Whole30 pulled chicken sla-sandwich

Eerlijk is eerlijk: ik heb de pulled chicken niet gemaakt om er een sla-sandwich van te maken. Dit is een left-over, een ‘kliekje’.
Kliekjes vormen echter een belangrijk onderdeel van de Whole30. Zonder (bewust gecreëerde) left-overs sta je de halve dag in de keuken tijdens de Whole30… en dat is niet de bedoeling.
Dus maak deze pulled chicken eens als je mensen voor een etentje hebt uitgenodigd… en trakteer jezelf de dag erna op deze sla-sandwich!


Ingredienten

Voor de kip:

→ 1 kilo kippendijen
→ 4 tot 6 tenen knoflook
zout en peper
250 tot 350 ml paleo smoky hot BBQ saus (zie hieronder)

Voor de BBQ saus:

1 kleine ui (of een halve grote ui)
1 teen knoflook
Fles biologische tomaten passata (600ml)
5 dadels, zonder pit
Een half potje ongezoete appelmoes
3 eetlepels balsamico azijn
3 eetlepels witte wijn azijn/appelazijn
2 dessertlepels mosterd
Het sap van 1/2 limoen
1,5 eetlepel coconut aminos
1 eetlepel Red Boat fish sauce (of wat anjovisjes uit blik)
Een stukje gember van 2cm, geraspt
2 dessertlepels koekkruiden
1 dessertlepel gerookt paprikapoeder
1 gedroogde chipotlepeper
Een paar druppels liquid smoke

Bereiding

Maak eerst de BBQ saus (dat kan ook al veel eerder)

Doe alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine, blender or gebruik zoiets als een NutriBullit… en zet ‘m aan. Het zijn veel dingen, dus werk anders in porties. Doe de saus in een pan en breng aan de kook. Doe er een deksel of een spatrooster op, want het kan behoorlijke klodders opgooien. Doe de BBQ saus terug in de fles van de tomaten passata. Deze saus blijft een paar weken goed in de koelkast.

Maak de pulled chicken:

→ Controleer de kippendijen op kleine botrestjes (wil nog weleens gebeuren). Maak met een scherp mesje een klein, diep kruisje in het dikste stuk van de dij en steek daar een stukje knoflook in. Bestooi met wat zout en peper.

→ Doe de dijen in een bak, voeg 250ml van de BBQ saus toe en roer om. Als niet alle dijen een (dikke) laag saus hebben, doe je er nog wat saus bij. Zet in de koelkast. Minimaal 2 uur marineren, maar een hele nacht is beter.

Als de kip gemarineerd is, doe ze met saus en al in een slowcooker of een sudderpan. Laat een aantal uur heel zachtjes stoven. In mijn slowcooker rekening ik op ongeveer 4 uur op low.

→ Wanneer de kip gaar is, trek het vlees uit elkaar met 2 vorken. Daar komt de naam pulled chicken vandaan. Roer om. Is er heel veel vocht vrijgekomen, vang dat dan op in een apart pannetje. Laat dat even inkoken op hoog vuur en doe het terug bij de kip. Als het te droog is, voeg je nog wat BBQ saus toe. Proef of er genoeg zout in zit.

Serveer de pulled chicken tijdens je etentje met gepofte (zoete) aardappels en coleslaw. Of met geroerbakken groenten. Of met een groene salade.

Maak de sanwich van de left-overs:

Neem 4 blaadjes van een krop romain sla. Spoel ze af, droog ze af en leg twee bladeren op elkaar om een ‘bootje’ te vormen. De dikkere stukken van de nerf moeten aan de verschillende kopse kanten zitten.

Warm de overgebleven pulled chicken op in een koekenpan. Schep het in het bootje en doe er nog wat BBQ saus op… eventueel nog met een extra schepje mayo voor de lekker. Eet er eventueel nog wat losse tomaatjes bij voor extra groenten.

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreators

Focus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Lees over Brenda op de Whole30 coach site

Schrijf je in en ontvang een gratis e-boek

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Plan al je maaltijden in 5 minuten

Wil je graag graag gezonder gaan eten, maar loopt je maaltijdplanning iedere keer in de soep? Probeer dan RealPlans!

*HealthCreators werkt samen met RealPlans. Wanneer je via deze link de app aanschaft, krijgen wij een kleine commissie. RealPlans wordt voor jou niet duurder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.