Geduld brengt me verder dan haast

Ik gedraag me mijn hele leven al als Juffie Ongeduld. Ik wil liever vandaag dan morgen bij mijn doel zijn… Gisteren zou nog beter zijn.
Logisch, denk je misschien… En ook: als ik in het afgelopen jaar steeds met een karaktereigenschap geconfronteerd wordt die me in de weg zit, dan is het mijn gebrek aan geduld. Tijd om die karaktereigenschap te gaan ontwikkelen (beter laat dan nooit, toch): Be a turtle.

Het is een van de dingen die bijna iedereen gebruikt (en aanraadt) om verder te komen en te groeien: doelen stellen! Het liefste SMART-doelen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden.
Maar er is een valkuil…
Met dit soort doelen richt je je alleen op de uitkomst en niet op het proces. En daarmee kan je je in je voet schieten.
Want je hebt niet altijd invloed op de uitkomst van je acties. Je kan alles goed doen en je resultaat kan achter blijven. Of later komen dan jij had bedacht. Wanneer jij je dan enorm vast hebt gebeten in de uitkomst, in je doel, dan ligt teleurstelling op de loer… en voor het zelfde geld denk je: f*ck it, ik kap ermee… terwijl je eigenlijk heel goed bezig bent.

Het oneindige spel

Waar gaat dit dan mis? Wanneer je luistert naar auteur Simon Sinek, schrijver van ‘Vind je waarom’ en ‘Het oneindige spel’, ligt het antwoord daarop in onze huidige cultuur. We stellen namelijk vooral korte termijn doelen met compleet willekeurige tijdsplanningen.
We spelen het spel ‘eindig’, je moet ergens zijn voordat de tijd voorbij is.
Bijvoorbeeld: “Ik wil 5 kilo afvallen in een maand”. Het is specifiek, meetbaar en tijdgebonden. Het hangt een beetje af van je persoonlijke omstandigheden of het ook realistisch en acceptabel is. Dus: wat kan er mis gaan? Antwoord: de fictieve eindigheid van het doel kan misgaan.
Dat je je een mislukking voelt wanneer de weegschaal na een maand op -3 staat (of gelijk is gebleven, maar je voelt je veel fitter en energieker en sterker). Doel niet gehaald, mislukt… en vanuit die teleurstelling is de kans aanwezig dat je iets wat wel werkt voor je, aan de wilgen hangt omdat je je doel niet hebt gehaald.
Hetzelfde gebeurt in bedrijven: teams die eerst op stoom moeten komen en daardoor net hun (kwartaal-)target niet halen, gaan bijsturen of worden misschien zelfs uit elkaar gehaald om die reden. Terwijl ‘een maand’ of ‘een kwartaal’ compleet willekeurig gekozen zijn. Die 5 kilo of en het teamtarget zijn ook al willekeurig.
Het leven is een oneindig spel. Niemand ‘wint’ ooit onderwijs. Niemand ‘wint’ ooit business. Niemand ‘wint’ ooit gezondheid.
Het doel is: zo lang mogelijk spelen… en daarbij kunnen verkeerd gestelde doelen eerder een obstakel zijn dan hulp.

Wees een schildpad

Wanneer je het anders aanvliegt, dan focus je je op het proces en niet op je doel. Doelen kan je best gebruiken om richting te geven aan het proces. De beroemde stip aan de horizon: die kant wil ik opgaan… maar haal de druk bij jezelf van de ketel door niet vast te leggen wanneer je er moet zijn.
Focus je op die dingen waar je controle over hebt en… heb geduld.
Dat is iets waar wij zelf misschien nog wel het hardste aan moeten werken: de karaktereigenschap van geduld. Mijn ongeduld komt rechtstreeks voort uit mijn focus op het resultaat in plaats van het proces. En ik doe het op veel plekken: sportieve prestaties (ik wil nu energieker zijn, niet over 3 maanden), de tuin (de krokussen nu nog steeds niet allemaal in volle bloei, potverdikkie), corona-maatregelen (ik ben het nu wel zat, kan die pandemie niet gewoon ophoepelen) en zelfs het super persoonlijke (kan ik nog wat huilbuien oproepen met herinneringen, zodat ik klaar kan zijn met huilen). Mijn persoonlijke coach gaf me daar deze week een prachtige opdracht voor: Wees een schildpad. Ga door het proces, wees geduldig, haal diep adem. Dat is op de lange termijn beter dan jezelf met grof geweld naar een resultaat duwen en trekken. Voorlopig hou ik me daaraan vast: Be a turtle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.