Het midden is het moeilijkste

Iedereen die weleens een Pixar-film heeft gezien (Inside out is onze favoriet) of een toneelstuk van Shakespeare of een detective heeft gekeken… weet dat de meeste verhaallijnen uiteen vallen in 3 akten: het begin, het midden en het einde. Ook bepaalde perioden in je leven zijn op deze manier te verdelen. Bijvoorbeeld wanneer je gezond(er) gaat leven of een sportief doel stelt… of het leven ineens anders loopt dan gepland (Hello there, COVID-19).
Het begin is vaak makkelijk, het einde mooi… en alle moeilijke stukken, zitten in het midden. Hoe kom je daar nu het beste doorheen, als een echte superheld uit een (Pixar-)film?

Je kent het wel: je begint aan een nieuw project met frisse moed en veel zin. Hierdoor heb je veel energie, maak je plannen en zet met elan je eerste stappen en de rest van het project stippel je uit. Zo leuk iets nieuws beginnen…
Dit werkt bij ons zo of we nu een sportief doel stellen of een gezondheidsdoel. Ook zit dit ingebakken in de Whole30 tijdlijn: de eerste dag is bijna altijd een goeie dag, waarbij je van te voren alles gepland hebt en alles naar wens verloopt… daarna begint het proces wat heus niet altijd makkelijk is.
Je zou ook kunnen zeggen dat het begin van de Corona pandemie een eerste dag kende: toen we in de illusie leefden dat het vooral een Chinese aangelegenheid was… of dat het virus op zijn minst tot Azië beperkt zou blijven, zoals SARS (of anders in het Midden Oosten zou blijven hangen, zoals MERS).

Naomi’s Road to CrossFit Games… tot het midden

Een goed voorbeeld van hoe dit proces kan verlopen, is onze blog serie Naomi’s Road to CrossFit Games Masters 2020… Ja, dat was jarenlang Naomi’s doel, of eigenlijk ons doel, dat voor dit jaar op de planning stond: Meedoen met de CrossFit Games in het jaar dat Naomi 40 werd en de jongste in een Masters divisie zou zijn.

Wanneer je de serie doorleest, zie je duidelijk akte 1: vol goeie moed zetten we dat doel. En dan komt het midden…

Donker en kwetsbaar

Na een vliegende start en een lading stappen vooruit, begint het midden. het midden herken je aan tegenslagen, dingen die niet gaan zoals gepland, dingen waar je je op verkeken had. Je krijgt een blessure, de concurrentie blijkt taaier dan gedacht, je wint niet. In Naomi’s road viel het handenlopen bijvoorbeeld op, dat leerde ze wel en die werd goed genoeg om in het veld mee te komen… maar de muscle up, bleef een punt waarop ze tot haar grote frustratie vastliep.

Het midden stuk van de “hero’s journey” kenmerkt zich doordat het donker voelt, het een worsteling is. Je bent te ver in je doel om op te geven, maar je bent nog niet ver genoeg om het licht aan het einde van de tunnel te kunnen zien.
Dit gebeurt ook met een workout: ronde 5 en 6 van 9 rondes… die zijn het zwaarste. In een halve marathon was ik (Brenda) zo rond kilometer 17 ook wel een beetje klaar met dat rennen. En: dit is nu ook het geval met corona. Mensen die er ‘klaar’ mee zijn… is een typisch teken dat ze midden in het middenstuk zit. De energie waarin we in het begin dat varkentje wel even zouden wassen, is op… het einde is nog niet in zicht. En het midden… is het moeilijkst. Het is ploeteren.

De sleutel is… kwetsbaar zijn

Hoe kom je uit het midden? Tja, daar heb je niet altijd alle controle over. Waar je wel controle over hebt, is je houding in het midden. Misschien kan je niets doen aan de omstandigheden, maar wel aan je geploeter.
Wanneer je voor inspiratie naar Pixar-films kijkt, dan zie je ook een levensgrote aanwijzing. De hoofdpersoon leert eigenlijk in het middenstuk altijd iets over zichzelf. Vaak iets waar hij/zij zich tegen verzet. En pas wanneer de hoofdpersoon het aandurft om zichzelf kwetsbaar op te stellen… komt er verandering.
Er komt hulp.
Ze leren een nieuwe skill.
Of ze komen erachter dat er een andere manier is.
Of ze zien in dat hetgeen waar ze zich zo tegen verzetten of voor inzetten, eigenlijk niet zo belangrijk is als ze denken.
Kwetsbaarheid is de geheime superpower in het midden. In onze samenleving denken veel mensen dat kwetsbaar zijn een zwakte is, iets wat je moet verbergen… maar het is een kracht.
Alleen wanneer je kwetsbaar bent, sta je open om te leren en nieuwe kansen te zien.

Tekst gaat door onder foto…

Nieuw hoofdstuk

Dat gebeurt ook in Naomi’s Road… uiteindelijk ziet Naomi in dat ze het niet gaat redden om zich te kwalificeren, zonder haar schouder permanente schade toe te brengen. Dat ze haar ego opzij moet schuiven en moet toegeven dat ze niet hoort bij de 10 fitste 40-ers op aarde in 2020. Haar grootste vrees is dan, dat mensen haar als trainer ook niet meer zullen zien zitten… en dus moet ze kwetsbaar durven zijn.
Dan stopt ze met haar doel najagen… en respecteert iedereen die wij spreken haar daar eigenlijk alleen maar meer om.
Daarnaast stelt Naomi zichzelf een nieuw doel om balans te vinden tussen atleet zijn en andere dingen die ze leuk vindt, zoals een hond en een tuin. (Binnenkort een nieuw blog over hoe dat gaat 🙂 )
We hebben het er dit jaar thuis vaak over, omdat de Games dit jaar door corona uiteindelijk helemaal niet doorgaan voor de Masters.
Voor hetzelfde geld trek je jezelf bijna over de kop in het middenstuk… en gaat het alsnog niet door, door een pandemie.

The end

Uiteindelijk komt er ook aan het middenstuk, een eind.
De beste graadmeter of je er bent, is een quote van John Lennon:

Everything will be okay in the end,
if it’s okay,
it’s not the end.

John Lennon

Als het nog niet okay is, zit je nog in het midden.
Sowieso: Het einde van het een is vaak weer het begin van een nieuw proces en dus komt er vanzelf een nieuw midden: Joepie!
Ook dat is allemaal een kwestie van mindset. Wanneer je je verzet tegen het midden, dan ga je weer ploeteren… Onthoud dat wanneer je op zoek gaat naar hoe je kwetsbaar kan zijn, je dan makkelijker naar ‘The End’ gaat.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.