Van ‘Get Things Done’ naar ‘Creator’: Naomi 10 jaar personal trainer

Naomi heeft gisteren niet alleen haar verjaardag gevierd, maar ook het feit dat ze nu 10 jaar voor zichzelf werkt als personal trainer. Ze is al veel langer actief in de fitness, maar dat was altijd naast haar 'normale baan'. Toen ze in een reorganisatie bij de ABN Amro haar baan kwijt raakte, zei haar leidinggevende: "Als je maar 10% van je passie voor sport zou hebben voor het bankwezen, dan zouden we je nooit laten gaan". Dat verkapte advies heeft ze aangenomen en met 100% passie werkt ze sindsdien als personal trainer.

Naomi: "

Op 4 feburari 2009 passeerde ik een mijlpaal: ik liep de Kamer van Koophandel uit met de papieren op zak voor mijn eerste eigen bedrijf. Health - Get Things Done. De naam had ik ter plekke verzonnen nadat de voor mij onverwachte vraag kwam: "hoe gaat het bedrijf heten?"

Na een carrière bij De Bank ging ik nu werk doen wat ik echt leuk vind: Mensen helpen om hun doelen te bereiken door ze beter te laten bewegen.
Ik was in die tijd fanatiek atleet in de naturel bodybuilding (HC: Naomi zou in 2010 Nederlands kampioen worden) en ik had veel ervaring in het geven van groepslessen in de sportschool. Van die passie mijn beroep maken, was het begin van een droom die uitkwam.

Op pleintjes

Mijn carrière als personal trainer begon grotendeels op allerlei pleintjes en veldjes in Den Haag. Mijn eerste klanten waren een oud-collega van de bank (Arthur!) en een KLANT van de bank (Albert!), die ik zo enthousiast had verteld over mijn nieuwe baan nadat ik klaar was met zijn bankzaken, dat hij met me aan de slag wilde.

Ik ging van start met bijna niets: ik had een matje, een bal, een springtouw en wat mijn klanten uit die tijd zich voornamelijk nog kunnen herinneren is: mijn scooterslot! Dat was een best zware ketting en daar liet ik ze oefeningen mee doen. Later kwam de TRX in beeld: verstelbare banden met handvatten die je goed kan vastbinden aan bomen en hekjes en waarmee je hartstikke goed kan trainen.

Nu ik er zo aan terugdenk, waren mijn trainingen toen een soort 'personal bootcamps'. Wat ik nu doe met mijn groepen op maandagavond en zaterdagochtend, deed ik toen een-op-een met mensen.

Door weer en wind stond ik buiten trainingen te geven, maar zelfs wanneer ik zeiknat regende, vond ik het werk fantastisch. Ik was dolgelukkig om van mijn passie mijn werk gemaakt te hebben, vond het fijn om mensen te kunnen helpen met hun sport en hun gezondheid... veel leuker dan helpen met bankzaken als een nieuwe rekening of problematische roodstand! Mijn klanten waren heel enthousiast en ik leerde heel veel bij over sport in de opleidingen die ik deed.

In andermans sportschool

Om mijn inkomen een beetje op peil te houden, gaf ik in de beginperiode ook veel groepslessen. Vooral spinning in allerlei sportscholen in Den Haag. Soms wel 13 lessen in de week; er bleef zowat niets van me over omdat dat zoveel calorieën verbrandde.

Een bijkomend voordeel  van het lesgeven in al die sportscholen, was dat ik ook daar mensen ontmoette die ik kon vertellen over mijn werk als personal trainer. Het was toen nog niet zo dat iedere sportschool 'eigen' PT-ers had. Zolang ik een percentage van mijn gage afdroeg, mocht ik in andermans sportschool werken. Dat deed ik bij Kneet, Kneteman, HealthSpa, Westvliet... en nog steeds op de pleintjes en veldjes.

Ook gaf ik in die tijd zelf voedingsadvies, gebaseerd op wat ik had geleerd over voeding door mijn bodybuilding. Dat waren redelijk Spartaanse schema's met weinig calorieën, veel ijsbergsla en huttenkase met light tomatenketchup. Ach, wat is daar veel in veranderd de afgelopen jaren. Ik zeg ook voor mezelf regelmatig: als ik in mijn bodybuilding tijd had geweten wat ik nu weet over gezonde voeding, dan had het zo veel makkelijker geweest.

Sportvasten in de logeerkamer

Ook kreeg ik in die tijd mijn eerste Sportvasten-klanten. Die sessies deed ik bij ons thuis in onze tot kantoor omgebouwde logeerkamer.
Omdat ik op zoveel verschillende locaties moest zijn, racete ik de hele dag van hot naar her, vaak strijdend tegen de klok. Ook ging er best veel van mijn tijd verloren. Soms was ik 's ochtends bij Health Spa (vlakbij Kijkduin), dan moest ik helemaal naar Westvliet bij het Prins Clausplein om daarna weer terug te moeten naar Health Spa.

