Perfect voor de herfst

Whole3o pompoen-boerenkool-salade

met geroosterde appel en peccannoten

Ik stond op het punt boodschappen te gaan doen, toen mijn oog viel op een plaatje van een salade van The Paleo Running Momma, Michelle Rosen: Kale (boerenkool) met pompoen en allerlei lekkers: appeltjes, pecannoten, cranberry’s en sausje met kaneel. Snel zette ik wat extra dingen op mijn lijstje… Wat ik niet gezien had, was dat heel veel ingrediënten in de oven moesten… het was dus iets meer werk… maar jeetje wat lekker!

Michelle gebruikt voor haar salade ‘delicata squash’, in het Nederlands een mergpompoen. Een langwerpige, gestreepte pompoen, die iets weg heeft van een gestreepte watermeloen. Die had mijn AH XL niet… dus heb ik het met een gewone bio oranje bio-pompoen gemaakt. Ook heel lekker.

Ingrediënten

Voor de salade:
  • 300 gram boerenkool, gehakt of gewoon uit een zak
  • Milde olijfolie en zout om de kool mee te masseren
  • 1 medium oranje bio pompoen (of 2 delicata squashes)
  • 2 medium appels, ik heb Elstars gebruikt
  • 3/4 theelepel gemalen kaneel
  • 80 gram pecannoten
  • 2 handjes cranberry’s. Let op: wanneer je een Whole30 doet moeten deze ongezoet zijn of gezoet met fruitsap.
Voor de dressing:
  • 2 zachte medjool dadels
  • 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout, of naar smaak
  • 1/8 theelepel zwarte peper, of naar smaak
  • 5 eetlepels milde olijfolie

Bereiding

De pompoen:
  1. Verwarm je oven voor op 220 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Was de pompoen. Snijd de kop en de kont eraf. Snijd door midden en haal de zaden eruit.
  2. Snijd in dunne plakken, ongeveer een halve tot een hele cm. Probeer wel ze allemaal ongeveer even dik te maken. Leg ze op het bakpapier, doe de olie en wat zout op de schijven. Meng ze goed door elkaar zodat alles een laagje heeft.
    Leg ze los van elkaar op het bakpapier.
  3. Doe ze in de oven en rooster voor 25-30 minuten, daar ze halverwege om. Ze zijn klaar als ze bruin en een tikkie krokant zijn. Haal ze uit de oven.
De appels en pecannoten:
  1. Haal de klokhuizen uit de appels (schillen hoeft niet, wassen wel). Snijd ze in dunne plakjes. Leg ze op een bakpapiertje en bestrooi met de kaneel. Rooster ze ook in de oven bij de pompen. Een minuut of 7 – 9… of totdat ze zacht zijn.
  2. Hak de pecannoten wat fijner en rooster ze de laatste 2 tot 4 minuten mee met de appels. Zorg dat ze niet verbranden.
De dressing:
  1. Doe alle ingredienten in een kleine blender (ik heb mijn hakmolen van mijn staafmixer gebruikt). Zet apart. Als het te dik is geworden, een klein beetje aanlengen met water.
Maak de salade
  1. Doe de boerenkool in een grote salade kom. Doe er 1 tot 2 eetlepels olijfolie bij en wat zout. Masseer de kool totdat ie zachter wordt.
    Ik heb er toen ook al het merendeel van de dressing overheen gedaan (foutje, maar het pakte goed uit), zodat de smaak overal inzit.
  2. Leg de geroosterde pompoen en appeltjes, de pecannoten en de cranberry’s erop. Sprenkel de dressing eroverheen.
    Door elkaar husselen voordat je serveert.
  3. Heb je over? Dat blijft het nog een dag of 4 (!) goed in de koelkast.
    Eet smakelijk!
Dit is een origineel recept van The Paleo Running Momma, Michelle Rosen. Met haar toestemming vertaald en geplaatst. Haar originele post en haar fantastische website vind je hier [LINK].

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.