Brenda op de Whole30 Coach Summit

PC: Sarah Steffens Personal Chef

Een heel weekend vol Whole30 cuisine, exclusieve feestjes op een berg, naar 'church' met Melissa Hartwig, tassen vol cadeaus en, het aller speciaalst: mensen ontmoeten die je heel goed kent maar nog nooit in levende lijve hebt gezien.
Dat is in het kort Brenda's ervaring geweest op de Whole30 Coach Summit, die dit jaar voor het eerst werd gehouden.

Toen de Whole30 Coach Summit werd aangekondigd, wist ik bijna meteen: Ik ga!
Okay, het was maar 3 dagen en helemaal in Salt Lake City en het vliegticket was duur en ik zou jetlag hebben... en toch wist ik: ik neem ieder obstakel, ik ga.

Whole30 pioniers

Wij bij HealthCreators zijn een beetje Whole30 pioniers. In Nederland en in Europa zelfs zijn er niet zo heel veel mensen die het programma kennen. In Amerika is het een zogenaamde household name: Mensen kennen het programma dat focust op gezondheid, gewoontes en hoe je omgaat met eten. Ze kennen het van TV (America Today, Dr. Oz), van een van 5 bestsellers die Melissa Hartwig erover heeft geschreven, omdat ze het programma gebruiken in hun CrossFit box of... omdat hun dochter/buurvrouw/manager hen erover heeft verteld omdat ze resultaten hebben geboekt die ze niet verwacht hadden. Meer dan alleen maar afvallen, echt gezonder worden. Daardoor er stralender uitzien, meer energie hebben, kunnen minderen of stoppen met medicijnen, eindelijk beter zijn gaan slapen, andere manieren hebben gevonden om met stress om te gaan dan een pot pindakaas leeg te eten.
Dat is precies wat wij ook ervaren hebben en willen bieden aan onze mensen bij HealthCreators. Daarom werkten we al sinds 2014 samen met de oprichters van de Whole30 en toen er een jaar geleden de mogelijkheid kwam om te certificeren als Whole30 coach, was ik een van de eersten die slaagde.

Coaches leren kennen

Pionieren kan soms best alleen voelen. Ik ben de plaatselijk autoriteit 🙂 dus met wie kan ik sparren. Dat gat is gevuld door de Whole30 Certified Coach groep op Facebook, waar ik na de certificering in terecht kwam. Heel raar om ineens in een besloten groep te zitten met mensen waar je (kook)boeken van in kast hebt staan als Melissa Joulwan of die je volgt op internet zoals The Real Food Dieticians en Steph Greunke van het Wholemama's-programma. En vooral ook de andere coaches namen al snel een speciale plek in... in mijn dag eigenlijk. Er gaat geen dag voorbij zonder interessante vraag of discussie in de groep... die inmiddels gevuld is met diëtisten, (functional) artsen, zeer succesvolle foodbloggers...  en als het nodig is trekt Melissa Hartwig haar telefoonboek en doet een expert op dat gebied een webinar om onze vragen te beantwoorden.
Veel mensen in de groep beschouw ik als collega's en sommige zelfs als vrienden. Een van de redenen om naar Salt Lake af te reizen was om de meesten voor het eerst in het echt te ontmoeten.

