Energiek is niet ‘energie plus de K van koffie’

Wij HealthCreators zijn dol op koffie drinken: thuis en buiten de deur. Wat sinds een paar jaar opvalt, is dat je koffie op bijna iedere straathoek kan krijgen. Het sterft van de (leuke!) koffietentjes en goeie coffee-to-go-places. Maar waar komt al focus op koffie ineens vandaan? De sleutel van het succes ligt volgens Brenda in hoe we ons voelen door ons drukke, jachtige leven... en is koffie niet de oplossing! (Wel nog steeds lekker!)

Eind jaren 90 (jaha, die van de vorige eeuw) werkte ik op de politieke redactie van Radio West en stond mijn bureau voor een raam op het Buitenhof. Prachtige werkplek... verschrikkelijke koffie-herinneringen. We hadden een DE-apparaat waar een soort gekoelde koffie-siroop in zat. Dat was als er net een nieuwe in zat al niet echt lekker, maar aangezien er maar 3 mensen werkten, zat de zak siroop er ook weleens iets te lang in en was ie beschimmeld. Dat was echt vieze koffie! Als we dan toch een bakkie wilden, moesten we de stad in.
Tegenwoordig zou dat geen probleem zijn, maar ik kan mij ochtenden herinneren waar 3 verslaggevers die de stad behoorlijk goed kenden geen enkele zaak wisten te vinden die open was en goede koffie schonk. Nul! Geen een! Pas tegen de lunch kwam de boel op gang.

Daar zit volgens mij de crux: mensen denken dat ze zich niet energieK voelen door een gebrek aan energie. Energie en energieK zijn 2 compleet verschillende dingen!

Struikelen over de koffiezaken

Tot zover 'oma vertelt'... want de laatste jaren schieten de koffiezaken als paddenstoelen uit de grond. Op bijna elk willekeurig tijdstip valt er nu wel een okay bakkie te scoren en niet alleen in het centrum! In de winkelstraten van woonwijken zitten ook super leuke koffietentjes waar ze een prima espresso of cappuccino maken. Je struikelt zowat over de koffiezaken! En dat is niet iets dat ik me inbeeld, maar ook echt blijkt uit cijfers van het CBS: de grafiek van koffiebarretjes zit sinds 2015 in de lift en sinds 2016 schiet die lijn behoorlijk stijl omhoog. Ook de omzet stijgt ieder kwartaal weer.
Waar komen al die cafeetjes vandaan, vroeg ik me een hele tijd geleden al af... en vooral: hoe komt het dat al die zaken genoeg klandizie hebben? Is het het Starbucks-effect? Of is er iets anders aan de hand? Ik heb inmiddels een theorie waarom wij, met zijn allen, ineens veel vaker in die koffiebarretjes te vinden zijn: we zijn moe... en willen ons energiek voelen. De snelste weg lijkt via koffie te lopen, maar dat is niet de oplossing!

Koffie geeft onze dag weer oomph (wat zoveel betekent als opwindend, energiek en zelfs seksueel aantrekkelijk) ! Of beter: geeft ons weer oomph... maar is die oomph wel echt?

EnergieK

Het is een van de meest gehoorde wensen van mensen die bij ons komen om iets aan hun levensstijl te doen: ze willen zich veel lekker in hun vel voelen en energiek zijn. Daar zit volgens mij de crux: mensen denken dat ze zich niet energieK voelen door een gebrek aan energie. Energie en energieK zijn 2 compleet verschillende dingen. Veel van ons, en vooral de niet energieke mensen, hebben wel een kilootje (of pondje) overgewicht... Dat is energie die we in voorraad hebben! We hebben geen energie tekort dus... minstens zo'n 7000 kcal voor een kilo vet (dus 3500 kcal voor een pond) is in voorraad. Daar zou je de dat energieke gevoel mee moeten kunnen bereiken... en toch lukt dat pas, na een bakkie koffie, het liefst met iets erbij!

Koffie 'met iets erbij'

Dat is het andere wat opvalt aan al die koffiebarretjes, is dat om bij je bakkie te komen, je langs een heleboel zoete verleidingen komt. Muffins, red velvet taart, cup cakes, brownies, you name it! Koffie met wat zoets levert namelijk pas echt goed de illusie dat je je energiek voelt. Je hebt tijdelijk flink wat meer glucose in je bloed voor snelle actie (je hoeft niet eerst je vetreserves om te zetten in glucose), plus dat koffie er (ook tijdelijk) voor zorgt dat de kalmerende stoffen in je lichaam even niet zo goed werken en de opwekkende stoffen ongestoord hun gang kunnen gaan. Daardoor voel je je dus energiek, terwijl je lichaam gewoon doodmoe kan zijn... maar dat nu even niet doorheeft. Precies wat we willen toch? Veel van ons staan tenslotte  's ochtends (na een paar keer op de snooze-knop geslagen te hebben) moe op en als koffie niet zou bestaan, zouden ze zich door de dag moeten s-l-e-p-e-n! Dat willen we niet! Koffie geeft onze dag weer oomph (wat zoveel betekent als opwindend, energiek en zelfs seksueel aantrekkelijk) ! Of beter: geeft ons weer oomph... maar is die oomph wel echt? Helaas: Nope!

