HealthCreators’ summer time: Wij stappen uit de RatRace!

Wij gaan deze zomer iets heel spannends doen bij HealthCreators! (Althans dat vinden wij).
Na 3 jaar werken om gedeeltelijk uit de RatRace te kunnen stappen, gaan wij 7 weken kijken hoe ver we daarmee zijn. Het experiment is: kunnen wij nog maar 3,5 dag in de week werken? (Tenslotte, Tim Ferris schreef een super populair boek over een een werkweek van 4 uur).

Weet je nog hoe je leefde als student? (Als je gestudeerd hebt... anders: wat je eerste kamer/huis van jezelf was).
Ik? Ik had een kamertje in een studentenhuis in Tilburg, met 11 anderen en 1 douche. Mijn kamer was 'net geen 3 meter, bij net geen 3 meter'. Er paste, met wat slimme trucjes, een eenpersoons bed, een bureau (wat gedeeltelijk over het voeteneind van mijn bed stond), een koelkast (prioriteiten stellen!), een tv, een Billy boekenkast en een wastafel in. Ik had geen kledingkast, alles hing op (of lag onder) een kapstok. Ik zat aan mijn bureau of op de grond (geen plek voor een stoel).
Ik was DOL GELUKKIG met mijn kamer. Met mijn vrijheid. Meestal ook met mijn huisgenoten (die bergen afwas lieten staan, altijd te lang douchten en 's nachts veel te veel herrie maakte). Met het feit dat ik na het stappen op De Heuvel kruipend naar huis kon. Mijn huur was.... 250 gulden ( <- ja, daar staat gulden).
Later, toen ik mijn eerste echte baan had als politieke stadsverslaggever van Radio West, huurde ik een hele etage waar mijn oude kamer 4x inpaste, waar ik een eigen douche had... en waar de huur inmiddels 500 euro voor bedroeg. Dat is 4x zoveel als mijn eerste kamer!

Dit is maar een voorbeeld. Denk eens aan je eerste tv (een zwart-wit dingetje, kleiner dan menige laptop nu), je eerste computer (met grote slappe floppies waar zelfs het besturingssysteem op stond volgens mij!). Je eerste mobiel, een Samsung, daarna een uber-hippe Nokia 3210).
Tuurlijk klopt het dat die 3 voorbeelden nu echt niet meer zouden voldoen, maar... is dat ook waar voor mijn huis??? En is het waar dat je altijd de nieuwste versie van iets moet hebben? En wat zou je misschien kunnen doen, wanneer je niet altijd kiest voor de upgrade?

RatRace

Een paar jaar geleden volgden Naomi en ik een aantal trainingen bij Open Circles Academy. Een van de dingen die daar behandeld werd was de RatRace. Het fenomeen waar bijna iedereen mee te maken krijgt. Trainer Nisandeh legde het ongeveer zo uit. Wanneer je je eigen geld gaat verdienen, ga je dat uitgeven. En bijna iedereen wil spullen die meer kosten dan wat ze op de bank hebben staan (of dan wat een verstandig budget zou zijn): Dat noemt hij je lifestyle. Denk aan een auto, de laatste iPhone, een huis. Aan je lifestyle geef je AL je geld uit... en soms meer, dat je leent (van een ander of van jezelf): je koopt iets op afbetaling en neemt een hypotheek.
Wat creëer je dan?
Dan creëer je dat je MOET werken om je rekeningen te betalen!
Werken → Inkomsten → Lifestyle → Schuld (hypotheek telt ook!) → → Werken....
Het heet een RatRace omdat het lijkt op doen wat een ratje (of hamster) in een kooitje doet als hij rent in zo'n molentje: heel veel werk en op dezelfde plaats blijven.
En als je heel succesvol bent, gaat de RatRace vaak alleen maar sneller!
Wanneer je € 9,11 per uur verdiend (het laagste minimumloon) heb je waarschijnlijk een soberdere lifestyle dan iemand die € 390 per uur verdiend. Maar grote kans dat die persoon met het fantastische uurloon zich kleedt in peperdure pakken, in zijn vrije tijd rondloopt in spijkerbroeken van €400, een horloge heeft wat gewoon de tijd aangeeft maar wel duizenden euro's kost, de hypotheek betaalt voor een kast van een huis met verschillende auto's voor de deur... Wanneer je helemaal opgaat in de RatRace is het uiteindelijke resultaat dat je aan het einde van de maand op 0 uitkomt.