FaceBook in het echt

Dat was precies waar het de eerste dag om draaide. De check in begon op vrijdagmiddag. Ik was al een nachtje in het hotel geweest... en toen had ik een hele bizarre ervaring. Ik liep de lobby in en daar stonden tientallen mensen die ik goed kende en die ik nog nooit gezien had. Mensen met wie ik een passie deel, mensen bij wie ik om raad vraag en die mij om raad vragen. Mensen die kwetsbaar zijn geweest tegenover elkaar. En die echt van vlees en bloed zijn, die je kan aanraken en kan knuffelen.
Het was een absolute heksenketel in de lobby, vol enthousiaste mensen die elkaar kirrend voor het eerst lijfelijk ontmoetten. Het was ook een soort overload. Want daar zag ik Mary... & Holly... & Debbie...  &Sigga, DallasDuo Andrea & Whitney, Steph & Jennifer & LP & een van de vele mensen die Melissa heten.
Toen ik een koffie ging halen en aangaf dat ik een tikkie teleurgesteld was omdat ik nog geen 'Nutpods' had kunnen bemachtigen, een soort Whole30 koffiemelk... toen belde Jennifer iemand, die dan weer Judith belde en Judith kwam de trap afrennen met haar pakje Nutpods met hazelnoot smaak. Want daar laat je de 'girl from Holland' natuurlijk niet langer op wachten dan strikt noodzakelijk.

Goodies!

Bovenop alle enthousiaste ontmoetingen kwam dat we overladen werden met spullen, cadeaus. Ik was gekomen met alleen handbagage... het was me binnen 2 minuten duidelijk dat dat niet lang zo zou blijven.  Nadat we verwelkomd werden door Melissa Hartwig liep je een rondje naar de inschrijftafel en ondertussen kreeg je een yogamat, flessen met Whole30 approved sausjes & dressings, repen, een thermos, meatbars,  zakjes amandelpasta, t-shirts, kortingsbonnen... echt: Tassen. Vol.
Dat is een van de dingen die de afgelopen jaren wel is toegenomen in Amerika: Whole30 producten. Ik heb daar altijd met een redelijk sceptische blik naar gekeken: was de bedoeling niet dat we echt eten zouden gaan eten? Niet alleen maar gezondere producten?
De uitleg van Whole30 is, dat de meest gehoorde feedback op het programma is dat de Whole30 lastig is om te doen omdat het gemak weg valt. Daarom kwam er focus op meer gemak. Melissa Hartwig vond dat een gebrek daaraan niet hetgeen moet zijn wat mensen tegenhoudt om gezonder te worden. Vandaar Whole30 approved producten in winkels en een 'Fast & Easy kookboek'.
En, laten we eerlijk zijn, een deel van mijn scepsis was ook gewoon afgunst omdat wij al die producten niet kunnen kopen hier. Nu heb ik een heleboel kunnen proberen. Mijn oordeel: 50% is het absoluut waard, 50% zou ik niet kopen als het hier in de winkel lag.  Ook omdat ik weiger om €8 euro te betalen voor een potje mayonaise.
Een speciale vermelding krijgt trouwens de 'Pecan butter' van Georgia Grinders. (25% Korting met de code "whole30summer"). Als je me ooit een cadeautje wil geven en je weet niets: pecan butter van Georgia Grinders! God-De-Lijk. En nadat Naomi de pot ontdekte ook redelijk snel op!
(Veel van de Whole30 approved producten kan je bestellen via Barefoot Privisions. Houdt rekening met verzendkosten en eventuele invoerrechten!!!).

Foto rechts: sarahsteffens_personalchef

Whole30 cuisine

Tijdens het welkomstdiner werd al snel duidelijk waarom dit programma werkt, want alle hapjes en maaltijden waren heerlijk en Whole30-proof. Op de desserts na, die waren hartstikke SWYPO... hoewel die chocolade-amandelpasta-mousse echt om nooit te vergeten is. De chef van de avond bewees sowieso dat het programma met alle eliminaties misschien heel beperkt lijkt, maar dat je met wat creativiteit echt Whole30 cuisine op tafel kan toveren.

