Sickness -> Wellness -> Fitness: Creëer je eigen gezondheid!

Ik ben al jaren niet meer bij een dokter geweest... mijn oude huisarts is anderhalf jaar geleden met pensioen gegaan en ik heb mijn nieuwe huisarts nog nooit ontmoet. Ik heb hem/haar nog niet nodig gehad.
Het is niet dat wij HealthCreators een hekel aan artsen hebben en wanneer we echt iets hebben wat niet met levensstijl op te lossen is (bijvoorbeeld Naomi's liesbreuk vorig jaar), dan zoeken we zeker een specialist op en laten we ons helpen.
Op de schaal van "sickness → wellness → fitness", zit Naomi in de categorie uitermate fit, topsport niveau... En ik, Brenda, zit tussen wellness en fitness in, want ik ben fitter dan ooit. Dat betekent dat we allebei een heel eind verwijderd zijn van een chronische welvaartsziekte en dus van de (huis)arts. Dat is nogal wat omdat 52% van de Nederlanders inmiddels 1 of meer levensstijl gerelateerde, chronische aandoeningen heeft!
Dat we nu zo fit zijn, daar zorgen we zelf dus voor... en dat kan jij ook! Daar moet je wel wat voor doen en, misschien nog belangrijker: LATEN!

NOOT: EEN AANTAL MENSEN HEEFT CONTACT MET ONS OPGENOMEN OMDAT ZE DENKEN DAT WIJ IN DIT BLOG "EIGEN SCHULD, DIKKE BULT" ZEGGEN. DAT IS NADRUKKELIJK NIET ZO. WIJ VINDEN DAT ER IETS MIS IS IN ONZE SAMENLEVING WAARDOOR ER ZOVEEL CHRONISCHE WELVAARTSZIEKTES ONTSTAAN, EN DAT MENSEN SOMS NIET EENS WETEN WAT ZE ER AAN ZOUDEN KUNNEN DOEN. WIJ HEBBEN DIT STUK GESCHREVEN ALS EEN UITNODIGING OM JE TE VERDIEPEN IN WAT JE ZELF KAN DOEN ZODAT JE EEN EVENTUELE ZIEKTE KAN VOORKOMEN OF JE EIGEN SITUATIE KAN VERBETEREN OF OPTIMALISEREN.

Zeg eens eerlijk: hoe vaak ben jij bezig om je optimale gezondheid te bereiken... en te behouden voor later? Waar sta jij op de schaal sickness → wellness → fitness?
Tuurlijk: je let een beetje op wat je eet (en hoeveel je drinkt), je sport regelmatig, je weet misschien dat je minder op de telefoon/computer zou moeten kijken, 's avonds wat minder voor de TV zou moeten hangen, wat minder lang achter elkaar op een stoel zou moeten zitten... maar waarom eigenlijk?
Waarom worden we van sommig gedrag gezonder... en van ander gedrag ongezonder?

9 miljoen chronisch zieke Nederlanders

Kan het zijn dat bijna 9 miljoen Nederlanders (!) een bij de huisarts geregistreerde chronische welvaartsziekte heeft, omdat we de ballen verstand hebben van hoe ons lichaam reageert op wat we doen? En dat we niet weten hoe en en wat we daaraan kunnen veranderen?
Weet jij bijvoorbeeld wat je mitochondriën zijn, wat ze doen in je lichaam en waarom je goed voor ze moet zorgen om gezond oud te kunnen worden? Hetzelfde met ATP, je telomeren, je circadiaanse ritme, je methyleringsprocessen, je epigenetica?
Kijk, dat je niet alle onderdelen van je auto begrijpt, is tot daar aan toe... als die kapot gaat, kan je een ander kopen. Dit lichaam moet je hele leven mee!
Inmiddels hebben artsen hun handen vol aan die 9 miljoen chronisch  zieke mensen... Als jij daar (nog) niet bij hoort en dat ook graag zo wil houden, is het tijd om zelf vol aan de bak te gaan!

Reddingsbrigade of zwemcoach?

"Wanneer je ligt te verzuipen, dan heb je niet een zwemleraar nodig die je gaat vertellen hoe je je borstcrawl kan verbeteren. Maar wanneer je beter wil leren zwemmen, heb je er weer niets aan als iemand van de reddingsbrigade je steeds uit het water komt halen. Hetzelfde geldt voor artsen, personal trainers en health coaches.
Heb je iets acuuts waarvoor je geopereerd moet worden of wat alleen opgelost kan worden met medicijnen, dan ga je na een arts, die weten daar het meeste van.
Wil je weten wat je zelf kan doen om gezonder te worden, te leven en fitter te worden... dan heb je niets bij de dokter te zoeken, die gaat over zieke mensen. Dan zoek je een 'zwemleraar' en dat zijn dus personal trainers, sportcoaches, health coaches...
Zij zijn gespecialiseerd in een gezonde levensstijl".
Ik had deze tirade best zelf kunnen houden, maar de woorden zijn niet van mij maar van een van onze (terugkerende) inspiratiebronnen CrossFit coach Ben Bergeron in zijn podcast Chasing Excellence.

