In een wereld die steeds verandert, leren wij: “Gewoon doorgaan”

De vakantie is voorbij en het was een wat ongebruikelijke zomer met alle corona-regels en dan ook nog een hittegolf. Waarschijnlijk voor iedereen en ook voor ons.
Uiteindelijk zijn we niet op vakantie gegaan (en we gaan ook niet meer in de ‘code oranje regen’). Ook hebben wij, nadat we beiden wat begonnen te snotteren, onze eerste corona-test erop zitten. Gelukkig: allebei negatief.
Wat we merken is dat we inmiddels best bedreven zijn geworden in accepteren dat we mee kunnen bewegen met de steeds veranderende omstandigheden. Een kwestie van ‘gewoon doorgaan’. ­čÖé
Voor de komende tijd zijn we vooral blij met de tent bij de studio: zo kunnen we goed geventileerd blijven trainen wat er ook komt. De spinning blijft online en… oh ja: Brenda heeft een bijbaan genomen. Ze doet nu bron- en contactonderzoek voor de GGD Haaglanden (via Eurocross).

Om met dat laatste te beginnen, want veel mensen vinden het een opmerkelijke stap. Ik (Brenda) weet van mezelf dat in situaties waar ik geen controle heb op het verloop van dingen, zoals bij de corona-situatie… ik graag het gevoel heb dat ik iets nuttigs bijdraag.
Zoals sommigen van jullie weten is mijn zus Jolanda in 1996 plotseling overleden aan een auto-immuunziekte: giant cell myocarditis. Jarenlang knaagde er een soort onrustig, onmachtig gevoel aan me. Toen besloot ik de marathon van New York te gaan lopen om geld op te halen voor de stichting van een arts die onderzoek doet naar die ziekte. Het klinkt misschien raar, maar daarvan ging dat onmachtige gevoel weg: ik deed tenminste iets! En dat was genoeg.

Bron- en contactonderzoek

Een soortgelijke afweging heb ik nu gemaakt door naast mijn werk bij HealthCreators voor (voornamelijk) de GGD Haaglanden bron- en contactonderzoek te gaan doen. Mijn 3 belangrijkste redenen om dat te doen:

  • Ik wil wat bijdragen aan het onder controle houden van de corona-uitbraak. Dat doen we al door onszelf zo goed mogelijk aan de regels te houden, maar ik wilde meer bijdragen. Toen het de GGD over de schoenen liep, wist ik dat ik kon helpen en heb ik me aangemeld.
  • Toen in het voorjaar er een (intelligente) lockdown kwam, schrok ik me een hoedje. Dat de samenleving zo ingrijpend op zijn gat ging, maakte me een tijdje heel bang. Dus ook dat wilde ik graag voorkomen. Daarvoor viel mijn keuze op bron- en contactonderzoek.
  • De laatste reden gaat wat meer over zekerheid voor onszelf. Toen de studio dicht ging, waren de HealthCreators ineens van de overheid afhankelijk voor inkomen. Hoewel we snel op alternatieve manieren gingen werken (online spinning en PT, de Whole30 Thuis), leek het me fijn om een extra inkomensbron te hebben. En: als het goed gaat met corona, kan ik veel werken in de zaak. Wanneer het de verkeerde kant op gaat met corona en de studio daar last van heeft, kan ik meer werken om precies die situatie te bestrijden.

Stoïcijnse filosofie

De beslissingen en afwegingen die ik hier maak, zijn mede mogelijk gemaakt doordat wij ons al een tijdje interesseren in Sto├»cijnse filosofie. Een van de belangrijkste principes hierbij is je te focussen op waar je controle over hebt… en alle andere zaken te laten voor wat het is.
Wij hebben alle boeken gelezen van Ryan Holiday en ook onze favoriete CrossFit-coach Ben Bergeron verwijst regelmatig naar dit principe. Wij gebruiken het ook in onze coaching, bijvoorbeeld bij de Whole30.
Focussen op waar je controle over hebt, kan soms hard werken zijn. Vooral omdat het omgekeerde ons vaak geleerd wordt en normaal gevonden wordt. Een actueel voorbeeld: mensen die ‘klaar’ zijn met corona.
Hoe begrijpelijk dat gevoel ook kan zijn… je gaat er niet over. En de gedachte dat het ‘klaar’ moet zijn, terwijl je daar geen invloed op hebt, is reuze stressvol.
Ik vergelijk het vaak met regen. Je kan midden in een stortbui gaan roepen dat je klaar bent met het hemelwater… maar daar stopt de regen niet van. En je wordt ook nog gewoon nat van de regen waar je ‘klaar’ mee bent. Geen controle over. Waar je wel controle over hebt? Of je een regenjas aan hebt, of een paraplu bij je!

Snotneuzen

In de vakantie kregen wij ook voor het eerst te maken met snotneuzen… of beter gezegd: 1 snotneus en 1 zere keel. Dat zijn symptomen en dus op naar de teststraat.
Ook wij horen een boel gemopper over de teststraten, maar wij hadden eigenlijk een smooth ride. Zaterdagochtend niet lekker wakker, allebei niet. Meteen een online een testafspraak gemaakt voor die middag. De volgende ochtend om 11uur kregen we al de uitslag: allebei geen corona.
Ook de test zelf viel eigenlijk wel mee, terwijl vooral ik (Brenda) best nerveus was. Ik ben geen held met injecties of bij de tandarts, en vooral het vrijwillig ondergaan van zoiets, valt me zwaar.
Het was ook wel ongelooflijk hoe ver zo’n teststaafje je neus in kan… en een hobby wordt het niet… maar: tandsteen weghalen vind ik erger.
Het gewoon net alsof iemand 1x met een supersoaker in je neus spuit.

Storm Francis en de tent

Het laatste spannende van de vakantie was toch wel of de tent die wij in de tuin van de studio hebben staan om zo veel mogelijk buiten te kunnen sporten, storm Francis zou overleven. Windkracht 8 tot 9 recht door de straat heen! En: de tent is geen kleintje: 8meter lang, 3 meter breed, 3,5 meter hoog. Een behoorlijke windvanger.
De zandzakken aan de tentstokken hadden op woensdagochtend nog wat hulp nodig van al onze kettlebells om te blijven staan… en dat is gelukt!
Een grote opluchting, want wij zijn van plan om de tent gewoon te laten staan totdat corona is opgelost: zodat we altijd trainingen buiten (maar wel droog) kunnen blijven aanbieden als dat nodig mocht zijn.
De spinning blijven we voorlopig online aanbieden (als je een spinningfiets wil huren om mee te doen, mail naar info@healthcreators.nl). Ook de Whole30 begeleiding blijft online mogelijk.

//healthcreators.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.