Naomi’s Road to CrossFit Games Masters 2020: Vertrouw het proces

HealthCreators trainer Naomi heeft zichzelf een uitdagend doel gesteld: in 2020 wil ze in de V.S. meedoen met de CrossFit Games. In de masters divisie 40+, want die leeftijd heeft ze dan net bereikt. De training hiervoor is begonnen in 2016 en 4 jaar is een forse aanloop, maar haar doel is niet alleen deelname aan de Games, maar vooral ook genieten en leren van het proces ernaartoe.
Op deze site houdt ze regelmatig haar progressie bij en wat ze de afgelopen maanden heeft geleerd. Deze keer: trainen met een nieuwe coach en de lessen van de CrossFit Open 2018: Vertrouw het proces.

Het wedstrijdseizoen voor CrossFit begint altijd in februari/maart met de CrossFit Open. Een wereldwijde, online competitie waar dit jaar meer dan 400-duizend mensen aan meededen. Ik dus ook, als oefening voor mijn doel om mee te kunnen doen als Master 40+ in 2020, het jaar dat ik 40 word. Iedere week wordt er een workout (WOD) gedaan door iedereen en dan kan je in de gaten houden waar je staat ten opzichte van het veld. Ik zit nu (en volgend jaar) nog in de categorie 35 tot 39, daar begin ik dus een van de oudjes te worden!
In 2020 is het doel voor de CrossFit Open om bij de top200 van de wereld te horen in mijn leeftijdscategorie... en dit jaar maakte duidelijk dat ik veel progressie maak, maar de rest van mijn leeftijdsgenoten zitten overduidelijk ook niet stil. Mijn topscores brengen me nu in de top 1800 in mijn huidige leeftijdscategorie... dat moet dus over 2 jaar bij de top 200 zijn. Het blijft dus spannend!

Hoe ging de CrossFit Open in 2018?

Tevreden over de inzet en de inzichten kijken we terug naar hoe de Open is gegaan voor mij. Dingen die beter moeten worden, gaan beter.
Wel moesten zowel Brenda als ik erg wennen aan de opzet van de Open in de box waar we nu trainen. Na de thema-avonden, de Friday Night Lights,  met heats en opjuttend publiek in CrossFit 075 de afgelopen jaren, deden we nu de workouts 'gewoon' in de vrijdagles van 16:30uur. Een aantal keren waren er geen 'heats' en dus moest ik ergens een judge (iemand die telt en die kijkt of je alle oefeningen goed doet) vandaan toveren. De les daarvan: dat moeten we in 2020 anders organiseren zodat we zelf meer controle hebben! En, mijn eigen les: werken aan meer dan 100% geven ZONDER opjuttend publiek...

18.1

In 20 minuten zoveel mogelijk rondes (AMRAP) van 8 toes-to-bar, 10 dumbell cleans(15 kilo)  en roeien (12 cal).
Score: 9 rondes + 4 toes-to-bar.
2577e van de wereld en 16e van Nederland (women 35-39)

De eerste keer ging er van alles mis: Ik werd misselijk van een pre-workout-drankje, we werden overvallen door de andere opzet van de Open in de box (ik moest dus snel een judge regelen), de video wilde niet aan... kortom: concentratie weg.
De toes-to-bar, waar ik veel op getraind heb om ze beter achter elkaar te kunnen, gingen toch heel goed... de rest kon beter.
Daarom op zondag nog een keer gedaan en toen ging de rest beter, maar de toes-to-bar minder... de score verbetert met 1 puntje.
Conclusie: werk aan de winkel (al mee begonnen)!
Kijk deze workout terug op Naomi's Facebook

18.2 + 18.2a

Deze workout viel in tweeën uiteen: je had 12 minuten in totaal.
Daarin moest je eerst (18.2) dumbell squats (22,5kilox2) en burpees over the bar doen, met iedere keer 1 herhaling meer: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 herhalingen.
Als je dan nog tijd over had, kon je door naar 18.2a en dat was je zwaarste (1RM) clean.
Score: 18.2: 7:07minuten, 18.2a: 65kilo
18.2: 1780e van de wereld en 9e van Nederland (women 35-39)
18.2a: 5185e van de wereld en 26e van Nederland (women 35-39)
Conclusie: het sterke punt verder verbeteren en het zwakke punt aanpakken. Het gaat nooit zo worden dat ik tussen de sterkste lifters mee ga komen, daarvoor ben ik gewoon zelf te licht, maar dat geeft me juist een voorsprong in de lichaamsgewicht oefeningen. Toch wil ik mijn eigen beste lifts wel blijven verbeteren, want anders maak ik met 1RM's in de Open een te grote val op het scorebord.

Omdat de workout korter was, werd er in de box wel gewerkt met heats en was er genoeg opjuttend publiek! Leuk!!!
Het eerste deel, 18.2,  is iets waar mijn kracht ligt, hoewel de dumbells natuurlijk zwaar blijven.
Het tweede deel, 18.2a, is pure kracht... daarbij ben ik niet de top van mijn leeftijdsklasse.
Daardoor 2 hele verschillende scores, in Nederland bijvoorbeeld 1x bij de top10 en 1x buiten de top25
Het mooie van deze workout was wel dat je er met alleen maar heel sterk zijn ook niet kwam, want dan moest je nog steeds eerst al die burpees doen!
Kijk deze workout terug op YouTube

18.3

Op tijd (maximaal 14 minuten), 2 rondes van 100 double unders, 20 overhead squats (36kg), 100 double unders, 12 ring muscle ups, 100 double unders, 20 dumbell snatches (15kilo), 100 double unders, 12 bar muscle ups
Score: 100 double unders, 20 overhead squats, 100 double unders en 2 ring muscle ups = 222
2208e van de wereld en 15e van Nederland (women 35-39)
Conclusie: blijven werken aan gymnastics, zodat dit soort workouts juist zorgen voor een nog groter voordeel ten opzichte van de rest van het veld. Want als je goed muscle ups kan, had je meteen een topscore, omdat zo veel mensen het niet (goed) kunnen.

