Afvallen? Neem je tijd!

De nummer 1 reden waarom mensen beginnen met trainen, is dat ze willen afvallen. Sommigen een beetje, anderen echt tientallen kilo’s. Soms heeft dat een medische achtergrond: ze moeten van de dokter omdat ze hoge bloeddruk hebben, beginnende diabetes of omdat ze zwanger willen worden.  Of mensen balen er gewoon van dat al hun kleren strak zitten, dat ze steeds een maatje groter moeten kopen of dat ze hun tenen al een tijd niet meer gezien hebben. Vaak is er ook wel een bijkomende motivatie, zoals een sportieve prestatie neerzetten. Maar 90 procent van de mensen die voor een gesprek bij mij langskomen, wil gewicht kwijt. Ik weet wat ze meemaken: ikzelf ben ooit 30 kilo zwaarder geweest.

Naomi: 10 jaar en 30 kilo verschil

Naomi: 10 jaar en 30 kilo verschil

Nu zijn die kilo’s er niet in een paar weken of zelfs een paar maanden aangekomen. Het beroemde kilootje per jaar, of 2 kilootjes per jaar, dat is vaak de oorzaak. Niemand is echter bereid het gewicht te verliezen in het tempo waarop het eraan is gekomen. En dat hoeft ook niet, maar vooral wanneer er echt veel kilo’s vanaf moeten, is de verwachting van het tempo soms wat onrealistisch. Het streefgewicht had het liefste gisteren al bereikt moeten zijn. Dat is niet haalbaar en leidt alleen maar tot meer problemen.

Mensen die van de ene op de andere dag echt alles radicaal anders gaan doen, die falen vaak. Zo hangen ze nog chips etend op de bank, de volgende dag eten ze alleen nog sla en gaan bijvoorbeeld hardlopen alsof ze aan het einde van de maand meedoen met een marathon. Tussenresultaat: gewichtsverlies. Bijkomende ongemakken:  om te beginnen blessures. Je lichaam kan een heleboel, maar niet in een keer. Plus: die mensen hebben de hele dag trek in van alles waarvan ze zichzelf vertellen dat ze 'dat nooit meer mogen eten'. In het begin zijn ze vol goede moed, maar na een tijdje komt die sla hun neus uit en zakt de motivatie in de schoenen. Het ergste is namelijk dat al dat ‘moeten sporten’ en ‘niet mogen eten’ een persoon mentaal sloopt. Je zult zien dat je wilskracht eerder op is dan het overgewicht eraf is. Uiteindelijk word je moe, chagrijnig, hongerig en vaak ook boos...
Na een paar weken begint het bankhangen weer, nu misschien wel met een blessure. Waarschijnlijk wel een paar kilo lichter maar nog ver van het streefgewicht af. Na een tijdje komt de chips en fris weer uit de kast en staat de pizzakoerier weer voor de deur. Eindresultaat: de kilo’s komen er weer aan, meestal met bonus gewicht. En de drastische dieet-er heeft een nieuwe lading excuses: “Zie je wel, mijn lichaam wil gewoon niet sporten, maar ik heb het geprobeerd hoor!”

Wanneer je blijvend een aanzienlijke hoeveelheid gewicht wil afvallen, dan kan dat maar op een manier: rustig. Potentiele klanten die denken dat ik er wel even 20 kilo of meer vanaf krijg in een paar weken, stel ik dan ook teleur. Daarvoor moet je bij mij minimaal een jaar uittrekken. Want ik wil niet alleen dat die persoon het gewicht kwijt raakt, maar ik wil dat het eraf blijft. Ik wil de tijd nemen om rustig aan een nieuwe manier van leven te wennen en die nieuwe gewoontes erin slijpen. Ik wil er zijn bij de eerste, de tweede en de derde terugval, zodat ik mensen kan opvangen en kan oppeppen. Want afvallen is iets van de lange adem. Wanneer je het niet volhoudt, zal je nooit de echte resultaten krijgen.

Wat niet wil zeggen dat je niet hard kan trainen. Dat moet juist: hard trainen maar met een plan en goede techniek. Juist f028a_extreme_makeover_weight_loss_320voor mensen die vanaf nul moeten komen, is een trainingssessie soms een behoorlijke bevalling. Want in het begin zijn alle oefeningen zwaar, ook de gemakkelijke. Bij ieder lichamelijk ongemak, geven de hersenen aan dat het wel mooi genoeg is geweest. Want trainen doet soms een beetje pijn, dat hoort erbij. Dat is een horde waar je overheen moet, maar dat lukt vaak niet zonder mentale strijd. De meeste mensen hebben geen flauw vermoeden wat hun potentie is, wat ze allemaal kunnen. Ik maak het vaak genoeg mee dat na een hoop halverwege stoppen en piepen dat ze iets niet kunnen, mensen er ineens een feilloze set uitgooien. Aangezien ik ze niet laat stoppen en ze zich beseffen dat ze er niet onderuit gaan komen… doen ze het gewoon! Soms tot hun eigen stomme verbazing. Dat zijn mijn mooiste momenten als trainer.

Om echt iets te kunnen veranderen, zowel aan je leven als aan je lijf, heb je tijd nodig. Mensen die met allerlei extreme methodes snel veel gewicht verliezen, blazen zichzelf daarna meestal weer op. Want als het dieet is afgelopen, hebben ze hun levensstijl niet veranderd.  Geef jezelf de tijd om te leren hoe groot een portie is, wat je wel en niet kan eten, wanneer je het beste wat kan eten en om te leren houden van een beetje afzien in een training. Dat duurt een tijdje, maar daarna heb je er je leven lang plezier van!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.