Afvallen, het echte verhaal

Het is de eerste week van januari, dus veel mensen zijn bezig met hetzelfde doel: afvallen.
Al sinds 2014 hebben wij met HealthCreators een belangrijke keuze gemaakt: afvallen als (enige) doel… daar doen we niet aan.
Niet dat je niet mag afvallen… wij willen het gewoon niet als enige doel of focuspunt van jouw gezondheidszoektocht stellen. Er zijn nog zo veel andere dingen belangrijk voor de manier waarop je je voelt en er uit ziet.
Wij zijn ervan overtuigd dat als je gezond gaat leven, je gewicht ook ‘gezond’ wordt. Misschien matcht jouw gezonde gewicht niet voor 100% met wat er momenteel gepusht wordt in allerlei marketing voor fitness of als schoonheidsideaal… maar jezelf goed voelen gaat boven voldoen aan dat beeld. Tenminste bij ons.
Sowieso gaat afvallen vaak anders, dan je verwacht… daarover gaat dit blog.

Ons voedingsprogramma, Whole30, is geen dieet en gaat niet in de eerste plaats over afvallen. Toch verliezen veel mensen wel een paar kilo: een gezond gewicht is nu eenmaal een bij-effect van gezond eten.
Maar ik wil mijn kop niet in het zand steken: veel Whole30-ers kijken toch met een schuin oog naar de weegschaal in de hoek… Zal ik? Of ze struinen het hele internet af naar “Whole30 before and afters”. Dan kom je verhalen tegen van mensen die een hele nieuwe garderobe moesten aanschaffen en die bubbelen van de energie…
Wanneer jij dat gevoel in de eerste 2 weken helemaal nog niet hebt, denk je misschien dat je iets ‘fout’ doet.
Ik hoop natuurlijk van harte dat je riem al een nieuw geprikt gaatje heeft (als dat je doel was)… maar de realiteit is dat voor iedereen de Whole30 anders is. Bij sommige mensen gaat het keihard en bij anderen geleidelijker…
En ben jij dat, denk dan aan het verhaal van de schildpad en de haas. Als je 20, 30, misschien wel 40 jaar eten hebt gegeten wat, naar nu blijkt, toch niet zo goed voor je was, dan kan je niet verwachten dat dat in 30 dagen allemaal teruggedraaid is. Dat gebeurt alleen in reclames voor afvalshakes en pillen.
Toch: mijn ervaring is dat mensen (vooral: Mannen!) die al jaren heel ongezond hebben gegeten, snel veel afvallen. Een beetje als deze grafiek:

Aan de andere kant: mensen die de afgelopen (tientallen) jaren regelmatig op dieet zijn geweest, vallen wat minder snel af. Bij hen gaat het meer als grafiek 2:

Met pieken en dalen en jawel: soms zelfs aankomen, voordat je weer doorgaat met afvallen. Precies de reden waarom we je in de Whole30 niet de hele tijd op de weegschaal willen hebben!
Waarom dit gebeurt? Kan meerder redenen hebben: je lichaam is gewend regelmatig uitgehongerd te worden en slaat nu eerst wat extra voorraad van alles op. Misschien heb je ook echt wat achterstallig onderhoud doordat je al jaren bepaalde voedingsstoffen nauwelijks binnen krijgt.
Ter vergelijking: als je je baan verliest en je hebt niet een dikke spaarrekening, is het niet de meest logische tijd om je huis te gaan verbouwen en een jacuzzi op het balkon te nemen. Je spaart je geld op en leeft in het huis zoals het is. Wanneer je dan een nieuwe baan met een goed salaris hebt en er weer geld binnen komt, dan zit je geramd: nu kun je gaan repareren en misschien zelfs upgraden.
Zie de Whole30 als een soort nieuwe baan qua voeding met een fantastisch salaris. Het eerste wat je lichaam gaat doen is achterstallig onderhoud: misschien wat botreparaties omdat je de afgelopen jaren niet genoeg proteïne, calcium, magnesium en vitamine K2 binnen hebt gekregen om dat te doen. Dat vindt je lichaam waarschijnlijk belangrijker dan je billen kleiner maken of je dijomtrek verkleinen. Je lichaam leest namelijk geen boekjes met gefotoshopte foto’s en heeft dus geen flauw idee van jouw verwachtingen.
En onthoud: als we een grafiek zouden kunnen maken van hoe je aan dat extra gewicht bent gekomen, zou het waarschijnlijk ook niet een rechte lijn omhoog zijn.
Geef jezelf krediet voor alle positieve dingen die je doet voor je lichaam en geest door echt eten te eten… en vergeet niet op te merken als je ook op ander vlakken vooruitgang boekt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.