Consumptiemaatschappij

Naomi en ik herkenden onszelf helemaal in dit verhaal wat Nisandeh vertelde! Al konden wij trots blijven zitten toen hij mensen liet opstaan als ze roodstand hadden, of een creditcard, of een lening voor hun auto... en toen kwam de hypotheek. Tja, die hadden wij (allebei 1)... en dus hadden wij schuld. Schoorvoetend moesten ook wij gaan staan... Er zaten duizenden mensen in de zaal en 99,9% stond. Iedereen had ergens een schuld uitstaan en zat dus in de RatRace.
Hoewel wij nooit big spenders geweest zijn, zijn we wel iedere keer als we meer gingen verdienen, iets meer gaan uitgeven, wat ons uitgavepatroon werd... en dus hielden we aan het einde van de maand niets over (of soms hielden we aan het einde van ons geld een stukje maand over!).
Nisandeh legde uit dat ons hele economische systeem hierop gebouwd is, dat de ratrace de motor is achter onze consumptiemaatschappij: we moeten blijven uitgeven om de  economie te kunnen laten groeien. Consumenten vertrouwen is super belangrijk voor de economie (zoals die nu werkt).
We zijn nu het boek 'Sapiens' aan het lezen, een korte geschiedenis van de mensheid, en ook daar komt hetzelfde fenomeen in terug. Wat schrijver Yuval Noah Harari uitlegt is dat systeem heel goed werkt voor de mensheid: de welvaart groeit door ons gezamenlijk werken en uitgeven... maar dat het voor de individu eigenlijk niet werkt! Omdat die persoon vast komt te zitten in deze RatRace en dus moet blijven buffelen. En... dat tegenslag meteen behoorlijk uit de klauwen kan lopen. Bijvoorbeeld: huis financieel onder water, met verlies verkopen... en je lifestyle onvrijwillig opgeven gaat gepaard met veel pijn.
Het feit is: zolang jij, als individu, vast zit in de RatRace... kan je nooit echt vrij zijn!

Vrij? Niet echt!

Die boodschap kwam bij ons toen hard aan: vrijheid is een van mijn kernwaarden (en Naomi vindt het ook heel belangrijk).
Natuurlijk ervaar je meer vrijheid wanneer je je inkomen verdient met iets wat je leuk vindt. Wij vinden werken in ons eigen bedrijf HealthCreators fantastisch! Laat dat voorop staan... en we realiseren ons dat dat al een stuk meer vrijheid is dan wanneer je met tegenzin iedere maandag met de broodtrommel tussen de snelbinders naar je baan moet. Het is vrijheid wanneer je met enige verbazing iedere week kijkt naar de hele 'Thank God it's Friday' uitbarsting op Social Media: wij vinden maandag en donderdag net zo leuk als zaterdag en zondag.
Maar... we konden op dat moment ook niet zeggen: we gaan eens even nog maar de helft werken! Dus echt vrij? Nee!

Wat kan je doen als je (gedeeltelijk) uit de RatRace stapt? Het experiment!

