Wat onze pup Decaf ons leerde over online informatie-overload

Op het HealthCreators intakeformulier voor ons Persoonlijk Plan staat 1 vakje wat bijna iedereen aankruist: “Ik zie door de bomen het bos niet meer qua (tegenstrijdige) voedingsinformatie”.
Hoe vervelend dat kan zijn, hebben wij deze zomer weer eens aan den lijven kunnen ondervinden. Want wij hadden dezelfde ervaring met informatie over het opvoeden van een puppy: de een zei dit… en de andere zei precies het omgekeerde.
Dit blog gaat over hoe wij uiteindelijk uit dat informatie-oerwoud zijn gekomen!

Voordat wij op 4 juli onze hond gingen ophalen in Friesland, hadden we al 3 boeken gelezen over hoe om te gaan met zo’n puppy. Althans: Naomi had ze gelezen en stukjes voorgelezen aan mij. Ik had de boekjes gescand.
Vooral “Cesars aanpak voor puppies” van Cesar Milan leek ons een goede methode… daarmee gingen we aan de slag!
Het was daarom ons plan om onze pup in een mooie reis-bench te vervoeren van Friesland naar huis. En niet troosten als ze ging loeien, daarmee zou je dat gedrag slechts versterken…

Stront opruimen

We hielden stand tot halverwege Flevoland. Toen was Decaf compleet over de zeik, had inmiddels in de bench gepoept (op haar nestdoek!!!) en we moesten stoppen. Een van ons ging met haar lopen terwijl de ander letterlijk de stront opruimde. Boekenwijsheid… de realiteit is vaak weerbarstiger.

Wat volgde waren schier eindeloze zoektochten op het internet naar hoe het beter kan. Vooral de bench was een heikel onderwerp. Onze fokker leek tegen te zijn, of althans: tegen het dichtdoen van de deur van de bench. En wij zagen dan niet zo veel nut in het hebben van een bench, als je de deur open laat… dan is het een soort lelijke, stalen mand. Maar: volgens het koopcontract zou ze de hond terug kunnen eisen als je er niet voor zorgt (heeft ze nooit mee gedreigd, trouwens, maar weleens haar zorg geuit over dat wij Decaf aan de bench wilden laten wennen).
In de Facebook groep van De Spaanse Waterhond waren de meningen verdeeld over of dit ras hond geschikt is voor een bench… en eigenlijk was dat zo over het hele internet. Ook als je ging zoeken in het Engels. Je wordt er alleen maar gekker (en onzekerder) van, want niemand is het met elkaar eens.

Raw food vegan vs ketogeen carnivoor

Na een paar dagen, misschien zelfs weken, van onzekerheid en dingen uitproberen, zag ik ineens de parallel met een onderwerp waar ik wel heel veel vanaf weet: voeding. Al die discussies over wel of geen bench, meteen beginnen met puppycursus of ‘eerste even pup laten zijn’, brokken of echt vlees, wel of niet je hand laten likken… de structuur is precies hetzelfde als in het domein van gezonde voeding. Vraag aan een raw food vegan wat gezond is, krijg je precies het tegenovergestelde antwoord van wanneer je het iemand vraag die een ketogeen carnivoor dieet volgt. De een eet geen enkel dierlijk product en eet al helemaal geen vlees, de ander eet eigenlijk alleen maar vlees, vet en misschien wat groenten. En allebei de groepen claimen ‘het gezondst’ te zijn.
Deze realisatie bracht ons dichterbij de oplossing, want we hebben deze puzzel al een keer opgelost… met voeding. Zo’n zelfde soort oplossing moesten we vinden voor onze informatie-overload (en daardoor complete verwarring) rond puppy Decaf.

Wat werkt voor jou: N = 1

Hoe hebben wij de puzzel met voeding opgelost? Door de Whole30 te doen, helemaal inclusief herintroductie en het maken van eigen regels voor onze Food Freedom en die dan toepassen. Het begon met het vinden van iemand die je vertrouwd in het onderwerp wat je wil onderzoeken. Met voeding waren dat Dallas Hartwig & Melissa Hartwig Urban. Hoe we bij hen zijn uitgekomen? Doordat mensen die we kenden en die we vertrouwde ons op het spoor zetten van Paleo-voeding. Het deel wat we daarvan niet zagen zitten (paleo-baksels en dat je het altijd 100% zou moeten doen), daarvoor was in Whole30 een oplossing gevonden. En het stuk van zelf experimenteren, vinden wat voor jou werkt… dat sprak ons aan.
N = 1, wat zoveel wil zeggen als: jij bent het enige onderwerp van het onderzoek.

De Belgische oplossing

Naomi had al deze tijd contact gehouden met een Belgsiche fokker van Spaanse waterhonden (Decaf is een Spaanse waterhond). Onze fokker kent deze fokker ook. En zij maakten ons beiden attent op Stijn van der Steen, een puppy-trainer uit België, die goede video’s maakt.
Wij hebben zijn methode aangeschaft, gekeken en zijn toen dingen gaan toepassen. Laten we zeggen: hij was het perfecte medium tussen mensen die vinden dat puppy’s halve mensen zijn en het bijna militaristische van Cesar Milan.
Al snel gingen dingen thuis beter met Decaf. Stijns manier van uitlaten zijn we gaan toepassen. De manier van speelgoed aanbieden. Maar ook: het ritme van wandelen, eten, spelen en rusten.

Vier voeten van de vloer

We snapten meer wat er aan de hand was, gingen signalen herkennen en uitvinden wat haar oplossingen zijn. Bijvoorbeeld: ze is nogal snel overprikkeld. Ze gaat dan als een dolle rondjes rennen en bijten. Wat dan helpt, is haar optillen: vier voeten van de vloer. Een paar minuten. Gelukkig zijn we CrossFitters want inmiddels weegt ze bijna 10 kilo. Meestal is ze daarna rustiger… maar er moet wel slaap op volgen. Dat wil ze niet, en dan is de bench echt nodig. Liefst met een deken er overheen, zodat haar omgeving prikkelvrij is.
Deze methode hebben we uit geen enkel boek, dat is een regel die wij op maat gemaakt hebben voor Decaf… omdat het werkt!

Het gaat erom wat voor jou werkt!

We hebben geen aspiratie om puppy-trainers te worden… maar we kunnen je wel helpen met uitvinden welke levensstijl voor jou werkt. Door een Whole30 te doen en/of door met Naomi in personal training te werken aan jouw fitheid. Er bestaat geen eenheidsworst. Niet in puppy training en niet in gezonde levensstijlen. Het gaat erom wat voor jou werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.