Makkelijk om op voorraad te hebben: Whole30 meatloaf met ketchup

Zeg tegen de gemiddelde Nederlander 'Meatloaf' en ze beginnen spontaan het nummer 'Paradise by the dashboard light' (uit 1977 alweer!) te zingen. Over die zanger Meatloaf gaat het hier niet... 🙂
Ik kwam pas geleden mijn oude cakevorm tegen in een keukenkastje, al jaren niet gebruikt. Om een of andere reden kreeg ik zin om er een keer een 'gehaktbrood' in te bakken. Toen vond ik dit recept op internet, bij een van mijn favoriete foodbloggers: Paleo Running Momma.
Ik heb het recept iets aangepast naar ingrediënten die in de Nederlandse supermarkten te verkrijgen zijn. Het is een fantastische manier om in 1x een kilo gehakt te verwerken, zodat je genoeg kant-en-klare proteïne op voorraad hebt.
Pro-tip: zet dat nummer van Meatloaf op tijdens het koken en playback op je allerhardst mee!

Ingredienten

Voor de ketchup:

→ 4 tot 5 verse medjool dadels, eventueel klein gesneden
→ 1 fles (biologische) tomaten passata (690 gram)
2 eetlepels appelazijn
1 eetlepel mosterd (staat niet in het originele recept, maar is wel lekker)
1 theelepel gerookt paprikapoeder (sweet)
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel zout
Evt. 1/4 tot 1/2 theelepel gemalen chipotle peper als je 'hot' ketchup wil

Voor de meatloaf:

→ 1 kilo half om half gehakt
2 eieren
5 tot 6 eetlepels amandelmeel
3 eetlepels Whole30 ketchup (die je dus ook gaat maken)
2 medium uien
3 tenen knoflook uit de knijper (of meer als je wil)
2 eetlepel ghee (geklaarde roomboter)
1 theelepel zout
1 eetlepel mosterd
1 theelepel Italiaanse kruiden
1/8 theelepel peper
4 tot 5 eetlepels ketchup voor bovenop de meatloaf

Bereiding

Maak eerst de ketchup (dat kan ook al veel eerder)

Doe alle ingrediënten voor de ketchup in een keukenmachine, blender or gebruik zoiets als een NutriBullit... en zet 'm aan. Laat een behoorlijk tijdje draaien. Doe de ketchup terug in de fles van de tomaten passata. Deze ketchup blijft een paar weken goed in de koelkast.

Maak de Meatloaf:

→ Verwarm de oven voor op 200 graden

→ Verwarm de ghee in een koekenpan op medium hoog vuur en bak daarin de uien, al roerend,  heel rustig totdat ze zacht zijn. Voeg de knoflook en een snufje zout toe en bak dit nog 1 minuut. Haal dan van het vuur en laat wat afkoelen.

→ Mix in een grote kom het gehakt, de eieren, amandelmeel, de 3 eetelepels ketchup, de gebakken uien-knoflook-ghee, het zout, de mosterd, de Itailiaanse kruiden en de peper. Goed mixen totdat alles echt goed door elkaar zit, maar weer niet te lang want dan wordt je meatloaf taai.

Doe een stukje op maat geknipt bakpapier in een ovenschaal of een cakevorm, je wil zowel de bodem als de zijkanten bekleden (de kopse kanten hoeven niet per se). Doe het gehankt in de vorm en bak ongeveer 20 minuten in de oven.

Na 20 minuten, haal de meatloaf uit de oven en smeer er 4 tot 5 eetlepels ketchup bovenop. Bak 'm in 40 tot 45 minuten af. Controleer eventueel of hij gaar is met een kookthermometer (tenminste 70 graden).

Laat de meatloaf op zijn minst 10 minuten afkoelen voordat je er plakken van snijd. Je kan de left overs tot wel 4 dagen bewaren en koud of opgewarmd eten.

Dit recept is een aangepaste versie van een recept van Paleo Running Momma en met toestemming van Michelle geplaatst

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreators

Focus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Lees over Brenda op de Whole30 coach site

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces.

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Plan je maaltijden in 5 minuten!

Wil je graag graag gezonder gaan eten, maar loopt je maaltijdplanning iedere keer in de soep? Probeer dan RealPlans!
*HealthCreators werkt samen met RealPlans. Wanneer je via deze link de app aanschaft, krijgen wij een kleine commissie. RealPlans wordt voor jou niet duurder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.