Een kleine berekening leerde me dat dat als ik in die 'reistijd' ook met mensen zou werken, ik genoeg extra geld zou verdienen om de huur te betalen voor een pandje. Dat! Dat was pas echt een droom die uitkwam.

De studio

afvallen city pier city personal trainingOp zoek naar een pand, kwamen we op een dag het hoekje op de Amsterdamsestraat tegen. Fijn, open, veel licht... precies wat ik zocht. Het zag er toen nog uit als een kantoortje en er moest een boel aan veranderd worden... maar ik wist meteen: this is it!
Om mijn onderhandelingspositie over de huur niet te verpesten, moest ik Brenda's enthousiasme de hele tijd temperen. Uit eindelijk sloot ik een deal waarmee we rustig van start konden.

Daar was de buurt het niet helemaal mee eens. Nog voordat de vloer lag, stond de eerste buurman (Hans!) binnen om te vragen wanneer hij kon beginnen. Nou... zodra de vloer ligt!

In het begin was de studio eigenlijk wat aan de grote kant voor de spullen die ik toen had: we hadden een crosstrainer, een waterroeier, de double pully die er nog steeds staat en een benchpress standaard met bankje. En 10 gele spinningfietsen. Dat was het. Ik voelde me in mijn studio wel een koningin met haar eigen rijk. Ik werkte ook nog steeds bij al die andere sportscholen en ik verliet mijn eigen koninkrijkje met steeds meer pijn in het hart. Ik werkte liever in mijn eigen tent.

Een van de eerste Personal Trainingsstudio's

Ik denk dat we een van de eerste PT-studio's waren in Den Haag, het concept was nog hartstikke nieuw... Ik had mijn hoop gevestigd op aanloop uit de buurt, maar dat viel in het begin toch een beetje tegen (op Hans en Kees na). Ik heb zelfs mensen aangenomen om te trainen voor half geld, omdat ik wel wilde dat je kon zien dat er bedrijvigheid was. Gelukkig begon het na een tijdje te lopen.

Mijn volgende project was: beter worden.  Ik deed iedere opleiding die ik kon vinden: pivot-training, CrossFit level 1, Triggerpoint, Pose Running, kettlebels en andere workshops. Bij de opleiding van de NASM en vooral mijn specialisatie als houdingsspecialist, daar vond ik wel mijn passie. Tot mijn eigen verbazing een beetje. Ik was altijd van het keihard knallen... maar mensen helemaal vanaf het fundament van sporten helpen en zo te zorgen dat ze beter konden bewegen en minder pijn hadden... dat gaf misschien wel net zoveel (en soms) meer voldoening als iemand die een atletische prestatie neerzet.

HealthCreators

In 2015 had Brenda inmiddels ook een carrière switch gemaakt, of eigenlijk zat ze er midden in. Zij was zich gaan verdiepen in mensen helpen hun mindset aan te pakken, zodat het sporten niet bij goeie voornemens bleef. Ook hadden we de Whole30 ontdekt en dat wilde we als voedingsplan gaan aanbieden.

Een tijdje hebben we als 2 zelfstandigen gewerkt, maar we wilden toch graag samen verder gaan. Die twee bedrijven schoven we ineen en dat is HealthCreators geworden. Het 'Health' bleef uit de vorige naam... en omdat veel mensen mijn bedrijfsnaam onthielden als 'Health-en-nog-wat-anders', kozen we gewoon voor 'iets anders' erachter.

De samenwerking met Brenda bracht met zich mee dat we veel intensiever met de meesten van onze klanten gingen werken. En ook mijn rol is daarin wat verschoven: van iemand die puur op het sport technische keek, naar meer een coach. Ik merk dat ik daar inmiddels echt in groei, dat ik veel meer vragen ben gaan stellen en daardoor ook beter kan helpen. En zo kan ik ook bestaande cliënten steeds iets nieuws blijven bieden.

De balans met het werken aan training, mindset en voeding vind ik heel prettig, omdat we betere resultaten boeken met mensen... en dat die resultaten ook blijven.

Het afgelopen jaar was best een moeilijk jaar voor HealthCreators. Mijn focus was een beetje (iets te veel?) verschoven naar mijn eigen atletencarrière en daar had 'de zaak' best onder te leiden. Dat gebeurt me niet nog eens! Dit werk wat ik doe is mijn droombaan. Voor de komende jaren wil ik balans vinden tussen werk en sportieve carrière. En verder groeien als coach. Daar kijk ik nu al naar uit.

"

Gratis E-boek!

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.