Silke creëert gezondheid tijdens haar borstkanker-behandeling: “Hoe kan ik hier het best uitkomen?”

"De grond zakte onder mijn voeten vandaan". Silke trainde al een aantal jaar bij HealthCreators toen in juni 2016 bij haar borstkanker werd vastgesteld. De artsen in het ziekenhuis haalde alles uit de kast om haar te genezen: amputatie, bestraling, chemo, immuuntherapie.
En Silke, zij besloot om daarnaast ook alles in het werk te stellen om zo gezond mogelijk te blijven in dat traject.
Ze bleef trainen met Naomi, zelfs toen dat met medische handschoenen aan moest omdat haar zweet vol met afvalstoffen van de chemo's zat. Omdat ze een Whole30 had gedaan, kende ze haar reactie op verschillend eten en die kennis kon ze nu mooi inzetten voor een zo'n optimaal mogelijk leven tijdens de behandelingen: "Mijn focus is de hele tijd geweest: Hoe kan ik hier het beste uitkomen?"

Silke heeft een vol leven: ze is moeder van 4 kinderen, gelukkig getrouwd en samen runnen ze een drukke onderneming. Ze genieten ook van het leven, gaan er regelmatig op uit met zijn zessen, de kinderen doen veel aan sport waarin ze enthousiast ondersteund worden door Silke. Zelf heeft ze ook veel aandacht voor haar gezondheid: daarom traint ze 3x in de week bij HealthCreators en heeft ze ook een Whole30 gedaan, waarin ze vrij precies aan de weet is gekomen welk eten voor haar werkt... en welk eten minder.

Flink gefeest

Het was 'blauwe vrijdag' (de dag dat de belastingaangifte binnen moet zijn) in 2016. Toen kreeg ze te horen dat ze borstkanker had. Een paar weken later begon de behandeling, met een borstamputatie. Silke: "De artsen hebben tegen me gezegd dat ik kon genezen en dat zij er alles aan gingen doen: amputatie, bestraling, AC-chemo, taxol-chemo, immuuntherapie. Het moment dat ik de diagnose kreeg, sloeg wel even de grond onder mijn voeten weg. Tussen dat moment en de amputatie heb ik vooral een reactie van rebellie gehad. Ik heb een paar weken, laten we zeggen,  flink gefeest qua eten... Vlak voor de borstamputatie, besloot ik: 'Dit helpt niet, hier word je niet oud mee. De situatie is al beroerd, het hoeft niet erger te worden door wat je eet'.
Mijn verstand vertelde me dat ik juist moest doorgaan met het gezonde leven dat ik al leidde. Nu, terugkijkend, weet ik zeker dat ik het hele behandeltraject ben ingegaan met een groot voordeel: ik was al bezig, ik was al fit, ik at al gezond... door die kennis toe te blijven passen, ben ik ook zo goed uit de behandeling gekomen".

Gezond is iets anders dan 'niet ziek'

Wanneer je aan iemand vraagt: 'wat is gezondheid?', dan krijg je meestal als antwoord: 'dat je niet ziek bent'. Dat is voor HealthCreators een te smalle definitie van gezondheid. Als we dit zouden geloven, dan zouden we een andere naam moeten kiezen, want wij leven niet in de illusie dat goed eten en bewegen per definitie gaat voorkomen dat je ziek wordt.
Onze definitie van gezondheid is: "optimaal kunnen functioneren, rekening houdend met jouw context". Die context kan ook een (chronische) ziekte zijn. Daarom geloven wij dat je je eigen gezondheid kan creëren.
Deze visie van HealthCreators is precies wat Silke heeft toegepast tijdens de behandeling van de borstkanker. Verwikkeld zijn in een ontzettend zwaar medisch proces ... en focussen op hoe je daarin zo gezond mogelijk kan blijven en zelfs meer gezondheid kan creëren.

Trainen met medische handschoenen aan

Silke: "Natuurlijk kreeg ik van mensen het advies om rustig aan te doen, ze wilden me alles uit handen nemen: blijf jij maar liggen. Maar dat wilde ik niet. Ik besloot zo normaal mogelijk door te gaan met leven, ritme te houden en met de dag te kijken wat mogelijk was. Daar hoort sporten voor mij bij: opstaan → lunch maken voor de kinderen → trainen → douchen → werken. Voor mij maakt het niet veel verschil of ik nu beroerd op de bank lig of beroerd op de roeier wat train of beroerd wat computerwerk doe... die laatste twee geven natuurlijk ook nog wat afleiding. Ik ben ook blijven wandelen met de honden, zelf boodschappen blijven doen en koken. 's Avonds om 19:00uur was ik dan wel op... en ging ik slapen.
Natuurlijk was het zwaar, het trainen tijdens de behandeling. Tijdens de chemo therapie moest ik zelfs medische handschoenen aan en de roeier bij HealthCreators zelf schoonmaken, omdat er in mijn zweet afvalstoffen van de chemo zaten en dat mocht Naomi niet aanraken.

