“I regained so much energy, I decided to start training”

Marieke heeft de Whole30 gedaan omdat ze vermoeid was. Al behoorlijk lang. Ze had al verschillende oplossingen gezocht in haar voeding, met matig resultaat en ze hield het niet vol. Toen werd haar geadviseerd een Whole30 te doen bij HealthCreators. Ze begon sceptisch, totdat het bleek te werken: "Ik kreeg zoveel energie, ik ben maar gaan sporten"

Marieke: "Ik ben de Whole30 gaan doen omdat ik al heel lang moe was. Ik had heel weinig energie. Gezond eten deed ik wel, maar er zat weinig structuur in: elke week probeerde ik wat anders. Dat wilde ik veranderen. Toen werd mij geadviseerd een Whole30 te doen bij HealthCreators. Ik was eigenlijk heel sceptisch: ga ik nu echt naar een soort voedingsgoeroe van het internet?'. Online is er zoveel informatie en ik dacht: 'Ga ik nou echt één van die mensen volgen?'.

Ook had ik wel twijfels over de wetenschappelijke onderbouwing: waar is het bewijs? Toch was ik benieuwd en ging naar het kennismakingsgesprek, waarbij ik ineens in een sportschool terecht kwam. Maar, tijdens het kennismakingsgesprek met HealthCreators besefte ik: 'Oh, ze hebben wel kennis en antwoorden op mijn vragen'. Daarom besloot ik mee te doen met de oktobergroep."

Ga ik nu naar een soort voedingsgoeroe van het internet? Ga ik nou echt een van die mensen volgen?"

Waarom koos je voor een groep?

"Het leek me prettig om meer mensen te hebben om vragen aan te stellen, ik had bedacht dat dat me zou kunnen helpen. De groep bleek ook heel leuk te zijn. En nu terugkijkend, vond ik het ook wel prettig om te zien dat anderen door hetzelfde heen moesten als ik, dat zij het soms ook lastig hadden. En dat we dat konden delen."

Wat was het lastigst?

"In het begin liep ik ertegenaan dat ik wel 1 hele dag in de week in de keuken stond om alles te koken. Dan dacht ik soms wel: 'Ik stop ermee, dit is het me niet waard.'
Daarnaast vond ik de reacties van andere mensen soms lastig. Ik kreeg in het begin veel kritische vragen over gebrek aan voedingsstoffen en opmerkingen als 'een beetje suiker is toch niet zo erg.'

Wanneer je in het begin zelf ook nog niet zo overtuigd bent en je hebt het al moeilijk met aanpassen, dan zijn al die kritische vragen niet wat je nodig hebt.

En... Ik miste chocolade heel erg! Ik droomde zelfs over chocolade."

Wanneer je in het begin zelf ook nog niet zo overtuigd bent en je hebt het al moeilijk met aanpassen, dan zijn al die kritische vragen niet wat je nodig hebt."

Hoe heb je deze lastige dingen opgelost?

"De kritische vragen uit mijn omgeving heb ik allemaal doorgespeeld naar Brenda, die mij antwoorden gaf. En dat had 3 effecten: ten eerste stelde haar antwoorden mij gerust en gaven me vertrouwen in de voordelen van wat ik aan het doen was. Daarmee kon ik mijn familie en vrienden geruststellen. En het had zelfs een soort inspirerend effect, dat de anderen nieuwsgierig werden naar waar ik mee bezig was. Ik denk dat die kritische vragen ook wel kwamen omdat ik al heel lang bezig was met gezondheid en voeding, maar iedere keer snel afhaakte. Nu was ik zelf meer overtuigd en ben ik het gesprek met ze aangegaan en kon ik ook onderbouwen wat ik deed en waarom. Dat hielp enorm.

Heel veel koken

Ook het vele koken heb ik in de groep gegooid (en werd herkend). Ik was het op een gegeven moment zo zat dat ik dacht: Ik. Wil. Fastfood! Terwijl ik dat normaal niet eens graag lust... Ook hier heb ik samen met Brenda naar gekeken en we hebben de boel enorm versimpeld. Daardoor kwam er ruimte voor andere dingen dan koken. Voor mij werkt vooral de vriezer heel goed: die ligt nu eigenlijk altijd vol. Ik kan altijd wat pakken en opwarmen."

En de chocolade?

"Ik heb eerst een tijdje banaan met amandelpasta gegeten als ik trek kreeg in chocolade. Niet helemaal de bedoeling, maar ja... Ondertussen ben ik gaan onderzoeken: wat is het eigenlijk, waar komt die trek vandaan? Bleek dat ik eigenlijk altijd trek had vlak voor het eten: ik had gewoon honger. Dat ik dan naar chocolade greep, of wilde grijpen, was een oude gewoonte. Nu is het: 'Oh, ik heb trek in chocolade, laten we gaan eten'."

Bleek dat ik eigenlijk altijd trek had vlak voor het eten: ik had gewoon honger. Dat ik dan naar chocolade greep, of wilde grijpen, was een oude gewoonte."

Vanaf wanneer merkte je dat het beter ging met je?

"Na ongeveer twee weken had ik ineens weer energie: ik werd wakker voor de wekker en had zin in de dag. Dat was zeker niet hoe het hiervoor was!

