Gezin van 6 doet een Whole30: “Zelfs oma drinkt nu kokoscappucino”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het gezin Dijkstra* wilde al een tijdje gezonder gaan leven. Maar hoe? Dat bleek nog niet eenvoudig voor een gezin met 4 kinderen, waarvan de oudste 15 en de jongste 8.
Moeder Sanne hoorde tijdens haar personal trainingssessie over de Whole30, raakt geïnteresseerd en stelt dat thuis voor: “Nou, daar werd op zijn zachts gezegd niet enthousiast op gereageerd. Het tegenstribbelen begon direct”, vertelt ze. Maar zo makkelijk liet Sanne haar plan ook weer niet varen.

Samen met coach Brenda besloot Sanne een aanloopperiode te creëren voor het gezin: ze ging zich meer verdiepen in de Whole30, koos ervoor om het snoep in huis niet meer aan te vullen en daarna de frisdrank de deur uit te doen. ”Kijk, voor jezelf kun je verzinnen dat de knop in 1x om moet, maar voor kinderen werkt dat niet, als je ze dat oplegt. Die gaan dan meteen in de ankers”, vertelt Sanne. Ook nam ze de tijd om alvast wat recepten uit te proberen.
Onder het mom van “Het is maar 30 dagen” werd het verzet langzaam doorbroken. Vader Joris hakte uiteindelijk de knoop door: “Ik vond dat het goed voor ons was, om het op zijn minst te proberen. Daarom hebben we de stap gemaakt.” Op 5 maart 2015 ging het gezin de uitdaging dus alsnog aan. Met zijn allen. Inmiddels, een half jaar na de start, kijken ze voldaan terug op hun besluit: “Zo erg was het niet!”

De reden om een Whole30 te gaan doen was voor alle leden van het gezin anders. Al hadden de ouders wel een gemeenschappelijk doel: “We wilden meer rust creëren in ons leven, kijken wat gezond eten met onze lichamen zou doen en met onszelf. Hoe meer ik erover ging nadenken en lezen, hoe overtuigder ik ervan raakte dat er iets moest veranderen. Dat het invloed kan hebben op blessures, wat een troep er allemaal verstopt zit in voeding, daar stond ik vroeger niet bij stil: je hebt van huis uit iets mee gekregen over eten en daarvan ben ik altijd uitgegaan dat dat goed is. Totdat ik me begon te verdiepen”. Afvallen was niet een doel wat bovenaan het lijstje stond van de familie, hoewel de kinderen wel steeds meer waren gaan snoepen en daardoor gingen ze ook in gewicht omhoog. Vooral bij de twee jongsten, Kai en Neve, was dat te zien rond hun buiken.

Daarnaast waren er ook verschillende gezondheidsklachten bij verschillende gezinsleden. De een na oudste zoon, Mason, kampt al maanden met maag/darm klachten. Sanne hoopte dat terug naar een natuurlijkere voeding verbetering daarin zou brengen. De ouders hebben een druk leven met een eigen zaak en een groot gezin, ze hoopte meer energie te krijgen van betere voeding. Daarnaast kampten ze ook met wat gezondheidsklachten als te veel vocht vasthouden in de benen en een tegen stribbelende alvleesklier. Ook wilde ze afvallen en hun sportprestaties verbeteren.
De oudste zoon Aiden… die moest zich vooral solidair verklaren met de rest van het gezin en droomde stiekem van een sixpack.
Voor de 4 kinderen zijn de Whole30-regels een klein beetje aangepast. De regel dat je bij een foutje opnieuw moet beginnen is niet toegepast. Wel hebben de kinderen beloofd hun uiterste best te doen om zich aan de regels te houden.

De familie maakte een vliegende start in de eerste week. Alle voorbereidingen betaalden zich uit, al was het bereiden van 18 verse maaltijden per dag best een grote klus. Oudste zoon Aiden bleek in de week voor de Whole30 zichzelf nog goed getrakteerd te hebben op snoep en fris, dus hij kreeg de grootste rekening te betalen: knallende koppijn op dag 1. Moeder Sanne kreeg alle bijwerkingen van week 1 (moe, chagrijnig, niet helemaal fit) in een korte hevige vorm. Sanne: “Maar pas toen de eerste tegenstribbelingen kwamen, kregen we het even zwaar. De lunches kwamen maar half opgegeten mee terug naar huis, omdat de kinderen het niet lustte. Onze oude lunches waren natuurlijk zo’n gewenning: iedereen een boterham mee. En dat is ook wel lekker makkelijk… Nu moest ik ook iets gezamenlijks vinden, wat iedereen lust en wat binnen het programma past. Want als je voor iedereen wat anders moet maken, dan ga je eraan onderdoor. En ik zat zelf ook nog in mijn proces!”.
Op aanwijzing van Brenda ging Sanne simpeler denken en op zoek naar een oplossing die het allemaal gemakkelijker zou maken. Die vond ze: “Groenteomelet met zalm of met tonijn. Dat was het, iedereen lust dat. Er zat niet heel veel afwisseling in, maar weet je: iedere dag brood is ook hetzelfde!”

