Waarom “Niet klagen” ons speerpunt voor 2018 is

 Wanneer je negatief bent over iets, presteer je minder goed. Okay, open deur van het jaar 2018 misschien... maar hoe vaak leef je deze wijsheid? Voor veel mensen is bijvoorbeeld sporten of gezond eten iets wat ze van zichzelf moeten doen... maar ze doen het klagend. Wat ze zich niet realiseren is dat door dat klagen, ze het sporten of gezond eten als stressvol, stom, vervelend ervaren... en daardoor minder resultaten hebben en eerder opgeven. Dat klagen opluchting geeft is een fabeltje: het probleem oplossen, dat geeft opluchting! De snelste oplossing voor negativiteit is niet klagen. Ook voor ons is dit een uitdaging, eentje waarvan we voor 2018 een speerpunt hebben gemaakt. Het staat zelfs op onze voordeur: HealthCreators is een klaagvrije zone.

In de week dat wij op onze voordeur lieten plakken dat HealthCreators een klaagvrije zone is... kregen we er meteen klachten over. Verpakt als grap, maar hier en daar met een serieuze ondertoon. Te grappig!
En het inspireerde ons ook om toe te lichten waarom wij klagen niet meer toestaan. Niet over de workout, niet over de lastige Whole30, niet over dingen die niets met ons te maken hebben. Dat betekent niet dat we niet willen luisteren naar problemen of feedback... dat we alleen nog maar praten over regenbogen en eenhoorns. Toch: wij willen uit de klaagmodus in 'problem solving mode'. Mee denken in oplossingen doen we dus wel... ook als de oplossing acceptatie is.

Lekker klagen

"Lekker even klagen", doe je dat weleens? Over je werk, je partner, je kinderen, je ouders, het weer, het verkeer, iets wat in het nieuws is... Waarom noem je dat eigenlijk lekker?
Ik heb er 2 verklaringen voor:

1. Adrenaline-rush

Klagen geeft stress en stress geeft adrenaline... Dat is het hormoon dat je voorbereidt op vechten of vluchten, het geeft je alertheid en extra energie... om eventueel het gevecht met een beer aan te gaan of iets slims te bedenken om dat niet te hoeven. Je maakt het bijvoorbeeld ook aan als je met iets gevaarlijks bezig bent: bergbeklimmen (zonder touw), koordansen tussen twee flatgebouwen, parachute springen, in de achtbaan, bij een griezelige film... Mensen zijn tegenwoordig graag alert omdat onze wereld zo vol indrukken zit en daarom geeft adrenaline ons een goed gevoel.  Misschien zelfs wel een gevoel van controle. Klagen geeft dus ook dat gevoel... minus de oplossing van het probleem!
Daarnaast is het jammer dat adrenaline bedoeld is voor korte momenten en niet voor de hele dag. De hele dag in stress-stand staan is ongezond. Het ondermijnt veel van de dingen die we heel graag willen bereiken, maar wat steeds niet lukt: van sportdoelen tot werkdoelen, het onderdrukt je groei, je immuunsysteem, je zin in seks, je gaat er slechter van slapen en je krijgt er meer lekkere trek van: gezond eten en gezond zijn wordt er dus moeilijker door... Over dat niet halen van doelen, gaan mensen dan weer klagen. Welkom op de wenteltrap naar beneden!

2. Je denkt bezig te zijn met een oplossing

Wij mensen zijn super slim, maar soms ook wel heel makkelijk te foppen. Vooral door onszelf! Je hoofd heeft niet altijd door of je bezig bent met een probleem oplossen of dat je er alleen maar over klaagt. Wanneer je klaagt, los je niets op... je herhaalt alleen de onwenselijke situatie in je hoofd en vertelt erover. Je hebt wel het idee dat je ermee bezig bent, je komt alleen geen centimeter dichterbij een oplossing.
Heel vaak heb je helemaal geen controle over de situatie waarover je klaagt. Het weer en het verkeer zijn daar twee prachtige voorbeelden van:
Van klagen over de wind, de kou, de regen... is nog nooit de zon gaan schijnen.
Van mopperen over de persoon die je net afsneed op de snelweg, is nog nooit het afsnijden teruggedraaid.
Heel vaak is de oplossing acceptatie... maar dat is lastig wanneer je denkt dat je er controle over hebt... of zou moeten hebben. Klagen is dan een manier om onszelf te foppen dat we nog iets van controle hebben, dat we bezig zijn met de situatie... terwijl we eigenlijk alleen ons eigen lijden creëren.