Ik kreeg zelfs zoveel energie dat ik niet goed wist wat ik ermee aan moest. Toen dacht ik: 'Ik ga sporten!' Ik had echt heel lang geen energie gehad om te sporten en als ik het deed, dan herstelde ik er heel moeilijk van. Daarom heb ik Naomi toen een mailtje gestuurd en zij heeft me in contact gebracht met trainingen van BootcampTeam bij mij in de buurt. Dat doe ik nu zo'n 3x in de week. Ik heb me zelfs ingeschreven voor een Mud Run."

En heb je nog meer successen?

"Die meer energie is wel een hele grote, omdat het wel 1000 gevolgen heeft: voor mezelf, voor mijn vriend, voor het sporten. Ik zit ook veel beter in mijn vel en de weegschaal is nog maar een getal dat niet meer bepaalt hoe ik me voel over mijn uiterlijk. Ik zie er anders uit, dat zie ik zelf in de spiegel... en daar ben ik tevreden over.

Wat ik ook merk is dat ik anders ben gaan denken. Vroeger ging ik vrij snel wat anders doen, wanneer iets niet lukte. Nu denk ik meer: het lukt niet, hoe ga ik dat oplossen?
Ik kijk niet meer met spijt terug naar iets wat niet werkt, met gedachten als 'had ik maar niet'... die energie die ik eerst stak in spijt, steek ik nu in corrigeren. Bijvoorbeeld: toen ik ging sporten, merkte ik dat ik ook weer meer ging lopen snaaien met eten. Dat merkte ik ook in mijn energie. De oplossing? Meer eten bij mijn maaltijden!

Dit werkt niet alleen met voeding, maar ook op andere vlakken. Bijvoorbeeld met dat beginnen met sporten. Soms lukt het sporten nog niet zo goed als bij anderen, maar ik denk niet: “Zie je, het lukt niet”. Ik denk nu: “daarom train ik, zodat ik dat straks ook kan”. En ik heb mijn doel heel helder voor ogen, net als bij de Whole30. Als ik op zaterdagochtend lekker in bed wil blijven liggen in plaats van sporten, denk ik alle voordelen van sporten (energie, in shape zijn, en die mud run voltooien!) en ga ik toch! In plaats van later denken: 'had ik maar'."

Ik kijk niet meer met spijt terug naar iets wat niet werkt, met gedachten als 'had ik maar niet'... Die energie die ik eerst stak in spijt, steek ik nu in corrigeren."

Je Whole30 is nu afgelopen, je hebt de herintroductie gedaan en daarna begon Food Freedom: hoe was dat voor je?

"Dat vond ik wel een beetje spannend, want de structuur waar ik zoveel aan heb, viel weg. Bij de herintroductie was er nog wel wat structuur, maar Food Freedom is echt heel vrij. Wat je wel merkt, is dat je bij sommige voeding je resultaten meteen weer wat kwijtraakt. Dat maakt het zo spannend.

Ik durfde in het begin ook geen chocolade te eten en toen ik het een keer wel deed, at ik veel Ferrero Rocher. Dat vind ik dus heel lekker... maar ik werd er helemaal niet lekker van! Achteraf dacht ik wel: dit is het niet waard, dan eet ik liever wat anders. Maar ook: jammer, volgende keer beter... en weer Whole30 eten. Terug naar de structuur die werkt.

Ik heb inmiddels ook een kleinere portie chocolade op en dat ging wel goed... gelukkig!"

Het mentale stuk is volgens mij het belangrijkst en daar kan een coach echt bij helpen.

Op welke manier heeft coaching geholpen bij je Whole30?

"Antwoorden bij vragen. Elke dag informatie, wat me bij de les hield. De webinars, waarbij ik iedere keer dacht: 'oh ja, hier ben ik mee bezig.'

Er is iemand die snapt waar het heen gaat en waarmee je kan sparren op het moment dat het in jouw leven even lastig is. Bijvoorbeeld wanneer mensen echt heel moeilijk deden over wat ik wil eten en ik kwam met hen niet uit, dan had Brenda wel suggesties.

Het mentale stuk is daarbij volgens mij het belangrijkst en daar kan een coach echt bij helpen.

Van de groep was het fijn om je successen te kunnen delen. Ik was op een gegeven moment zo enthousiast, dat mijn omgeving ook wel wat anders wilde horen dan Whole30. Dan kon ik wel delen in de groep."

Hoe ga je nu verder?

"Ik ga voornamelijk de Whole30-regels aanhouden, want het brengt me zoveel. Maar ik ga wel, af-en-toe 'buiten de lijntjes kleuren'."

Dat is precies de bedoeling van Food Freedom...

"Daar ben ik nu wat zoekende in, naar wat kan. Ik wil dit vasthouden. Inmiddels gaat het ook wel wat makkelijker. Er is routine, maar er zijn ook heel veel verleidingen. En ik moet nog steeds wennen aan de reactie van andere mensen: 'Jij was toch op dieet?', zeggen ze dan als ik een keer wat eet wat niet in de Whole30 past. Maar ja, die mensen moeten misschien wennen aan mijn gulden middenweg."

Dit blog gaat over de persoonlijke ervaringen en resultaten van Marieke, grotendeels in haar eigen woorden.

Werk met HealthCreators aan je gezondheid, je gewoontes en de manier waarop je met eten omgaat

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreators

Focus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Comments are closed.