Triggerpoint: je spieren uit de knoop, jij in beweging

Wanneer je gestreste spieren, een stijve nek of rug, of vaak hoofdpijn hebt, dan is een Triggerpoint-behandeling misschien de oplossing. Met druk- en draaitechnieken manipuleert Naomi knopen uit je spieren. Vergis je niet: het is geen massage! Naomi's 'gemene' duimpje en elleboog zijn berucht bij HealthCreators: "De tranen springen in mijn ogen". En toch gaan mensen vrijwillig liggen om behandeld te worden. Het geeft in de meeste gevallen namelijk wel direct verlichting, meer kracht, lenigheid en stabiliteit. De knoop is uit je spieren en jij kan weer bewegen.

Soms loop je bij HealthCreators binnen en dan wordt er niet geroeid, niemand is burpees aan het doen en niemand heeft een gewicht in zijn handen. Van boven hoor je soms alleen wat gekerm. Wat is er aan de hand? Dan is Naomi niet met iemand aan het trainen, maar helpt ze iemand beter in beweging te komen met een triggerpoint behandeling.
Diana is een van de mensen die zich laat behandelen door Naomi: "Ik liep rond met pijn in mijn schouder, dag en nacht. Nadat Naomi me getriggerpoint had was het weg, helemaal weg. Het was wel een half uurtje flink pijn lijden, maar dat is beter dan de hele dag pijn hebben."

Ingrid: "Op het moment dat ik word behandeld, dat ze drukt op de plek waar het zeer doet, dan springen de tranen echt in mijn ogen."

Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints staan ook wel bekend als 'knopen in de spieren'. Het zijn pijnlijke, meestal verdikte plekken in spieren. De knoop is nooit ontspannen, zelfs niet wanneer je dat bewust probeert. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een stukje van de spier continue in een kramp is. Wanneer je de spier met knoop probeert te rekken, doet dat pijn en maakt het de klacht vaak alleen maar erger: je trekt de knoop verder aan.
Een triggerpoint kan naast pijn, bewegingsbeperking, stijfheid en krachtverlies veroorzaken. Het lukt dan bijvoorbeeld niet om een bepaalde beweging te maken, of die beweging doet pijn. Ook kan het bijvoorbeeld hoofdpijn en migraine veroorzaken.
De doorbloeding in de knoop is minder, waardoor afvalstoffen moeilijker worden afgevoerd. Soms zit de pijn ergens anders dan in de knoop, afgeleide pijn heet dat. Dan voel je de pijn bijvoorbeeld in je arm, maar dan zit de knoop in je borstspier.
Cindy beschrijft de behandeling als "even op je tanden bijten". Ze vervolgt: "Maar van de vrijheid en soepelheid in je spieren die je erna ervaart, krijg je pas echt tranen in je ogen: heerlijk! Ik blijf terugkomen."

Cindy: "Van de vrijheid en soepelheid in je spieren die je erna ervaart, krijg je pas echt tranen in je ogen: heerlijk!"

Foamrolling

Als personal trainer komt Naomi bij bijna iedereen triggerpoints tegen. Daarom besteedt ze in de beginfase veel aandacht aan foamrolling, een techniek waarbij je zelf knopen kan opsporen en kan behandelen. Meestal zijn mensen enorm verbaasd door het onmiddellijke resultaat wat ze zien, bijvoorbeeld wanneer ze 1 been foamrollen en het andere niet, dan merken ze meteen het verschil in mobiliteit, flexibiliteit en bewegingsuitslag.
Naomi: "Dit is wat ik ook aan de mensen die ik behandeld heb met een triggerpoint behandeling meegeef aan 'huiswerk'. Zelf foamrollen of rollen met een hard balletje, dan is het resultaat beter en het blijft langer."

Behandeling

Sommige plekken van het lichaam zijn moeilijk te behandelen met een foamrol of een balletje. En sommige knopen willen maar niet ontspannen. Dan kan Naomi de plek behandelen. Dat doet ze met triggerpoint compressie door middel van aanhoudende druk op het triggerpoint. Gewoon met haar handen, haar duim of haar elleboog.
De behandeling kan soms behoorlijk oncomfortabel zijn, de pijn kan tijdelijk doortrekken naar een andere plek... maar wanneer de spier 'loslaat' is de opluchting ook direct voelbaar. Ingrid, die traint bij Naomi, laat ook weleens triggerpoint doen: "Op het moment dat ik word behandeld, dat ze drukt op de plek waar het zeer doet, dan springen de tranen echt in mijn ogen. Maar een tijdje later voel je de spier ontspannen en dat het probleem oplost. Dat is heel prettig. De dag erna is het soms beurs op die plek, maar het voelt wel heel goed."

Personal Training met Naomi

Wat je doel ook is: een sportief doel, gewoon fitter worden, gezonder leven, sterk worden, afvallen of... wanneer je op je 90e nog zelfstandig op de WC wil squatten, werk eraan met personal training. Naomi maakt een op maat gemaakt trainingsprogramma voor jou, jouw doel en jouw context. Dat kan personal (een-op-een) en met een Buddy (twee-op-een).

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.