Hoe gemakkelijk is gemak eigenlijk?

Jarenlang leverde Naomi een gevecht... een gevecht met gemak. Dat gevecht speelde zich af rond eten. Ze wist wat ze moest doen, wat ze moest eten zodat ze het meeste uit haar training kon halen... en ze deed het niet (altijd). Ze bleef teruggrijpen op gemakkelijke opties, zoals proteïne shakes na de training of het overslaan van voedsel rond haar training omdat ze niets klaar had gemaakt. Je kan je afvragen: als je dan allerlei frustratie hebt tijdens de training, is dat gemak dan wel gemak?
Naomi is niet de enige die dit gevecht levert. Veel mensen worstelen met weten wat ze moeten doen en dan verleid worden door gemakkelijke opties... die vaak helemaal niet zo gemakkelijk zijn.

Gemak is heel vaak het hek wat staat tussen jou en bijna alles wat je wil bereiken:
Een betere gezondheid wordt getorpedeerd door gemakkelijke voedingskeuzes: "Ik haal wel wat, ik bestel wel wat".
Atletische prestaties worden gedwarsboomd door de verleiding om op de bank te blijven liggen, te zappen of Candy Crush te spelen. (Of alleen die dingen te trainen waar je goed in bent!).
In je sociale leven is het gemakkelijk om mee te doen met de rest, dan bijvoorbeeld een avond niet te drinken, de bitterballen voorbij te laten gaan of een stukje (fabrieks)taart af te slaan op een verjaardag. Je hoeft dan geen moeilijke gesprekken aan, die meestal beginnen met "Doe niet zo ongezellig"...

Shakes

Naomi heeft vroeger natuurlijk bodybuilding gedaan en daarbij komen eiwitshakes kijken. Potten vol van dat spul zijn er hier doorheen gegaan. In haar wedstrijdvoorbereiding waren er dagen dat ze 14 shakes op een dag nam (en verder niets at, gekkenwerk).
Wat is het idee achter eiwitshakes? Gemak!
Voor de shakes aten bodybuilders giga-hoeveelheden eieren, vlees, vis, kip, kwark. Dat moest je klaarmaken en het opeten kostte ook wat tijd. Ongemak, dus.
Sinds Naomi op echt Whole30-eten is overgestapt zijn we erachter gekomen dat veel van die shakes ook een nadeel hebben: ze reageert er niet zo goed op. Behalve een opgeblazen gevoel en ongelooflijke stink winden, kweekt ze er ook niet echt kracht mee. En toch bleven we zoeken naar een shake die werkte, want: gemak.
Uiteindelijk heeft ze nu Paleoethics, gemaakt van rund, maar je kunt je voorstellen wat een kunst en vliegwerk eraan te pas moet komen om van koeienvlees een poeder te maken met vanille smaak. Precies...
Na de Whole30 dit jaar is bij haar het kwartje gevallen: shakes zijn niet haar beste keuze... alleen de gemakkelijkste!

Zelfvertrouwen in de keuken

Ook Naomi heeft de neiging om te kiezen voor gemak, de gemakkelijkste weg. Maar ineens viel het kwartje: hoe makkelijk is dat gemak als het je op een ander vlak in je leven dwarsboomt? Wat als grotendeels op shakes bouwen ervoor zorgt dat je juist niet een zwaardere bar kan tillen? Is dat gemak?
Of is het dan eigenlijk makkelijker om te zorgen dat je een echte pre- en post-workout-maaltijd bij je hebt? Wat ei-eiwitten voor na de training (en de dooiers voor de training), een stukje kip, een half pakje rosbief... Dat laatste blijkt het echte antwoord te zijn.
Wat ook helpt, is dat ze de afgelopen jaren wat meer zelfvertrouwen heeft gekregen in de keuken. Ze krijgt geen stress meer van 4 pannen op het vuur en daarmee wordt het eenvoudiger om naast het maken van een maaltijd in dezelfde tijd wat extra dingen te maken om rond de training te eten. Kortom: door iets nieuws te leren (koken) kan ze betere keuzes maken!