De training bij Open Circles was in het voorjaar van 2015, nu 3 jaar geleden. Een paar maanden later volgden wij een financiële training bij dezelfde man (het uit de RatRace stappen begon met een investering van een paar duizend euro in trainingen, hoe grappig is dat!).
We hebben niet alleen geluisterd en geleerd, we hebben bijna alles toegepast (nog niet alles is gelukt en we zijn pas 3 jaar bezig). Daar hoort bij prioriteiten stellen, budgetteren, schulden afbetalen. Voorbeeldje: Wij hebben allebei nog steeds dezelfde telefoon als dat we toen tijdens die training hadden: we zijn allebei de trotse bezitters van een Samsung Galaxy S5... terwijl de S9 nu al in de winkel ligt en de S10 vast niet lang meer op zich laat wachten!
Met een heleboel van dat soort 'kleine dingen' hebben we beetje bij beetje wat van onze vrijheid teruggewonnen van de RatRace. Dat heeft ons al een keertje 'gered', toen Naomi door een liesbreuk-operatie een tijdje niet kon werken. Nu willen we eens kijken hoeveel vrijheid dat gedeeltelijk uit de RatRace stappen, oplevert...

HealthCreators SummerTime

De inspiratie voor ons experiment is van het Whole30 hoofdkantoor gekomen: daar nemen ze in de zomer altijd de vrijdag vrij zodat ze volop kunnen genieten van buiten in de zon, in de natuur zijn en leuke dingen doen met vrienden. Summer Fridays noemen ze dat. En kijk: HealthCreators SummerTime is hier...
We gaan testen of we al genoeg uit de RatRace gestapt zijn om in de zomer flink minder te kunnen werken. Niet omdat we geen zin hebben, maar om eens te proeven van de vrijheid. Wat helpt is dat veel van de mensen die 'vast' aan hun gezondheid werken bij HealthCreators, ook op vakantie gaan en dat het dus op een natuurlijke manier minder druk is. Dit jaar kiezen we er voor om dat eens als test te gebruiken om 7 weken lang (half juli tot eind augustus) de tent op een mooie plek in Nederland te zetten en dan ons werk bij HealthCreators te verzamelen op 3,5 dag in de week.
Natuurlijk vinden wij dit super spannend... we hebben geen enkel voorbeeld in onze omgeving om ons aan vast te houden. De hele maatschappij vertelt ons dat je met een eigen zaak altijd 'on top' moet zijn, altijd alert, altijd open en bereikbaar, actief op social media... en dan gaan wij naar de camping! Maar: als je het niet probeert, dan weet je het nooit... en aan vrijheid waar je niet van geniet, heb je niets.
Daarnaast hoort het bij onze visie om mensen te inspireren met een andere levensstijl. Een experiment met meer vrijheid en minder financiële stress past prima bij die visie!
Dus: misschien is het wat stiller rond HealthCreators deze zomer.... in  september laten we je weten hoe het bevallen is.

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Werk met HealthCreators aan je gezondheid, je gewoontes en de manier waarop je met eten omgaat

2 Responses to “HealthCreators’ summer time: Wij stappen uit de RatRace!

 • Als je iets genereert, doe je ook een bijdrage aan de maatschappij, materieel en immaterieel. Is het niet gewoon egoistisch om minder te doen dan de rest van de wereld? Onder het mom van minimalistisch leven? Gewetensvraagje

  • Ha Ruud,
   Wie zegt dat we ‘niets’ gaan doen, of ‘minder dan de rest van de wereld’? We gaan het anders doen.. of proberen.
   We willen misschien helemaal niet minder werken, misschien willen we alleen minder MOETEN werken… en dus een keuze hebben. Waar dit idee over gaat is dat mensen vaak denken geen keuze te hebben over of en hoeveel ze (moeten) werken… en soms zouden ze die keuze wel kunnen creëren door hun levensstijl aan te passen.
   Wat wij willen creëren is een betere situatie met minder stress voor onszelf, meer tijd om aan onze eigen ontwikkeling te werken om van daaruit meer en kwalitatief nog beter te kunnen geven aan mensen bij HealthCreators. En daar vind ik geen egoïsme in te ontdekken.
   Groeten, Brenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.