Portie stress -> niet gezond

De volgende dag begon het echte 'Summit' stukje. Summit is op dit moment het hippe woord voor congres of seminar, dat je het weet. Dat begon om half 7 's ochtends met... sport! Met meteen daarna ontbijt. Inhoudelijk was de summit echt toegesneden op coaches. Het ging over hoe je jezelf beter kan profileren: branding. Daarbij had ik wel even een fangirl moment omdat die presentatie gegeven werd door Kathleen Shannon van Braid Creatives... de vrouw achter de branding van mijn heldin Brene Brown. En een super leuk mens wat ik al een beetje kende omdat ze een webinar had gegeven in de Coach-groep. Ook was het hoofd marketing van GoPro (tevens de zus van Melissa) er om te vertellen over hoe je aandacht van de pers kunt krijgen. Verder vertelde het hele directieteam van 'The New Primal' (fabrikant van sausjes en marinades) over hoe zij graag samenwerken met mensen. Dr. Will Cole hielde een betoog over hoe wij zelf goed voor onszelf moesten blijven zorgen. Zijn oneliner 'als je jezelf voedt met goede voeding, maar je eet elke dag ook 3 porties stress, dan leef je nog steeds niet gezond'  is er op zich een om in mijn oren te knopen (en jij misschien in de jouwe). Melissa Hartwig en collega auteur Danielle Walker (van Against all grain) hielden een Q&A, waarin ze vragen beantwoorden over hoe je privé en zakelijk gescheiden houdt terwijl jij als persoon je bedrijf bent.
Verder waren er nog workshops over van alles, maar laat ik je niet vermoeien met alle details...

Church

Zaterdagavond was wel het hoogtepunt van de summit. Wanneer je Melissa Hartwig volgt op sociale media dan weet je misschien dat zij nogal vaak, alleen gaat wandelen in de bergen in Utah. Ze noemt dat 'church', naar de kerk gaan. Dit keer ging ze niet alleen maar ging er 80 man mee naar 'church', naar een meertje bovenop een berg. Daarna daalde we af naar een skihut halverwege de berg waar een groot feest inclusief diner was.
Moet je je voorstellen: er was helemaal niemand op die berg, behalve wij, 125 porties surf & turf, een DJ en de maan. De skilift was open alleen voor ons, om naar beneden te komen. Een super speciale avond.
Er werden prijzen uitgereikt voor innovatie in coaching. Die ging naar het Dallas Duo, die in plaats van te pruilen dat er 2 coaches vlak bij elkaar zitten, zijn gaan samenwerken en daar heel succesvol in zijn. Er was een Peer-Award, gekozen door de coaches zelf en die ging naar Theresa Newman, een moeder van 54 die toen het laatste kind de deur uit was, zichzelf helemaal opnieuw heeft uitgevonden als Whole30 coach voor 'empty nesters en menopausal women'. Verder werd Sarah Rentfro Coach of the Year, omdat zij tegen de stroom van dure Whole30 producten in, juist heel veel aandacht heeft gegenereerd voor goedkoop boodschappen doen in een Whole30. En omdat ze het Whole30 team min of meer heeft overgehaald daar weer meer focus op te gaan leggen in de toekomst.

Toewijding

Je begrijpt, er was niks aan, aan dat hele weekend 😉
Het gevoel dat ik mee heb genomen is dat ik met nog meer passie de Whole30 naar Nederland ga brengen, gesteund door heel veel nieuwe vrienden.
Daarnaast heb ik met respect en bewondering zitten kijken naar Melissa Hartwig, die het hele weekend keihard gewerkt heeft van dozen sjouwen, eindeloos op de foto gaan en discussies leiden. Ook bewonder ik haar moed, omdat ze het project waar ze bijna 10 jaar geleden mee begonnen is, de Whole30, in dit weekend ook wel gedeeltelijk heeft overgedragen aan de eerste 100 coaches van haar programma. De beweging is te groot aan het worden om door 1 mens te dragen. Je kan een beetje merken dat ze het een tikkie lastig vind: Whole30 is haar levenswerk, dat uit handen geven maakt het kwetsbaar. Maar het project wordt te groot om door 1 persoon te dragen. Ik voel me vereerd dat ik een van de mensen ben die Melissa vertrouwd met haar werk, ben dankbaar dat ze zo in me investeert en beloof dat ik de Whole30 eer aan zal doen.

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.