Wanneer je klaagt, los je niets op... je herhaalt alleen de onwenselijke situatie in je hoofd en vertelt erover.

Serenity prayer

In de verslavingszorg, bijvoorbeeld de AA ,wordt veel gebruik gemaakt van de Serenity Paryer. In het Nederlands is dat het kalmte gebed:
God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen.
De moed om te veranderen wat ik kan veranderen
en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.

Klagen is het gebrek aan de wijsheid om te verschil te zien.... of om tot actie over te gaan om iets te veranderen... of  om te accepteren dat iets is wat het is. Je doet dus eigenlijk niets... je klaagt maar wat! Als je er zo naar kijkt, dan is het een complete tijdsverspilling, niet?

Besmettelijke ziektes

Topcoach Ben Bergeron noemt drama en klagen zelfs 'besmettelijke ziektes'. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Wanneer ik veel omga met mensen die veel klagen... dan begin ik ook. Als eerste ga ik klagen over hun geklaag... nou, dat geeft een hele snelle escalatie!
Bergeron weet zelfs dat klagen prestaties ondermijnt: "Negativiteit is schadelijk voor prestaties. Wanneer je op een negatieve manier denkt, ben je langzamer en minder precies.
Positiviteit, aan de andere kant, staat in direct verband met betere prestaties. Het maakt niet uit wat de taak is of wat voor werk je doet, atleet, chirurg, violist... wanneer je op een positieve manier denkt tijdens je taak, ben je sneller en accurater. Je doet het op alle vlakken beter".
Overigens zitten er ook parallellen tussen niet klagen en ons voedingsprogramma Whole30. Een van de regels daarvan is: "Niet smokkelen. Niets per ongeluk expres. Geen excuses". En: "30 dagen je koffie zwart drinken is niet moeilijk... je hebt al veel moeilijkere dingen in je leven gedaan dan 90 gezonde maaltijden achter elkaar eten". Wat we daarmee bedoelen is dat we heus wel weten dat je leven veranderen lastig is... maar dat je er niet over moet klagen, maar in oplossingen moet denken. Omdat die oplossingen je naar een nieuwe, gezonde levensstijl gaan brengen. Geklaag over die stomme regels, brengt je nergens.
Het zal je niet verbazen dat wij het idee van een klaagvrije zone van Ben Bergeron hebben overgenomen. Zijn CrossFit New England is dat al jaren, om deze reden. Het is een positieve plek, waar mensen komen om te werken aan hun doelen, hun gezondheid, hun fitheid... en om oplossingen te vinden voor de obstakels in hun leven. Dat willen wij ook zijn. Vandaar die sticker op de deur. Als een herinnering naar jullie en naar onszelf.

Wel feedback en problemen bespreken

Nogmaals: niet klagen betekent niet het ontkennen van problemen of obstakels. We gaan niet net doen alsof het leven bestaat uit zonneschijn en regenbogen. Heb je een probleem waarvan je wil dat we meedenken: vraag, deel... we helpen heel graag als we kunnen, ook dat is onderdeel van onze missie. Heb je een probleem met (een van) ons, geef feedback. We zijn er altijd dankbaar voor en gaan altijd voor een oplossing en/of een verbetering. Met een beetje mazzel zonder te klagen!

Personal Training met Naomi

Wat je doel ook is: een sportief doel, gewoon fitter worden, gezonder leven, sterk worden, afvallen of... wanneer je op je 90e nog zelfstandig op de WC wil squatten, werk eraan met personal training. Naomi maakt een op maat gemaakt trainingsprogramma voor jou, jouw doel en jouw context. Dat kan personal (een-op-een) en met een Buddy (twee-op-een).

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.