Deze workout ging voor de wereldtop om alle double unders die ze moesten doen (touwtje springen, waarbij het touw 2x rond gaat bij 1x springen): slechts 2 mensen kregen de workout af!.
Voor mij draaide het om de ring-muscle ups: zou ik er 1 maken??? Dat lukte, zelfs 2x... Ook deze keer dankzij training, doorzettingsvermogen en opjuttende toeschouwers bij Bink36. Ik werd de ringen in geschreeuwd! En die 2 gelukte ring muscle ups maakte al het verschil: zo veel mensen strandde zonder er 1 te maken...
Kijk deze workout terug op YouTube

18.4

Op tijd (maximaal 9 minuten) 21 deadlifts (70kilo), 21 handstand push-ups, 15 deadlifts (70kilo), 15 handstand push ups, 9 deadlifts (70kilo), 9 handstand push ups, 21 deadlifts (93kilo), 15 meter handstand lopen, 15deadlifts (93kilo), 15 meter handstand lopen, 9 deadlifts (93kilo), 15 meter handstand lopen
Score: 97 reps, oftewel: tot 7 zware deadlifts gekomen
1877e van de wereld en 9e van Nederland (women 35-39)

Het eerste deel van deze workout is een standaard CrossFit WOD met de naam Diane. Daarop zette ik een dikke PR neer! (Eerlijk is eerlijk: ik had Diane ook al heeeeeeeel lang niet meer gedaan).
Het tweede deel was echt met hele zware deadlifts terwijl je ook al heel moe bent. Dan kan je als een malle gaan voor een goede score en wanneer je je kan plaatsen voor de regionals of de masters online qualifier moet je dat ook doen. Maar ik besloot me te blijven focussen op goede techniek, dan maar wat langzamer. Ik wilde wel gewoon heel blijven en in staat blijven om mijn mensen bij HealthCreators te kunnen trainen. Daarin zit dus ook een les voor 2020: ik zal iets moeten regelen tijdens de Open dat ik dan minder werk, zodat ik helemaal leeg kan tijdens de workouts.
Kijk deze workout terug op Naomi's Facebook

18.5

In 7 minuten zoveel mogelijk rondes (AMRAP) van 3 thrusters (29kilo), 3 chest-to-bar pull ups, 6 thrusters (29kilo), 6 chest-to-bar pull ups, 9-9, 12-12, 15-15, enz
Score: 81 reps, oftewel: tot 6 pull ups in de ronde van 15 herhalingen
Voorlopig 4406e van de wereld en 18e van Nederland (women 35-39).

Hier gebeurde iets raars: terwijl ik bezig was, was ik super tevreden... in het tweede deel van de workout gingen de chest-to-bar pull ups lastig, maar vooral in het begin ging setjes maken eigenlijk heel goed... en dat is waar ik op dit moment aan werk. Toen... hoorde ik mijn score en sloeg mijn stemming om naar ontevreden. Ik wilde meer richting de 100 reps.
Hieruit (nadat de onvrede wat gezakt was en ik erachter kwam dat de score best okay was) de les getrokken nog meer te focussen op inzet... want 100% inzet geven moet altijd leiden tot tevredenheid. Meer heb je namelijk niet en hoe goed de score van de andere atleten zijn, heb je geen invloed op. Je hebt alleen jouw 100%... en die is genoeg!
Kijk deze workout terug op Naomi's Facebook

Einduitslag

Uiteindelijk ben ik overall 2202e geworden in de wereld, van de 30921 deelnemers in mijn leeftijdscategorie.
In Nederland ben ik gedeeld 10e, van de 260 deelnemers.
En ik weet waar ik het komende jaar aan kan gaan werken, met...

Nieuwe coach: Roel Bruinhof

Sinds een paar weken voor de CrossFit Open heb ik een nieuwe coach: Roel Bruinhof. Ik ken hem al jaren, hij is een Nederlandse top-Crossfitter (17e op de Lowlands Throwdown, dan kan je wat), hij is goed in de dingen waar ik het meeste in moet groeien en bovenal een rustige, super aardige gast. (en ik schrok me half wild toen ik erachter kwam dat hij pas 25 is!).
Er zijn een heleboel 'weaknesses/zwakheden' waar ik aan wil werken, maar: nieuwe dingen leren brengt ook frustratie en, voor mij,  emotie met zich mee. Daarom was ik op zoek naar iemand die op zo'n moment rustig blijft, maar wel motiveert om door te gaan. Mijn vorige trainer Sanne is daar een master in, maar in Roel heb ik een perfecte opvolger gevonden. Een ding wat hij tegen me heeft gezegd tijdens de Open is: Trust the process. Vertrouw het proces... mijn mantra voor de rest van 2018.
Direct na de laatste workout van de CrossFit Open, is de training gestart voor de Lowlands Throwdown Masters van dit jaar. De kwalificatie daarvoor is van 30 augustus tot 2 september. Mijn doel is me plaatsen voor de Lowlands Throwdown finale, het grootste evenement van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.