De tirannie van gemak

Naomi is niet alleen in deze hang naar gemak.
In The New York Times stond deze maand een artikel over de "Tirannie van gemak". De eerste zin van dat artikel: "Gemak is het meest onderschatte en de minst begrepen kracht in de wereld, vandaag de dag."
Auteur Tim Wu (ook professor in de rechten) gaat verder: "In de ontwikkelde landen van de 21ste eeuw, is gemak misschien wel de grootste drijvende kracht in onze levens en economieën. Vooral in Amerika, waar je je, ondanks alle hang naar vrijheid en individualiteit, soms afvraagt of 'gemak' in feite de hoogste waarde is".
Inderdaad, stel je je leven maar eens voor zonder stofzuiger, wasmachine of.... eeeuuh, Netflix. Wachten totdat je serie begint, is geen gemak!
Toch waarschuwt Wu: "Doordat alles gemakkelijk moet zijn, lijken we te vergeten dat 'moeite doen' een constructief onderdeel is van mens zijn. Gemak is alleen maar de bestemming, niet de reis. Maar een berg beklimmen is wel even iets anders dan met de kabelbaan naar boven, ook al is de bestemming hetzelfde. Door gemak lopen we het gevaar dat de ervaringen in ons leven teruggebracht worden tot ritjes in kabelbanen.
[...]
We moeten vaker het moeilijke omarmen. Je hoeft heus niet je eigen boter te karnen, maar als je 'iemand' wil zijn en niet in de massa wil opgaan, dan kan je niet toestaan dat 'gemak' je drijvende kracht wordt. Ergens mee worstelen is niet altijd een probleem. Soms zit de oplossing verborgen in de worsteling. Het kan je het antwoord geven op de vraag wie je bent of wil zijn. Een hele lading moeilijke keuzes zou zomaar het enige kunnen zijn wat staat tussen ons en een efficiënt maar compleet gestandaardiseerd leven".
Hoewel het een taai artikel was, en het dus gemakkelijker was geweest om het niet te lezen, hebben we het verslonden. Omdat we er veel in herkende, van onszelf, maar ook van mensen waarmee we werken.

Is je gemak wel gemakkelijk?

Negen van de tien keer als mensen iets niet doen, waarvan ze weten dat het wel doen ze gaat brengen waar ze willen zijn, is gemak de oorzaak van het niet doen.
Iemand heeft oefeningen van de fysiotherapeut die hem van die pijnlijke blessure gaan afhelpen... als je ze doet! Toch denken mensen dat het makkelijker is ze niet te doen en lopen daardoor weken langer met klachten. Onder het mom van 'makkelijk'.
Trainen gaat makkelijker zonder knopen en verklevingen in je spieren, daarom leert Naomi iedereen om een foamrol te gebruiken. Iedereen merkt tot zijn stomme verbazing enorm verschil en toch stoppen veel mensen met foamrollen. Niet gemakkelijk (Hoe dan? Je kan het doen terwijl je TV kijkt!).
Mensen die in de Whole30 erachter komen dat bijvoorbeeld graan niet hun beste keuze is: ze verliezen focus, hun buik speelt op, krijgen een after-lunch-dip... die dan toch weer standaard een broodje op de hoek gaan halen. Omdat het zo gemakkelijk is. Echt waar???
Ja, niet je oefeningen doen, niet foamrollen en niet je eigen lunch maken, lijkt gemakkelijk. Maar IS het niet. Rondlopen met pijn, vastlopen in je training, langer over je werk doen door verlies aan focus en een dip... Is. Geen. Gemak.

Korte termijn → lange termijn

Waar het in dit soort vergelijkingen mis gaat, is dat het lange termijn ongemak niet wordt meegewogen in de beslissing om voor het korte termijn gemak te gaan. We kiezen 'instant gratification' (onmiddellijke bevrediging) boven moeite doen om te komen waar je echt wil zijn.
Wat zou helpen is als we "Choose hard" zouden adopteren als ons nieuwe mantra. Kies de moeilijk weg, beklim die berg zelf. Je staat echt op een andere manier bovenop van het uitzicht te genieten dan wanneer je met de kabelbaan bent gegaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.