De oplossing voor je niet energiek voelen, ligt in het onderzoeken naar het waarom daarvan. Kleine tip: het is geen tekort aan koffie!

Echte oomph

Hoe kom je dan wel aan echte oomph? Dat is typisch zo'n antwoord wat je misschien niet wil horen: je levensstijl veranderen!
Stond je als kind weleens niet energiek op? Dat je je pas weer een beetje mens voelde na een bakkie koffie? Tuurlijk niet! Vraag het jonge ouders: kinderen zijn niet bij te houden. Die zijn nog niet verpest door jarenlang tegen de natuur in leven (daar zijn ze domweg nog niet oud genoeg voor). Want de oplossing voor je niet energiek voelen, ligt in het onderzoeken naar het waarom daarvan. Kleine tip: het is geen tekort aan koffie!
We voelen ons niet energiek omdat we in een onnatuurlijke wereld leven. Een wereld waar het buiten donker kan zijn en binnen licht. Dat gooit onze biologische klok hopeloos in de war. Vooral het kijken naar beeldschermen (TV, computers, telefoons) die blauw licht uitstralen is funest voor die interne klok. Misschien val je 's avonds in bed wel in 1x bewusteloos (is iets anders dan in slaap!), maar beïnvloed al dat kunstlicht wel hoe slaapt... en hoe je wakker wordt.
Daarnaast kan het zijn dat je overdag niet genoeg echt daglicht in je ogen krijgt, doordat je niet buiten bent of doordat je een zonnebril op hebt. Daglicht heeft namelijk bepaalde lichtfrequenties die ons lichaam vertellen welke tijd van de dag het is... en of het al bijna bedtijd is.

De meeste mensen merken na ruim 2 weken ineens een grote verandering in hoe ze zich voelen: energiek! Het komt zo vaak voor dat het binnen het programma een speciale naam heeft gekregen: 'Tiger-blood'. De fase waarin je je ineens waanzinnig energiek voelt...

Nog energieker: tiger blood!

Naast focussen op betere slaap, kan je niet-energiek voelen nog andere oorzaken en dus oplossingen hebben:
Misschien zit je in een soort bloedsuiker-achtbaan van pieken en dalen...
Misschien heb je een voedingsstoffen tekort (van 1 of meer vitamine of mineralen).
Misschien heb je een voedingsintolerantie zonder dat je het weet en kost het oplossen daarvan zoveel energie dat je je permanent voelt alsof je een lichte griep hebt. Niet energiek dus! Zelf heb ik jaren als vegetariër geleefd, terwijl ik nu weet dat ik me van soja echt behoorlijk beroerd kan voelen. Toen wist ik niet beter: ik voelde me altijd zo. Ik dronk in die tijd ook heel veel koffie.
Misschien heb je chronische laaggradige ontstekingen in je lichaam, die vreten energie...(bloedend tandvlees is hier makkelijk te vinden een voorbeeld van).
Ook kan het zijn dat je veel te veel hooi op je vork hebt: drukke baan, vol gezinsleven, mantelzorg, hypotheekbetalingen... stress is een enorme aanslag op je energiek voelen.
Aan al deze mogelijke oorzaken is iets te doen, want aan de basis liggen altijd persoonlijke keuzes.
In ons Whole30-programma pakken we veel oorzaken van 'je niet-energiek voelen' aan en de meeste mensen merken na ruim 2 weken ineens een grote verandering in hoe ze zich voelen: energiek! Het komt zo vaak voor dat het binnen het programma een speciale naam heeft gekregen: 'Tiger-blood'. De fase waarin je je ineens waanzinnig energiek voelt...

Lekker

Is dit nu een betoog om met een boog om koffiebarretjes heen te lopen. Gelukkig niet zeg, we zitten er zelf ook regelmatig. Het is er namelijk ook gewoon best gezellig. Maar waar je naar toe wil is dat dat de enige reden is, waarom je er zit: niet omdat je een stoof cafeïne nodig hebt om je energiek te voelen. Blijf dus alert en blijf kiezen. Neem bijvoorbeeld af en toe thee , daar zit wel theïne in, maar veel minder dan dat er cafeïne in koffie zit. Of drink je koffie voor de lekker: bestel cafeïnevrij bijvoorbeeld!
Thuis brouwen wij een bakkie 'half caf': we zetten de espresso met voor de helft cafeïnevrije bonen. Na de lunch gaan we over op helemaal cafeïnevrij, omdat de werking van koffie in het lichaam nog urenlang duurt, zelfs als je dat zelf al niet meer zo door hebt. Waar je naar toe wil is dat je je sowieso energiek voelt... en dan een bakkie neemt omdat het lekker is.

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.