat doel afvallen is.
Je mag en kan van jezelf houden zoals je bent en nog steeds kijken of het op een andere manier nog optimaler, leuker, gezonder is.

Je lichaam helemaal accepteren zoals het is en een doel hebben om af te vallen, kan fantastisch samen gaan! Als je het goed doet!

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Neem contact met ons op!

[wcp_contactform id="wcpform_okw4qx4s1"]

Comments are closed.