Whole30-er Annet: “Geen honger, dat vind ik een goed verhaal”

 whole30 whole9life bootcamp sportvastenZe sport voor haar werk en traint daarnaast ook voor zichzelf. Nogal wiedes dat Annet Bloema vaak trek had: ze is altijd in de weer. En intensief ook. Vandaar haar interesse in nieuwe ontwikkelingen rondom sport en voeding. Sportvasten stond bijvoorbeeld op haar lijstje. Tijdens haar kuur bij Health Get Things Done (de voorloper van HealthCreators) hoorde ze van de Whole30. Na een gesprek met Brenda wist ze: “Dat ga ik gewoon doen, meteen erachteraan”.

Annet boekt direct resultaten met haar Whole30, vooral in de hoeveelheid energie die ze heeft. Dat is zelfs zichtbaar voor anderen, want wanneer je Annet bezig ziet voor haar bedrijf “Bootcamp4kids” dan zie je iemand die werkt met passie, een jaloersmakend overwicht op kinderen en onuitputtelijke energie. Moeiteloos leidt ze een groep van tientallen kids in allerlei sportieve spelletjes. “Mijn energie, hoe ik me voel: dat is mijn grootste winst. Iedereen heeft het druk, ik ook, maar op deze manier kan ik dat volhouden met behoud van de kwaliteit van mijn leven”.

De Whole30 sluit een heleboel soorten voeding uit: suiker, granen, peulvruchten, zuivel. Voeding waarvan vaak juist gedacht wordt dat het gezond is. Je mag ook geen tussendoortjes. Vond je dat niet moeilijk?
“Ik at al heel gezond. Bijvoorbeeld bijna geen suiker of peulvruchten. Daarnaast kwam ik ook net uit de Sportvastenkuur en dan is het toch ook altijd de vraag: wat ga je daarna doen? Wanneer je gewoon weer gaat eten zoals daarvoor, dan val je een beetje in een gat. Het was helemaal niet mijn bedoeling dat ik meteen nog een programma zou gaan doen, maar het verhaal van de Whole30 sprak me aan. Geen honger mogen hebben, dat vind ik een goed verhaal. Dat de regels zijn zoals ze zijn, dat accepteer ik dan en denk: Let’s do it! Dan lukt de kwark laten staan ook wel hoor.”

Waarom zocht je er persoonlijke begeleiding bij?
“Ik wist heus wel dat ik ieder voedingsschema een maandje kan volhouden. Ik heb namelijk wel vaker eetschema’s gevolgd,whole30 whole9life bootcamp sportvastenbijvoorbeeld toen ik trainde voor bodybuilding-wedstrijden. Maar bij dat soort schema’s kom je vaak toch terecht in een cirkeltje, in een routine van steeds hetzelfde. Bij de Whole30 moet je juist uit dat cirkeltje, uit die routine, stoppen met allerlei gedrag. Dat is ook echt gelukt, maar daarbij had ik wel hulp en een stok achter de deur nodig. Wat ik bijvoorbeeld heel fijn vond waren de persoonlijke mailtjes die ik iedere ochtend ontving. Ik had lang niet altijd tijd om de hele dagelijkse nieuwsbrief te lezen, maar de mail hield me wel bij de les. Ook de break van de weegschaal was voor mij wel nodig, even de nadruk niet daarop. En soms kan ik nog steeds bijna niet geloven dat ik echt zoveel mag eten: een groot bord met een grote zoete aardappel, noten, 150 gram gehakt, nog meer groenten. Ik heb soms zelfs heel even een soort bol buikje van het eten. Dan is het wel fijn wanneer je dat kan checken, of dat niet verkeerd is. Het grote voordeel van die grote maaltijden is dat ik echt geen behoefte meer heb om de hele dag te snacken”.

Heb je ook nog lastige momenten gehad?
“Ik was midden in de Whole30 jarig. Dan verwacht toch iedereen een feestje met eten en drinken. Ik heb het dit jaar in whole30 whole9life bootcamp sportvastenLage Vuursche gevierd met familie. Dus ik had zelf een goed restaurant uitgezocht, met een ster zelfs. Dat is best een dure hobby trouwens. In het restaurant hielden ze zich keurig aan alle regels, en ik heb heerlijk gegeten. Maar toen het toetje kwam en ik dat niet kon eten, toen had ik het toch wel zwaar hoor. Daar kan ik nu soms nog aan denken, dat ik dat wel had willen proeven!
Soms vind ik de reacties van andere mensen ook nog wel moeilijk. Dan zeggen ze dingen als ‘Jij eet zeker ook geen fruit, he?’ of ‘Joh, daar hoef jij toch helemaal niet op te letten’. Maar wat dat betreft was ik goed gecoacht. Op een rustige manier vraag ik die mensen dan of zij weleens diesel in hun benzine-auto gooien, omdat het feest is of weekend. En vraag daarna waarom ze dan wel zoiets doen met hun lichaam. Want mijn lichaam is mij veel meer waard van een auto. Dan zijn ze meestal wel stil.
Ik meen dat ook echt: Je lichaam krijg je maar een keer, voor de rest van je leven. Dat is eigenlijk veel belangrijker dan chocolade eten. Ik zie goed voor je lichaam zorgen echt als een investering in jezelf.”

Wat zijn je leukste resultaten?
“Niet onbelangrijk: het gevoel dat ik krijg als ik voor de spiegel sta. Ik ben er ook mentaal sterker van geworden, doordat ik weet dat ik dit kan. En, nogmaals: ik heb echt heel veel energie, voel me constant fit. Dat draagt ook bij aan goede vriendschappen en goede zaken kunnen doen met mijn bedrijf. Je zou het bijna een valkuil kunnen noemen: ik voel me zo goed en ben zo vrolijk dat ik ook veel meer dingen ben gaan doen. Ik merk dat er van alles ineens naar me toe komt: sociaal en zakelijk. Dus moet ik wel alert blijven en grenzen voor mezelf blijven stellen. Ook als ik heel veel op de agenda hebt staan. Daarin kan ik nog wel wat groeien, misschien door te werken aan andere pijlers van de Whole9Life*.
Ik heb van de Whole30 echt mijn lifestyle gemaakt. Het is eigenlijk heel makkelijk en duidelijk: je weet wat mag en wat niet mag, daar hoef ik niet meer over na te denken. Vooral omdat ik weet dat ik dit sterke gevoel wil blijven houden.”

*De pijlers van de Whole9Life zijn: Goed eten, diep slapen, bewegen, stress management, contact met anderen, buiten in de natuur, persoonlijke groei, spelen& lol maken en zelfdiscipline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.