Whole30 gember-sesam-gehaktballen met groentenpasta
Spaghetti & meatballs was toen ik begin jaren 90 in Australië woonde, een van mijn favorieten.
In de 20 jaar dat ik vegetariër was, raakte de gehaktbal een beetje in vergetelheid, maar: inmiddels heeft ie een come back gemaakt.
Ondanks dat ik er bewust voor kies om weer vlees te eten, staan echte stukken vlees me vaak tegen. Dus eet ik veel burgers, worstjes en gehaktballen!
Dit is een beetje Aziatische combinatie en met groentenpasta: een makkelijk gerecht wat alles heeft.
Je kan dit recept maken door zelf 'pasta' te maken van wortelen of... je koopt kant-en-klare in de supermarkt, bijvoorbeeld 'zoete aardappel spaghetti'. Zowel de coconut amino's als de sesamolie heb ik gekocht bij EkoPlaza (ook online te krijgen).
Ingrediënten
Voor de gehaktballen:
→ 1 pond half-om-half-gehakt
→ 2 eieren
→ 5 eetlepels kokosmeel of amandelmeel
→ 1 dessertlepel gemberpoeder
→ 1 theelepel knoflookpoeder
→ 1 bosuitje, gehakt
→ 1 eetlepel coconut amino’s
→ 1 eetlepel sesamolie
→ Een eetlepel ghee (geklaarde boter)
→ Zout en peper naar smaak
Voor de wortel-"noodles"
→ 4 grote wortelen (of meer kleinere)
→ 1 eetlepel ghee
→ 1/2 eetlepel sesamolie
→ 1 eetlepel coconut amino’s
→ Zout naar smaak
Maken:
→ Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een kom en mix goed door.
→ Maak er gehaktballetjes van en bak deze in wat ghee in een koekenpan. Je wil ze gaar hebben, maar niet droog. Ik doe ze meestal aanbraden in de koekenpan en die zet ik dan nog even in de oven.
→ Schil de wortelen. Maak met een dunschiller lange dunne slierten van de wortel, totdat het niet verder gaat. Gebruik de overblijfselen van de wortel om bouillon mee te maken (niet alleen met de wortel, maar als onderdeel van).
→ Bak de wortelslierten een paar minuten in de ghee, totdat ze wat zachter worden.
→ Doe het gas uit, voeg de sesamolie en de coconut amino’s toe en roer de wortel nog eens om, zodat ze allemaal een laagje hebben.
→ Verdeel de wortel, de ballen er bovenop, desnoods nog wat van de amino’s/sesamolie die in de pan is achter gebleven.