Nadat die horde genomen was, was het praktische gedeelte van de Whole30 goed vol te houden. Het gezin kwam in een nieuw ritme. Maar er was wel allerlei oud gedrag waarvoor een nieuwe oplossing gevonden moest worden. “Je wordt in die 30 dagen wel met jezelf geconfronteerd en je krijgt een spiegel voorgehouden: je ziet ineens al je automatische gedrag wat je moet veranderen. Bijvoorbeeld als dingen anders lopen dan gepland, dan kun je niet even iets afhalen. Nee, dan gaan we koken. Kwaliteit van voeding komt tijdens de Whole30 voor gemak”. Ook merkte de familie in de kennissenkring veel interesse voor hun experiment. “Gezonder eten is wel een belangrijk onderwerp voor veel gezinnen. Iedereen is zoekende en niemand weet waar ze moeten beginnen”, vertelt Sanne. Het trekt natuurlijk ook wel de aandacht als het bezoek ineens koffie met kokosmelk aangeboden krijgt, omdat de melk het huis uit is. “Oma drinkt nu kokoscappuccino en de kapster-aan-huis ook. Ze vinden het zelfs lekker!”

De Whole30 is inmiddels alweer maanden achter de rug. Voor het gezin is het experiment geslaagd: “Het eerste wat opvalt is dat de kinderen rustiger zijn geworden, qua minder botsingen onderling. In het hele gezin is meer rust gekomen. Ik ben sowieso super trots dat ze het alle 4 hebben volgehouden. Eentje heeft een klein blokje kaas gegeten, maar dat netjes opgebiecht.”
Ook boekte het gezin gezondheidswinst en passen alle kinderen weer een stuk gemakkelijker in hun kleren. “Dat opgeblazene is eraf, Kai moet nu zelfs een riem om”. Mason boekte ook inzicht in wat voor voeding zijn maag-darm-problemen verergeren: “Voor hem is het nu belangrijk dat hij goede keuzes maakt. Als hij zichzelf een dagje ‘volpropt’, dan krijgt hij echt de rekening gepresenteerd. Hij was ook een keer zijn lunch vergeten en heeft toen een broodje op school gekocht… hij had meteen weer last”. Mason: “Het wel echt een stuk beter en ik vind het fijn om te weten waar het vandaan komt. Dan kan ik er rekening mee houden”
Ook vader, moeder en de oudste zoon zette grote stappen richting hun doelen: “We slapen meer en beter en hebben echt meer energie. Vroeger hadden we nog weleens een inkakker in de middag, nu kunnen we gemakkelijker doorwerken. Daar zijn we heel blij mee. Ook zien we er allemaal beter uit.”

Op een recent tripje naar Spanje gebeurde er zelfs iets verbazingwekkends, vertelt Sanne: “We gingen daar meer in restaurants eten, dus ook weer meer ‘normaal’ voedsel, zoals voor de Whole30. We kwamen erachter dat het ons veel minder voldoening gaf dan we ons hadden voorgesteld. Zelfs de kinderen vinden het eten zoals we dat thuis doen lekkerder. Ik herken dat bij mezelf ook wel, mijn smaak is verfijnd. Ik lust bijvoorbeeld ook ineens zwarte koffie”. Daarnaast zijn traktaties ook weer speciaal geworden: “Pas geleden hebben we allemaal een ijsje gegeten, ieder zijn eigen favoriete smaak bij een goede ijsboer in het oosten van het land. We hebben echt zitten genieten met zijn allen. Dat was fantastisch”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In het dagelijkse leven na de Whole30 zijn de maaltijden thuis zoveel mogelijk volgens de Whole30-richtlijnen. In totaal is dat ongeveer 80% van wat de familie eet. Ook is er geen snoep of frisdrank meer in huis. De kinderen hebben voor buitenshuis hun eigen verantwoordelijkheid gekregen, ze mogen zelf kiezen of ze bijvoorbeeld een traktatie op school aannemen of niet: “Zoals we het nu doen is sowieso al veel gezonder dan dat ze vroeger aten”.
Sanne benadrukt dat het niet gaat om die 30 dagen leven volgens de regels: “Voordat je eraan begint is het belangrijk dat je als gezin toegroeit naar de uitdaging. Het gaat uiteindelijk om de lifestyle die je daarna af gezin aanneemt. Wanneer je je dat realiseert, dan ben je er klaar voor”. Of zoals de inmiddels 16 jarige Aiden zegt: “Zo erg was het niet die 30 dagen. Verstand op 0 en ga ervoor…”

* Omdat het gezin ervoor kiest om op internet een low profile te hebben, zijn dit niet hun echte namen. Ze staan wel zelf op de foto.

2 Responses to “Gezin van 6 doet een Whole30: “Zelfs oma drinkt nu kokoscappucino”

  • Wat super van jullie! Proficiat, echt!
    Ik zou het ook zo graag proberen samen met mijn 2jarig zoontje maar heb wat schrik dat het voor hem moeilijker zal worden want wat gaan we eten als ontbijt als we al intolerant zijn voor eieren. Dat wordt moeilijk denk ik. Wat me vooral ontmoedigd is als je naar een diëtiste stapt dat ze zulk dieet voor kinderen onverantwoord vinden. Ik zou heel graag een goede coach / diëtiste willen vinden die ons hierin zou kunnen begeleiden. Waar heb jij uw coach gevonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.