Cruiseschip

Om het aantal chronisch zieken te verminderen, hebben allerlei politici en opiniemakers momenteel hun pijlen gericht op het gezonder maken van onze omgeving. Want het kan ontzettend moeilijk zijn om gezonde keuzes te blijven maken, wanneer je bij de benzinepomp 3 rollen Rolo aangeboden krijgt voor €2 (en ongesteld bent).
Het is een zeer nobel streven, maar Ben Bergeron vergelijkt dit in die podcast met het draaien van een cruiseschip.
Het gaat ultra  L A N G Z A A M.
"Voordat de universiteiten die onze artsen opleiden bijvoorbeeld willen onderkennen (en erkennen) dat wat ze de afgelopen 50 jaar hebben gedoceerd over verzadigd vet en cholesterol onvolledig (of zelfs fout) was, voordat ALLE medische boeken aangepast zijn en alle artsen zijn nageschoold... dan zijn jouw achterkleinkinderen al geboren!", zegt Bergeron. Ik denk dat hij gelijk heeft: als je jouw gezondheid afhankelijk maakt van wat er van bovenaf geregeld wordt, en gewoon blijft doen wat iedereen doet, dan is de kans groot dat je gaat behoren tot de meerderheid van de Nederlanders... die 52% met een of meer chronische (welvaarts)ziektes!

Reddingsboten

Net als Bergeron zijn wij HealthCreators niet van plan om te wachten totdat onze omgeving zo is ingericht dat gezond gedrag gemakkelijk is. Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk te leren, zelf toe te passen en die kennis door te geven. Zoals nu aan jou, in dit blog...
Terwijl onze Titanic-achtige samenleving misschien langzaam wat draait richting 'iets minder omgezond', stappen wij in de reddingsboten en helpen iedereen die wil aan boord daarvan.
Door andere manieren van eten, bewegen, denken, gedragen aan te raden... Wij weten ook heus niet alles, maar wij zijn wel zo gek om de afgelopen week een uurtje of 15 te besteden aan "The Human Longevity Project", een documentaire serie met 90 wereldwijde gezondheidsexperts. We zijn weer een stuk wijzer en kunnen weer een heleboel nieuwe informatie toepassen en delen.

Sickness → Wellness →  Fitness

Hoe het gaat met onze gezondheid (en de jouwe, als je dat wil weten), weten we omdat we dat kunnen afmeten aan allerlei zaken: hoe slaap ik, hoe goed herstel ik 's nachts, sta ik vol energie op, hoe gaat de training, hoe sterk ben ik, hoe snel ben ik, hoe voelt mijn buik, hoe vaak ga ik naar de WC voor een nummer 2, hoe goed kan ik met stress omgaan, enzovoort.
Een eenvoudige test als een max. deadlift en een paar burpees geven al super waardevolle informatie over hoe groot de kans is dat je binnenkort een chronische welvaartsziekte krijgt. Kan je maar net de helft van je lichaamsgewicht deadliften en met moeite een paar burpees doen? Dan is die kans redelijk groot. Kan je anderhalf keer (of meer) je lichaamsgewicht deadliften en doe je zo 30 burpees in een minuut? Dan ben je topfit en is de kans dat je binnenkort een chronische welvaartsziekte krijgt, heel klein. Geen dokter voor nodig!

'Geluksvogels met goede genen'

Voor de mensen die nu denken: 'jullie zijn gewoon geluksvogels met goede genen'... Ik ben niet altijd zo gezond geweest: in de jaren '90 liep ik van blaasontsteking naar keelontsteking, via een lading andere kleine vervelende klachten. Mijn ouders, van wie ik mijn genen heb, hebben thuis een keukenkastje vol medicijnen en zitten vaker dan ze willen (soms een paar keer per week) in verschillende wachtkamers van verschillende ziekenhuizen. Naomi is als kind bijna dood gegaan aan hersenvliesontsteking en heeft haar hele kindertijd daar last van gehouden. Later hebben wij allebei behoorlijk overgewicht gehad, door ons eet- en drinkgedrag. We zijn dus niet zo fit geboren, we hebben onze huidige gezondheid, onze fitness dus zeker wel zelf gecreëerd.
(Applaus voor onszelf 🙂 )

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.