"Een van de fysiotherapeuten van het ziekenhuis maakte een keer een opmerking dat ik gewoon een heel sterk lichaam heb. Dat vond ik te makkelijk. Ik heb er hard aan gewerkt met voeding en sport om mijn lichaam zo sterk door alle behandelingen te krijgen"

Zware gewichten

Naomi heeft mij tijdens de hele behandeling ontzettend goed ondersteund. Ze paste de training aan aan wat ik die dag kon. Soms gingen we alleen wat mobiliteit doen, de ROMWOD. Ook zorgde ze ervoor dat ik voldaan en met een goed gevoel uit elke training kwam. Er is een periode geweest dat ik even niet bij HealthCreators heb getraind, omdat ik toen zoveel bijwerkingen had waaronder een verminderde hartpompfunctie. Toen was het veiliger om het intensieve deel van de trainingen in het ziekenhuis te doen. Op de vrijdagen werkte ik dan bij Naomi aan flexibiliteit en mobiliteit. Ook is  zij wel blijven adviseren: welke oefeningen ik moest doen in de ziekenhuis-gym voor het resultaat dat we wilden bereiken.
De fysiotherapeuten in het ziekenhuis stonden wel te kijken van hoe fit ik bij hen binnenkwam. Dan grapte ze dat ze dat ze niet de gewichten in huis hadden om de zware oefeningen te kunnen doen die ik deed.

Sterk lichaam

Een van de fysiotherapeuten van het ziekenhuis maakte een keer een opmerking dat ik gewoon een heel sterk lichaam heb. Dat vond ik te makkelijk. Ik heb er hard aan gewerkt met voeding en sport om mijn lichaam zo sterk door alle behandelingen te krijgen. Dat moest ze wel toegeven, ze zei: 'Dat is waar ook'.
Dat is wel iets dat me is opgevallen met alle specialisten, dat ze heel erg behandelen volgens het boekje, volgens protocol. Alles wat daarbuiten valt, is meteen 'alternatief'. De diëtiste ook bijvoorbeeld, die bleef (goed bedoeld!), maar proberen om mij aan granen te krijgen, terwijl ik weet dat granen voor mij niet werken. Ook quinoa niet! Als ik twee dagen achter elkaar brood at tijdens een behandeling, dan voel ik me moe, dan was ik uitgeput. Dus heb ik de keuze gemaakt om alleen bij grote uitzondering van de Whole30-regels af te wijken. Dat werkt voor mij het beste."

Auto-immuunprotocol

Tijdens de chemotherapie heeft Silke zelfs een tijdje het auto-immune-protocol van Whole30 gevolgd. Meestal wordt dit ingezet voor mensen met een auto-immuunziekte en het elimineert nog meer voedingsgroepen die potentieel een reactie in het lichaam kunnen uitlokken. Of dit nodig was, weten we niet. Maar: baat het niet, dan schaadt het niet. Het eindresultaat is wel dat Silke relatief kort last had van de bijwerkingen van de kuren en alle 12 geplande taxol-chemo's heeft kunnen ondergaan, waar veel mensen moeten afhaken omdat de bijwerkingen te erg worden.
Silke: "Ik had wel bijwerkingen, maar ze haalden mij niet onderuit. Ik at in die periode wat haalbaar was voor me. Soms ontbeet ik met kokosyoghurt met blauwe bessen, niet helemaal volgens het maaltijdplan van de Whole30, maar allebei wel toegestaan. Plus: dat was wat ik wel naar binnen kreeg".

"Dat erover gepraat kon worden, zonder oordeel... en dan samen kijken naar wat haalbaar was"

Als een stoomtrein

Silke: "Zo'n behandeltraject voor borstkanker is als een stoomtrein die over je heen walst en door moet. De kanker moet geen kans krijgen om te herstellen... maar dat betekent dat ik dat ook niet kreeg".

Hoe breng je het op om je te focussen op gezond zijn, wanneer je zo ziek bent? Hoe motiveer je jezelf om te gaan trainen tussen de chemo's door? Veel mensen vinden dat al moeilijk als ze niet in zo'n behandeling tegen kanker zitten...

Silke: "Ik heb er rekening mee gehouden waar ik mee te maken zou krijgen. De miserie, de moeheid, het verminderen van mijn focus... Ik heb de hele behandeling voor mezelf in blokken ingedeeld en dan plannen en doelen per blok gemaakt: wat kan ik verwachten bij die chemo aan bijwerkingen en wat zouden we kunnen doen om dat te beperken. Brenda was hierin een klankbord voor me en ze kwam met voorstellen wat we zouden kunnen proberen. Ook waren zowel Naomi als Brenda niet bang om me een spiegel voor te houden als ik toch een minder gezonde kant op dreigde te gaan. Wanneer ik bijvoorbeeld met eten weleens een uitzondering maakte, kreeg ik meteen de rekening gepresenteerd. Ik kon me duidelijk niet permitteren te veel te experimenteren met minder gezond gedrag.  Ik heb leren luisteren naar mijn lichaam, maar ook de feedback bij HealthCreators heb ik als heel waardevol ervaren: dat erover gepraat kon worden, zonder oordeel... en dan samen kijken naar wat haalbaar was".

Zelfs verbeterd!

Silke: "Natuurlijk heb ik ook diepe dalen en dips gekend. In februari had ik bijvoorbeeld een beetje het gevoel van niet meer vooruit gaan. Dat is frustrerend: zo je best doen en dan denken dat het nauwelijks resultaat geeft. Naomi heeft me toen een oude training laten herhalen. En wat bleek? Ik was verbeterd, zelf vergeleken met voor de chemo's! Ik deed meer herhalingen van dezelfde oefeningen, met meer gewicht in dezelfde tijd. Kijk: ik blijf bijwerkingen houden van de medicijnen, zoals bijvoorbeeld stijfheid. Dat is een feit. Maar ik kan er wel aan werken, om voor mijn situatie zo soepel mogelijk te blijven. En dan... kan ik ermee leven!"

Dit blog gaat over de persoonlijke ervaringen en resultaten van Silke, grotendeels in haar eigen woorden. Overleg altijd met je behandelend arts wanneer je je voeding of training aanpast tijdens een intensieve medische behandeling. (Overleggen is iets anders dan toestemming vragen: neem je eigen verantwoordelijkheid).

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.