Eten is niet ‘goed’ of ‘slecht’.

Toch is het slim om via een Whole30 uit te zoeken wat bepaald eten met JOU doet!

Heel veel voedingsexperts benadrukken dat voedsel niet ‘one size fits all’ of eenheidsworst is. Dat er geen ‘goed’ of ‘slecht’ eten bestaat. Maar wat je eet heeft wel consequenties voor hoe je je voelt en hoe je eruit ziet!
Hoe kom je erachter welk eten bij jou past? Door een Whole30 te doen! Daar is het programma voor gemaakt.

‘Ik ga even lekker slecht doen’. Hoe vaak zeg of denk jij iets van deze strekking vlak voordat je je tanden zet in een stuk taart, een pizza slice of een broodje kaas?
Heb je er weleens over nagedacht hoe dat eten precies ‘slecht’ kan zijn?
Dat kan door onze dieet-cultuur! Of zoals Esther het pas geleden treffende omschreef op dit blog ‘de voedselgekte in mijn hoofd’.

Dieetgoeroes

Er is altijd wel een nieuwe dieetgoeroe die DE oplossing heeft voor onze gezondheid en ons gewicht, die ons precies vertelt wat ‘goed’ en ‘slecht’ eten is. Wat we moeten vermijden, nooit meer moeten eten, om het allemaal goed te laten komen.
De ene keer ligt het helemaal aan vet, dus laten we alles light maken!
Op dit moment krijgen suiker en koolhydraten de zwarte piet: we gaan koolhydraat-arm of zelfs koolhydraat-loos!
Of het ligt aan graan, dat “moet je echt nog niet met een stok aanraken, nooit meer!”
Het enige wat je hoeft te doen is  NOOIT meer eten wat door de goeroe is aangewezen als ‘boosdoener’, toch?
Nope!

Niet iedereen is hetzelfde

Het probleem van dit soort oplossingen is, dat niet iedereen hetzelfde is… En dat die oplossingen van het soort zoals ze hierboven staat dus niet voor iedereen werken. Je hebt een op maat gemaakte oplossing nodig, geen one size fits all. Maar dat is een boodschap die moeilijk aan de man te krijgen is. Daar kunnen die goeroes and hun marketeers niets mee, die hebben een universele bad guy nodig om een verhaal rond te bouwen.

Whole30 kent geen bad guys

Nou hoor ik je denken: pardon wat??? Of zelfs: WTF??? Schrijft Brenda dat nu echt met droge ogen, terwijl ze coach is van een programma wat hele voedselgroepen elimineert? Yep… lees vooral door.

De Whole30 is zo anders dan alle andere diëten of programma’s die je hebt geprobeerd. Wij kennen geen bad guys! De Whole30 werkt wel met een eliminatie EN EEN HERINTRODUCTIE van een aantal voedselgroepen. Dat laatste wordt nog weleens vergeten: de herintroductie. Het is de bedoeling dat je na de 30 dagen gaat onderzoeken wat dat eten met jou doet. Het is een wetenschappelijk experiment met jezelf in de hoofdrol. N=1

Onbekende reactie

In de Whole30 gaan we er dus van uit dat geen enkel voedsel ‘goed’ of ‘slecht’ is. De voeding die geëlimineerd wordt, zijn de dingen die bij een behoorlijk groot deel van de bevolking problematisch kunnen zijn op het gebied van gezondheid. En de mogelijke reacties en consequenties kunnen ook nog in heftigheid verschillen van persoon tot persoon. De een blaast van een bepaald soort eten een tikkie op, de ander kan 3 dagen niet naar de WC en een derde heeft eigenlijk nergens last van.
Daarom labellen we aan het begin van de Whole30 alles wat we elimineren  als “heeft een onbekende reactie voor jou”. We weten het gewoon niet wat de consequenties zijn van dat voedsel voor jou. En precies dat gaan we uitzoeken.

Geen moreel oordeel

Wat ik wel merk is dat we allemaal zo geconditioneerd zijn door de dieetcultuur, dat veel mensen de geëlimineerde voedingsgroepen in de Whole30 toch stiekem gaan zien als ‘slecht’. Vooral wanneer ze in de tweede helft van het programma zich ineens wonderbaarlijk veel beter gaan voelen, hoor ik uitspraken als: “Ik doe die herintroductie niet hoor, ik blijf dit de rest van mijn leven doen”. En dat is nu net niet het punt van de Whole30!

Geitenkaas

Co-creator Melissa Hartwig Urban van de Whole30 heeft nooit gezegd dat het eten wat voor 30 dagen van het menu gaat, slecht is en dat je het nooit meer moet eten. In de Whole30 sturen we juist bewust weg van dit morele oordeel over eten. Omdat het programma ook wil werken aan je (groei)mindset, willen we niet dat je de rest van je leven gaat eten zoals wij eten. Melissa kan bijvoorbeeld helemaal niet tegen geitenkaas, terwijl ik daar geen last van heb. Het zou toch wat zijn als ik dat dan ook nooit meer zou mogen eten als ik dat wil… omdat zij er niet tegen kan!

Let op wat je zegt!

Wij zijn al sinds 2014 bezig met Whole30, dit jaar dus 5 jaar. En nee, dat betekent dus niet dat we al die tijd ons aan alle Whole30 regels hebben gehouden! We hebben het programma een aantal keer gebruikt om uit te vogelen hoe wij het beste resultaat uit ons eten kunnen halen. Na tientallen jaren (diep) in de dieet-cultuur gezeten te hebben, merken ook wij dat we nog steeds moeten opletten HOE we over eten praten. Daar hebben we sinds kort een nieuwe truc voor. We zeggen niet meer dat we iets niet eten, we benoemen welk resultaat we willen bereiken. “Ik kies vis met roerbak groenten, ik heb morgen een belangrijke, zware training”. Dat is iets heel anders dan: “Ik mag geen brood van mezelf”.

Food Freedom

Het uiteindelijke doel van de Whole30 is Food Freedom. Een manier om op een geïnformeerde manier om te gaan met eten, op basis van persoonlijke informatie voor jou. Wanneer je het programma optimaal gebruikt, heb je onderweg geleerd om keuzes te maken die ervoor zorgen dat je je op je best voelt, eruit ziet en presteert.

Lees meer over Brenda op de Whole30 website

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Comments are closed.